Så skapar du ordning på kontoret!

Tips för smart förvaring på kontoret

Smarta förvaringslösningar gör både företagets kontor och hemmakontoret till en trevligare och effektivare arbetsplats. Med bra förvaring blir det enklare att hålla ordning. Brevkorgar, tidningsställ och dokumentmappar hjälper dig att undvika röriga arbetsytor. Slipp trassliga sladdar och stökiga skrivbord med våra tips på kontorsförvaring som gör susen.
En välfylld stålhylla i ett kontorsrum

Välj rätt förvaringsmöbler

Hyllor av olika slag är ett bra val när det gäller att förvara pärmar och böcker som behöver vara lätta att komma åt. Du får en bra överblick och kan lätt plocka fram det du behöver. Välj gärna en hylla med justerbara hyllplan för att kunna anpassa avstånden efter ditt innehåll.

Skåp låter dig dölja känsligt material och sådant som du kanske inte behöver använda varje dag. Välj ett skåp med lås om konfidentiella dokument eller värdesaker ska förvaras i skåpet.

Hurtsar är perfekta för förvaring av papper och småsaker. Ställ den under skrivbordet för att spara utrymme eller välj en högre variant som även fungerar som extra arbetsyta. En rullhurts med hjul kan du flytta på efter behov.

Köpmansdisken är en klassiker. Snygg och praktisk är den en trevlig förvaringsmöbel till kontoret. Den stora mängden lådor ger dig möjlighet att sortera ordentligt. Med etiketthållare på lådorna vet du alltid vad som finns inuti.

Använd praktiska förvaringslösningar

Fundera igenom var varje sak ska förvaras och hur allt ska organiseras. Det som du jobbar med mest ska förstås finnas mest lättillgängligt. Gruppera det som hör ihop och förvara det tillsammans. Då hittar du snabbast det du letar efter. 

Sorteringsfack kan användas till mycket. Som postsorteringshylla, sortering av utskrifter vid skrivaren, förvaring för pågående arbetsdokument eller som avlastningsyta vid skrivbordet.

Förvaringslådor passar bra till sådant som inte används dagligen. Lådor i samma färg och utförande ger ett enhetligt och städat intryck. Ställ dem i en hylla och märk dem gärna.

Tidskriftssamlare håller ordning på tidskrifter, broschyrer, tidningar och papper. Det ser mycket prydligare ut än att de ligger utspridda på bord och i hyllor.

En märkmaskin är praktisk för att snabbt göra fina etiketter. Märk lådor, pärmar och förvaringsfack så blir det inga tveksamheter om vad som ska förvaras var.

Mappsystem är oumbärligt för ett kontor med mycket pappersdokument. Mappskåp med hängmappar gör det lätt att hitta rätt dokument. Om du väljer en mappvagn kan du utan problem ta med alltihop till skrivbordet och efter avslutat arbete ställa tillbaka den på sin rätta plats. Välj ett skåp eller mappvagn med lås för känsliga dokument. Det finns även brandsäkra mappskåp.
: Ett välorganiserat skrivbord med matchande brevkorg, skrivbordsställ, tidskriftssamlare, notiskub och papperskorg.

Håll ordning på skrivbordet

En bordskärm med funktionslist gör det enklare att hålla skrivbordet rent. Du kan anpassa den som du vill med exempelvis lampa, krokar och hyllor. Genom att fästa en hållare för datorskärmen frigör du mer skrivbordsyta.

Göm kablar med olika tillbehör avsedda för att förvara sladdar som kabeldike under skrivbordet, sladdslukare och kabelkorg. För trassliga mobilladdare och hörlurssladdar är kabelhållare räddningen. De är självhäftande så att du kan fästa dem där de behövs som mest.

En skrivbordslåda som monteras under bordskivan är en platsbesparande och smart förvaring för sådant du behöver ha lättillgängligt.

Brevkorgar håller ordning på inkommande och utgående brev och dokument.

I ett skrivbordställ med flera fack samlar du pennor, radergummin, gem och andra småsaker. Det blir enklare att organisera med hjälp av praktisk skrivbordsförvaring.

Så optimerar du din skrivbordsförvaring
Kvinna hämtar en förvaringslåda ur ett skåp med skjutdörrar

Rutiner för ordning och reda

Om ni är flera som delar kontor är det en bra idé att sätta upp rutiner tillsammans så att alla vet vad som gäller. Kom överens om var och hur ni ska förvara sådant som är gemensamt. Det sparar både tid och minimerar irritation om ingen behöver leta i onödan. Tillsammans är det lättare att undvika ett stökigt kontor.

Boka gärna in minst en dag per år då ni rensar ut sådant som inte längre behövs eller är inaktuellt. Med tiden kan förvaringsbehoven förändras av olika anledningar, då behöver också lösningarna uppdateras eller arrangeras om på ett mer effektivt sätt. Passa på att dela med er av era bästa förvaringstips.

Ha för vana att alltid lägga tillbaka det du använt när du är klar. Saker samlas gärna på hög eller blir omöjliga att hitta för att de ligger på fel ställe. Bra vanor är en viktig ingrediens till ett organiserat kontor.

Håll ordning på ditt eget arbetsutrymme. Ett rörigt skrivbord ger inte ett välkomnande intryck när det kommer besökare till kontoret.


Hur väljer du rätt kontorshylla?

FAQ

Bra förvaring med tydlig märkning underlättar när du ska inreda ett kontor på liten yta. En hög hylla rymmer mycket. Förvara det använder minst högst upp.
Ett skrivbordsställ håller skrivbordsytan ren från pennor och småsaker. Brev och papper behöver en förvaringslösning. Dölj kablar med sladdgömma.
Planera för bra och tydlig förvaring. Det underlättar det dagliga arbetet när dokument och material är lätt att hitta för alla medarbetare.
Med öppna hyllor blir materialet lättöverskådligt och lättillgängligt. Skåp har fördelen att kontoret ser mindre plottrigt ut om du har många saker som behöver förvaras.