Ergonomen listar friskfaktorerna som får oss att må bra på kontoret

Ergonomen listar friskfaktorerna som får oss att må bra på kontoret

Till arbetslivets friskfaktorer räknas oftast sådant som främjar medarbetarnas psykiska hälsa på en organisatorisk nivå. Som tillit, utvecklingsmöjligheter och gemensamma mål. Men vi vill även lyfta den fysiska arbetsmiljöns betydelse för hållbar hälsa. Så vi bad leg. sjukgymnasten och ergonomen Erica von Sicard att lista de fysiska friskfaktorerna som får oss att må bättre på kontoret. Läs och checka av vilka punkter ni uppfyller på ditt jobb.   
Kvinna som sitter vid ett skrivbord

1. Varierade arbetsställningar

Kroppen är till för att vara i rörelse och att byta arbetsställning är nyckeln till ett friskare arbetsliv. När vi rör på oss ökar blodcirkulationen, vilket både förbättrar tankeförmågan och gör oss piggare. Därför är det bra att ha en arbetsplats där man både kan stå och sitta – och sitta på olika sätt. Och det gäller förstås även när delar av jobbet sköts hemifrån, som vid hybridarbete.

Tänk på att arbeta centrerat och ta hjälp av ståmatta, dokumenthållare, etc. för att jobba avslappnat. Och glöm inte att ta mikropauser ibland – bara för att andas och släppa spänningar i nacke och axlar.

Skrivbord modulus

TIPS! Höj- och sänkbara skrivbord

Att byta mellan sittande och stående arbete är det perfekta sättet att aktivera kroppen under en dag på kontoret – och blir lättare med ett höj- och sänkbart skrivbord. Borden finns i flera färger, former och format, men har alla en sak gemensam: De är en investering i välmående.

Här hittar du skrivborden som gör det lätt att variera sig

2. En behaglig ljudmiljö

Få saker påverkar arbetsron så negativt som störande ljud. Och det är inte bara arbetet i sig som blir lidande, spänningar i nacke och axlar samt huvudvärk följer också på den ökade ansträngningen med att hålla fokus. Lösningen är inreda med mjuka material som skärmar, stoppade möbler, mattor och ljudabsorbenter i tak och väggar – allt för att blockera och absorbera ljudet i rummet.

Ett tips är att skapa ”tysta rum” för fokuserat arbete och ”pratrum” för telefonsamtal och videomöten – allt för att inte störa kollegorna.

En person som sitter vid ett skrivbord i en behaglig milljö
En man som sitter vid ett skrivbord i en ljus miljö

3. Rätt ljusförhållanden

Bra ljus är en förutsättning för välmående och hjälper oss både att se och arbeta bättre. Placera skrivborden så att ni tar vara på dagsljuset, utan att få reflektioner i skärmarna. Tänk på att takbelysningen ska vara jämn och komma precis framför kroppen för att undvika skuggor. Kombinera med riktad skrivbordsbelysning, som helst bör kunna anpassas i styrka efter medarbetarnas ålder.

Har ni rätt ljus i lokalen? Kepstestet kan ge besked. Håll händerna ovanför ögonen. Om ljuset känns behagligare ”med kepsen på” – då behöver belysningen förbättras. Tips: Ta lunchpromenader på vintern, en chans att tanka energi från dagsljuset.

4. Möblera för umgänge

Vi människor är sociala varelser, som mår bra av att samspela. De positiva känslorna kan vi enkelt förstärka genom att ha inbjudande miljöer där vi fikar, äter lunch och kopplar av med kollegorna. Tänk på att göra lounge och lunchrum mobilfria eftersom vi blir mer öppna för vår omgivning då. Ett tips är att bygga gemenskap med lekfullhet, via ett pingisbord eller liknande.

Glöm inte att kollegorna som jobbar hemifrån också behöver känna samhörighet, därför är ”digitala fikor” mycket uppskattade.

En person som tittar in i kameran och ler
Soffa VARIETY

TIPS! Soffor för alla tillfällen

En bekväm sittplats för besökare, en alternativ arbetsplats eller den inbjudande samlingspunkten under fikapauserna? Soffor kan fylla många funktioner på kontoret och se ut på många olika sätt. Vad letar du efter?

Här hittar du soffor för entrén, kontorslandskapet och loungen

En kvinna som sitter vid ett skrivbord i en ljuddämpande kontorsmiljö

5. Att få vara (sig) själv

Alla trivs inte i öppna kontorslandskap. Det betyder att en del känner sig obekväma och kan ha svårt att prestera på topp i en sådan miljö – varför det behövs alternativ. Det bästa är om varje arbetsplats anpassas efter individens behov både vad gäller att ha ryggen fri och övrig inramning – vilket enkelt kan lösas med hjälp av skärmar, förvaring och arbetsplatsens placering i rummet.

Ett annat tips för att få jobba ostört är att boka möte med sig själv, en tid då man kan ha fullt fokus på sin uppgift.

6. Mer ordning, mindre stress

En del störs inte alls av stök, men hos andra kan pappershögar, sladdhärvor och travar med odiskat porslin ge upphov till både stress och otrivsel. Därför är det en fördel om det är lätt att hålla ordning på kontoret. Det löser ni med gott om förvaringsskåp, kabeldiken och tydliga rutiner för källsortering, både av matavfall och förpackningar i lunchrummet och av papper och toner i förrådet.

Det är också bra att ha regeln att var och en plockar undan efter sig själv i alla allmänna utrymmen. För allas välmående.

En kvinna som står vid en bokhylla som är full med lådor

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss om du har frågor kring val av tyg, behöver låna inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Så kan vi berätta mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Beskriv ditt ärendeBilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.