Vi slår hål på myter om träning och hälsa på jobbet

Att smygträna under kontorstid är lika bra som kort och intensiv träning efter jobbet. Eller? Det finns en mängd myter och sanningar om träning och hälsa på kontoret. Om man litar till vad som sägs kan alltför mycket kaffedrickande både leda till och förhindra viktnedgång. Vad stämmer och vad stämmer inte? Härmed slår vi hål på några myter kring träning och hälsa på kontoret!

 

1. Om jag tränar flera pass i veckan gör det inget om jag sitter stilla på jobbet

 
FALSKT. Du kan inte kompensera den tid du sitter ner under dagen genom att träna intensiva pass på kvällarna. Att sitta stilla på jobbet är fortfarande skadligt på ett sätt som träning inte väger upp för. Åtta timmars stillasittande varje dag kan bland annat leda till övervikt, diabetes typ-2, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. 
 
Se till att variera mellan sittande och stående position på jobbet och ta regelbundna pauser där du rör på dig. Det kan räcka med att göra små saker såsom att gå till kopiatorn, hämta en kopp kaffe eller gå fram till dina kollegor för att prata istället för att kommunicera via mejl. En annan idé kan vara att gå en stund på ett gåband eller använda en skrivbordscykel medan du arbetar. Då får du igång blodcirkulationen och kontrollerar blodsockret bättre. 

Läs mer om vårt gåband!

2. Lågintensiv träning förbränner mer kalorier än högintensiv.
 
FALSKT. Lång och lågintensiv träning ger ungefär samma resultat som kort och högintensiv träning, säger Mikael Mattsson som är idrottsfysiolog vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Skillnaden ligger i att korta träningspass gör av med mer energi under tiden och dessutom förbränner energi även efter träningen. Alltså är det inte endast vad du bränner under träningspasset som räknas, utan vad du bränner under resten av dagen. 
 
Det är inte ovanligt att inte ha plats för träning i sitt fullspäckade schema. Tänk då på att du alltid kan träna i smyg på kontoret. Vi menar inte att du behöver smyga iväg mitt på dagen för att gå till gymmet i en timme. Det finns en mängd övningar du kan göra även när du sitter vid skrivbordet. Testa att hålla benen lyfta parallellt från golvet i 1 minut och känn vilken skillnad det gör för benmusklerna. Det är bättre att träna mindre intensivt på det här sättet när du behöver spara din energi till eftermiddagen.  

 

3. 5 minuters träning en gång om dagen gör ingen nytta 
 
FALSKT. Helst ska du röra på dig i minst 30 minuter varje dag men det kan givetvis vara svårt att få in det mellan jobbet, hämta och lämna barnen, laga mat och andra ärenden. Tänk då på att även några få minuter gör mer än inga alls. Har du möjlighet kan du göra enkla knäböjningar eller några snabba armhävningar på kontoret under en kort paus eller när du kommer hem. Eller varför inte springa några extra gånger i trappan istället för att ta hissen? Fem minuter gör mer än du tror! 
 
Det gör inget om du blir andfådd, tvärtom är det bättre om du genomför ett ordentligt träningspass på några få minuter. När du tar ut dig allt vad du har lurar du musklerna till att tro att det är dags för mycket fysisk aktivitet och kroppen börjar förbränna mer energi. Detta har hälsobringande effekter, som till exempel en ökad syreupptagningsförmåga, sänkt fetthalt i blodet och förbättrad insulinkänslighet, vilket kan förhindra diabetes. Glöm inte att alla är olika och att den träningsform som passar andra inte behöver passa dig. Testa dig fram till det som har positiv effekt på din kropp och ditt välmående.
 

4. Koffein kan leda till viktnedgång
 
FALSKT. Koffein har inget vetenskapligt orsak-och-verkan-förhållande till ökad viktnedgång. Koffein ökar visserligen ämnesomsättningen något, men har ingen bevisad långsiktig effekt på vikt. Den vanliga orsaken till att kaffe inte har någon större effekt på hälsan är att många tillsätter mjölk eller socker som höjer kaloriintaget rejält. Däremot ger koffein mer energi som gör att du kanske är mer aktiv under dagen. Har du lång väg till kaffemaskinen och dricker många koppar om dagen får du också lite extra motion när du går fram och tillbaka.