Bota trötthet med rätt belysning

Bota trötthet med rätt belysning

Visste du att belysning påverkar hur vi mår? Utsätter du dina ögon för undermålig belysning kan det få en rad fysiska konsekvenser – speciellt om det sker över en längre tid. Och ingen vill dras med spänningar i huvud, axlar och nacke. Rätt belysning kan reducera de hälsorelaterade problem som en dåligt belyst arbetsplats medför. Här ger vi dig 5 tips på hur du lämpligast belyser kontoret!
Lokal med stort insläpp av dagsljus samt hängande taklampor och skrivbordslampor

Planera belysningen på rätt sätt

Belysningen är viktig på alla kontor och arbetsplatser, men faller kanske ibland ner lite i prioriteringsordningen. Felaktigt utformad belysning kan med tiden skapa problem, som trötthet, värk och belastningsskador.

Det finns de som menar att belysningen är en dold resurs hos många företag eftersom bra belysning leder till ökad produktivitet och högre kvalitet – och dålig belysning leder till det motsatta.

1. Bra ljus från alla vinklar

När du utformar belysningen på din arbetsplats, bör du framför allt tänka på att ha ett jämnt ljus på arbetsytor och möjlighet att variera styrkan. Möjligheten att variera ljusförhållandena på en och samma plats är viktig ur ergonomisk synvinkel.

Har du ett höj- och sänkbart skrivbord eller arbetsbord ska belysningen fungera lika bra när du arbetar stående som när du sitter ner. Belysningen måste även kunna anpassas till det arbete som ska utföras och dina personliga förutsättningar.

2. Undvik skarpa kontraster

Tänk på att mörka ytor absorberar ljus och ljusa ytor reflekterar det. Ett mörkt rum behöver därför generellt fler lampor och ljuspunkter. Blanda riktat ljus och allmänbelysning för att skapa behagliga, mjuka övergångar mellan ljus och skugga. Kontrasten mellan den egna arbetsytan och den omgivande miljön ska vara så liten som möjligt.


Vill du även inreda ljudsmart?
Leende kvinna på ett ljust kontor med hängande belysning över skrivbordet

3. Utnyttja dagsljuset

Släpp in så mycket dagsljus som möjligt. Se bara till att ingen blir bländad. Tillräckligt med naturligt ljus och god utblick har stor betydelse för vår hälsa.

För att få in mer dagsljus i kontorslokalen är det bra att ha ljusa väggar och tak eftersom ljuset då reflekteras bättre än med mörka kulörer. Men vi blir lätt understimulerade om rummet saknar färger, därför kan du använda tavlor eller färgglada textilier som har en positiv effekt på vår prestationsförmåga.

4. Tänk på vilken färg ljuset har

Även belysningen inomhus påverkar kroppens dygnsrytm. Därför spelar ljusets värme lika mycket roll som styrkan. Ett kallare, blåare ljus har en uppiggande effekt då det sänker halten sömnhormon i kroppen och gör dig piggare och mer effektiv. Varmare, rödare ljus gör oss trötta och är därför ett lämpligare alternativ i hemmet.

5. Underskatta inte skrivbordslampan

Använd en skrivbordslampa som går att justera och ger individuellt anpassat ljus. Skrivbordslampor har ett mycket koncentrerat, riktat ljus vilket passar bra för effektiv belysning av ett specifikt område. Placera skrivbordslampan till vänster om dig om du är högerhänt och till höger om dig om du är vänsterhänt för att undvika skuggor över din arbetsyta.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.