Gör lunchrummet till en kreativ plats

Gör lunchrummet till en kreativ plats

Med ett par små kompletteringar av inredningen kan du bredda användningen så att lunchrummet blir en tillgång från morgon till kväll. Utnyttja ytan maximalt med en genomtänkt möblering. Här kommer tips på hur du skapar ett multifunktionellt lunchrum, som förutom mat och prat även lämpar sig för allt från stormöten till arbete i avskildhet.
Två personer sitter vid ett runt bord i ett lunchrum med förvaringshyllor i bakgrunden

Variera sittplatserna och skapa dynamik

Olika grupper med bord och stolar ger liv åt rummet. Ibland vill man sitta tillsammans hela arbetslaget, ibland diskutera i en mindre grupp.

Blanda gärna låga bord med höga barbord eller ståbord att både stå och sitta vid. Det ger valfrihet och dessutom är ståmöten då och då bra för kropp och hälsa. Med en soffa eller några fåtöljer kan personalen koppla av ordentligt under rasterna. Högt och lågt, stort och smått.

Det är praktiskt med fällstolar och stapelbara stolar som snabbt kan placeras ut om extraplatser behövs och sedan plockas undan när det i stället är en luftig yta som passar bäst.

Vid åtminstone några bord är det bra att placera stolar med högre komfort. Stolar med bredare sittyta, tålig klädsel och stoppning i sits och rygg ökar bekvämligheten när platsen används för längre möten eller som tillfällig arbetsplats.

Skapa rum i rummet

En behaglig akustik gör det enklare att koppla av under lunchrasten och är nödvändig för koncentrationen under arbetspasset. Om du kompletterar inredningen med ljuddämpande material, ökar sannolikheten för att medarbetarna kommer att stortrivas i lunchrummet, även när de arbetar där.

Använd golvskärmar med eller utan ljudabsorption för att skapa avskilda utrymmen. Dessa finns i olika färger och utföranden vilket gör det enkelt att välja en modell som passar in i den befintliga miljön.

Bordsskärmar ger både avskärmning och viss ljuddämpning. Du monterar dem enkelt direkt på skrivbordsskivan med bordsfästen och flyttar dem vid behov.

Gardiner, draperier eller andra textilier ger både en bättre ljudmiljö och en mjukare känsla. Dessutom kan tyger vara utmärkta rumsavdelare. Ljuddämpande väggtextil med ett vackert mönster blir dessutom en fin detalj i inredningen.

Små lunchutrymmen och fikarum som inte är lämpliga att dela av kan ändå utnyttjas som tillfälligt extra arbetsrum med rätt möblering. En smart lösning är ett litet flyttbart sitt- och ståbord som placeras på ett vanligt bord och ställs in till ergonomisk arbetshöjd. Väggmonterade ljudabsorbenter tar inte upp utrymme men gör ändå stor skillnad för en förbättrad ljudmiljö.


Läs fler tips för ljudsmart inredning
Man dricker kaffe i ett lunchrum med förvaringsskåp, hyllor och ett barbord med höga stolar

Organiserad förvaring

Oftast finns det förvaringsutrymmen i lunchrummet för porslin, dukar, servetter med mera. Ska rummets användning breddas kan det vara bra att ha plats även för papper, pennor och anteckningsblock. Några grenuttag och skarvsladdar kan vara bra att ha ifall vägguttagen inte räcker till datorer och mobiler som behöver laddas.

Välj gärna en hylla som ingår i ett hyllsystem. Då blir det lätt att bygga ut och komplettera med en påbyggnadssektion eller några extra hyllplan om förvaringsbehoven ökar.

Om du vill dölja kontorsmaterialet kan du välja skåp i stället eller ett hyllsystem med möjlighet att montera dörrar och sidopaneler. Då kan du blanda öppen och dold förvaring i en enhetlig stil som dessutom är anpassningsbar.

Vad som är lämpligt beror naturligtvis på rummets storlek och utformning. Om ni inte är så många på arbetsplatsen kanske det räcker med att ställa in ett mindre skåp för mötesmaterial och liknande.

Sätt in en whiteboard

Förvandla lunchrummet till ett effektivt mötesrum på ett kick med en whiteboard eller glasskrivtavla. Tack vare magnetfunktionen blir skrivtavlan även en praktisk anslagstavla.
Även lunchrummet i skolan kan förvandlas till ett multifunktionellt rum med några enkla ändringar.

Väljer du en whiteboard på hjul kan ni ställa undan den efter mötet eller när rummet används till annat, men också rulla in resultatet av ett kreativt möte till ett arbetsrum för vidare bearbetning. En mobil whiteboard kan även fungera som tillfällig avskärmning mellan borden i ett större lunchrum. Lär dig allt om hur du ska rengöra din whiteboard!


Vilken skrivtavla behöver du?

Skapa ditt kreativa lunchrum

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.