Så inreder du ljudsmart på jobbet

Så inreder du ljudsmart på jobbet

Störande ljud på jobbet är ett vanligt problem, inte minst i öppna kontorslandskap. Dålig ljudmiljö påverkar koncentration och minne samt minskar effektiviteten, men det finns lösningar. Inred kontoret med produkter som dämpar ljud och skapa en trivsammare arbetsmiljö.
Kontorsinredning med ljuddämpande skärmväggar och ljudabsorbenter

Minska buller på kontoret

Lokalisera de mest störande ljudkällorna och möblera med ljuddämpning i åtanke. Fläktar, kopieringsmaskiner och liknande ger ifrån sig ljud som kan upplevas som störande. Försök att hålla avstånd mellan dessa och arbetsstationerna, gärna i ett eget rum eller med någon möblering mellan.

Öppna bokhyllor fyllda med böcker, pärmar och annat hjälper till att reducera ljuden, till skillnad från stängd förvaring med hårda dörrar som reflekterar ljud och kan skapa irriterande efterklang.

Textilier i alla dess former dämpar ljudnivån och tumregeln är ju mer tyg och veck, desto bättre. Gardiner, draperier och mattor skapar en trivsammare och mjukare kontorsmiljö samtidigt som de fångar upp ljudvågor.

Även stoppade möbler som soffor, fåtöljer och tygklädda kontorsstolar har en positiv inverkan på ljudnivån. Det finns ljudabsorberande soffor med höga sidor som både erbjuder viss avskildhet och dämpar ljud.

Skärma av ljuden

Med ljudabsorberande skärmväggar bryts ljudvågorna i lokalen upp och ljudmiljön förbättras. Lämpliga placeringar för golvskärmar är mellan skrivbord för att skärma av arbetsstationer eller runt en sittgrupp där möten och diskussioner ofta förekommer. De fungerar även utmärkt som rumsavdelare.

Om du vill utnyttja skärmen till mer än ljuddämpning är en magnetisk glasskrivtavla med ljudabsorberande baksida ett bra val. Skriv aneckningar direkt på tavlan och fäst dokument och utskrifter med magneter. Eftersom den har hjul är det lätt att flytta den dit den behövs som mest.

Skrivbordsskärmar som monteras på bordsskivan tar upp mindre utrymme än golvskärmar men har lika bra ljudabsorberande effekt. Bordsskärmar passar bra för höj- och sänkbara bord eftersom avskärmningen följer med bordet när det höjs och sänks. Bordsskärmar finns i olika färger och kan användas som både anslagstavla och inspirationsvägg.


Dags att köpa ny whiteboard?
Vägg täckt med ljudabsorbenter i olika färger

Ljudabsorbenter för väggar och tak

Att utnyttja lokalens väggar är ett både enkelt och effektivt sätt att dämpa ljudnivån på kontoret. Ljudabsorbenter kan monteras på väggen för att dämpa buller och även användas som anslagstavlor.

Väggpaneler som sitter en bit ifrån väggen låter ljudvågorna passera igenom, studsa mot väggen och sedan passera genom panelen igen. Det ger en mycket effektiv, dubbel ljuddämpning.

Med rätt färger och former fungerar ljudpanelerna även som snygga inredningsdetaljer och det gäller förstås i högsta grad även ljudabsorberande tavlor med tryckta motiv. De livar upp en tom vägg samtidigt som de fyller en funktion. Ytterligare alternativ är väggtextilier som finns med olika dekorativa mönster.

Finns det inte tillräckligt med plats på väggen kan du i stället välja takabsorbenter. Om det passar bäst med en modell som monteras direkt mot taket eller en hängande modell beror på lokalens utformning och takhöjd. Cylindrar som hängs i olika höjder skapar en spännande dynamik.

Goda vanor ger god effekt

Ringande telefoner och plingande datorer kan vara störande för kollegorna även om du själv inte störs. Visa hänsyn och sätt mobil och dator på ljudlöst läge. Utnyttja i stället vibration och visuella signaler för inkommande meddelanden.

Kontrollera att stolar som är placerade på hårda golv är försedda med möbeltassar för att slippa irriterande skrapljud.

Undvik skrivbordsmöten om det är möjligt. Boka hellre ett mötesrum eller gå i väg till en plats där ingen störs. Kanske lunchrummet kan fungera som mötesrum?


Vill du kunna utnyttja lunchrummet mer?

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.