Aktivt sittande – träna och sitt samtidigt!

Guide: så väljer du en aktiv och ergonomisk kontorsstol

Den bästa arbetsställningen är din nästa! Så att variera mellan att sitta på en klassisk kontorsstol och en aktiv och ergonomisk kontorsstol är ett enkelt sätt att jobba och träna samtidigt. Naturlig variation under arbetsdagen är nämligen inte bara det mest skonsamma för kroppen, det ger också extra energi. En aktiv stol är en perfekt lösning för dig som sitter ner mycket på kontoret och vill få in mer rörelse i vardagen.
Balanspall i ett hemmakontor

Bättre hälsa och ökad koncentration

För att behålla rörlighet i muskler och leder är det viktigt med regelbunden rörelse och det kan vara svårt att få till om du har ett stillasittande arbete. Det är i den situationen som rätt sittmöbler kan göra stor skillnad för ditt välmående.

Aktiva och ergonomiska sittmöbler som på olika sätt aktiverar och stärker rygg- och bålmuskulaturen är positivt för hälsan och bra för ryggen. Kroppen är gjord för rörelse och mår bra av fysisk aktivitet. Långvarigt sittande kan pressa ihop diskarna i ländryggen och det kan i värsta fall leda till diskbråck.

Tre goda skäl till att använda en aktiv och ergonomisk stol:

1. När de djupa musklerna börjar arbeta ökar energi-och kaloriförbrukningen vilket är gynnsamt för både energinivån och koncentrationen.

2. När du rör på dig förbättras blodcirkulation och syresättning. Det i sin tur bidrar till att öka både effektiviteten och produktiviteten under arbetspasset.

3. Din hållning blir bättre i takt med att bäckenet blir starkare och medför en mer upprätt sittställning.

Den optimala variationen

En aktivitetsstol kan med fördel fungera som komplement till den klassiska kontorsstolen. Kroppen behöver variera position ofta för att må bra. Den allra bästa kombinationen är att växla mellan kontorsstol och någon typ av aktivitetsstol samt att jobba vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Då kan du enkelt växla mellan att stå, sitta vanligt och sitta aktivt.

En aktiv stol behöver inte vara avancerad eller svår att sitta på. Med en sadelstol får du naturligt en ergonomisk arbetsställning och vill du ha ett alternativ till en helt rund balansboll har vi exempelvis en balanspall med inbyggd pilatesboll.

Tänk på att en aktiv stol bara bör användas någon timme om dagen i början tills kroppen vänjer sig vid den nya sittställningen. Det är vanligt att känna av stolens effekt i form av träningsvärk. Musklerna aktiveras i en naturlig rörelse och kroppen blir med tiden både fastare och starkare. Lägg gärna in några stretchövningar varje dag för maximal aktivitet.


Vilken typ av skrivbord passar dig?

Tips! Dela på aktiva sittmöbler med dina kollegor

Alla kollegor behöver inte ha varsin balanspall eller sadelstol utöver sin kontorsstol. Gör istället en liten hubb på kontoret med en blandning av aktiva sittmöbler som ni kan dela på. På så sätt kan du hitta din personliga favorit och har flera alternativ att välja mellan!

Variation är nyckeln till en sund rygg

Att sitta still flera timmar varje dag har en negativ inverkan på kroppen. Det bästa är därför om du kan undvika statiska positioner på jobbet och variera din arbetsställning vid skrivbordet så ofta som möjligt.

Vill du vara riktigt aktiv medan du jobbar finns skrivbordscykeln. När du trampar ökar både energinivån och förbränningen. Det går alldeles utmärkt att träna och sitta vid skrivbordet samtidigt. Passa på när du jobbar med enklare uppgifter.

Skifta mellan att sitta, stå upp och mellan olika slags stolar. En klassisk kontorsstol ger kroppen en avslappnad sittställning medan en balansstol aktiverar dina muskler. Lär dig mer om hur du blir mindre stillasittande!

 

Vad är viktigt vid val av kontorsstol?
En man som sitter på en aktiv stol vid ett höj- och sänkbart skrivbord

Vet du inte vad du ska välja för aktiv sittmöbel? Vi tipsar dig om några av våra favoriter!

 • Vår bästsäljande och stilrena sadelstol TRENT
  - Mjuk och slitstark sittyta av polyuretan
  - Ger dig stor rörelsefrihet
  - Lättrullande hjul

 • Balanspallen Pall UP i unik design
  - Låg egenvikt och praktisk greppkant under sitsen
  - Tillverkad av polyamid och 50% återvunnet material
  - Enkel att justera i höjd
 • Ergonomiska balansbollen CORBRIDGE
  - Finns i två storlekar
  - Med handtag för enkel förflyttning
  - Tåligt tygöverdrag
 • Flexibla sadelstolen EPSOM med ryggstöd
  - Ryggstöd som kan roteras 360°
  och användas även som sido- eller underarmsstöd
  - Slitstarkt klädsel i 95% ull
  - Med lättare gungfunktion
 • Prisbelönta och exklusiva balansstolen BACK APP
  - Förebygger ryggsmärtor
  - Hög maxbelastning
  - Tjockt vadderad sits
Gåbandet som man går på medan man tränar.

Tips! Gå vid skrivbordet

Vill du ha in ännu mer rörelse under arbetsdagen? Med vårt gåband kan du promenera samtidigt som du jobbar. Gåbandet är hopfällbart, tystgående och är ett enkelt sätt att få igång blodcirkulationen och förbränningen i kroppen!

Visa produkten

Fråga oss om aktivt sittande

Om du behöver mer information om våra produkter är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

FAQ

Med en aktiv stol får du flera positiva hälsofördelar. Bland annat så förbättras din hållning och bålmuskulaturen blir starkare samtidigt som blodcirkulationen och syretillförseln i kroppen ökar. Det gör dig piggare vilket gör att du får lättare att fokusera och koncentrera dig.
Långvarigt stillasittande ökar risken för välfärdssjukdomar, energiförbrukningen i kroppen blir låg och du blir tröttare. En varierad arbetsställning förebygger ohälsa.
Ergonomi handlar om samspelet mellan människan och den fysiska såväl som den psykiska och sociala arbetsmiljön.
En ergonomisk kontorsstol har egenskaper som gör att du sitter på ett korrekt sätt samtidigt som den erbjuder hög komfort. Den kan exempelvis vara avlastande för kroppen eller bidra till bättre hållning.  
En sadelstol är en stol där du sitter i ryttarställning med ett ben på vardera sida av själva sittdelen.
På en sadelstol sitter du i ryttarställning och får automatiskt en god hållning, samtidigt som skuldror, höfter och knäleder får avlastning. Blodcirkulationen i benen förbättras jämfört med att sitta på en traditionell kontorsstol.
Du ska sitta rak i ryggen så att axel, höft och häl är i en lodrät linje. Sitthöjden styrs av din längd, rätt höjd är när du har hela fotsulan i golvet.
En balansstol är en aktiv sittmöbel som kan användas istället för, eller som komplement till, en klassisk kontorsstol. Till skillnad från en kontorsstol så sitter du mindre statiskt.
Du ska sitta ganska bredbent på bollen med fötterna snett framför dig så att knäna är i en vinkel på cirka 90 °. Du ska inte behöva knipa fast bollen med benen för att hålla balansen.
En balansboll har mer stabilitet om den inte är fylld till 100% men det är individuellt hur fylld du vill att den ska vara.
Balansboll med Ø 650 mm passar personer under 175 cm och Ø 750 mm passar personer över 175 cm.
Att cykla samtidigt som du arbetar stimulerar blodcirkulationen och ökar förbränningen vilket är positivt för både din hälsa och produktivitet.
De flesta skrivbordscyklar liknar, och fungerar på samma sätt, som klassiska motionscyklar men skillnaden att skrivbordscyklar inte har något styre att hålla i.
Vår skrivbordscykel har en variabel sitthöjd som passar personer som är mellan ca 155 och 195 cm långa.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.