Guide: Välj rätt hylla till kontoret

Guide: Välj rätt hylla till kontoret

Alla kontor behöver någon typ av förvaringslösning och praktiska hyllor är ett klokt val. Vilken typ av hylla som passar bäst är beroende av vad som ska förvaras, i vilken miljö som kontorshyllan ska placeras och så klart tycke och smak. Ordning och reda gör både arbetet enklare och kontoret trevligare. Vi hjälper dig ta reda på om du behöver en väggmonterad hylla, en klassisk bokhylla, arkivhyllor eller ett flexibelt hyllsystem.
En kvinna står på en pall och hämtar en pärm från en hög kontorshylla

Välj typ av förvaringshylla

Kontrollera alltid vilken maxbelastning hyllplanen är avsedda för och tänk på att det gäller jämnt fördelad vikt. Är det lätta saker som pärmar som ska förvaras eller lådor med tungt innehåll?
 
Den klassiska bokhyllan i laminat med täckta sidor är alltid rätt på ett kontor. Laminathyllor är tåliga och finns i flera färger och olika träimitationer. Perfekta för böcker och pärmar. 

Stålhyllor med öppna sidor fungerar bra för arkivering eller om det behövs mycket förvaringsutrymme på kontoret. Dessa finns ofta med påbyggnadssektioner vilket gör det lätt att utöka efter behov.
 
Vägghyllor är både snygga och praktiska. Häng dem över ett lägre skåp eller över skrivbordet för att ta vara på utrymmet eller låt dem hänga ensamma för en luftigare kontorsinredning.
 
Hyllsystem som monteras på väggen med bärlist och hängskenor är platsbesparande och praktiska. Placera hyllplanen som du vill och flytta om efter behov.
Köp en bokhylla som ingår i en möbelserie. Det ger dig möjlighet att blanda höga och låga hyllor och kanske göra om en hylla till ett skåp med ett par dörrar. Sätt upp en eller flera vägghyllor där du behöver extra plats för dina saker. På det här sättet kan du anpassa förvaringen om behoven förändras eller om arbetsplatsen behöver möbleras om. Titta efter en möbelserie med bra variation i utbudet för att kunna anpassa inredningen. Genom att hålla sig till en möbelserie är det enkelt att skapa en stilren inredning och få ett matchande kontor.
En person lutar sig mot ett höj- och sänkbart skrivbord, i bakgrunden syns bokhyllor

Var ska hyllan stå?

Det lönar sig att tänka ett varv extra innan inköp av förvaringshyllor. Med rätt modell, färg och placering blir hyllorna inte bara förvaringsmöbler utan förhöjer även trivseln och inredningsfaktorn. I exempelvis ett arkivrum är det däremot kanske viktigare att hyllorna rymmer så mycket som möjligt än att de har en modern design. En bra arkivhylla bör vara enkel att montera och bygga ut. Det underlättar vid förändringar av dokumentsamlingens volym.

I ett trångt utrymme kan golvyta sparas genom att bygga förvaring på höjden i stället för bredden om takhöjden tillåter. Om det inte är möjligt att bygga på höjden är hyllor med extra djup ett alternativ. Se till att noga mäta höjd, bredd och djup för att ta tillvarata utrymmet på bästa sätt.

I en större lokal kan det var behagligt att skärma av och skapa mindre områden i rummet. Låga hyllor fungerar perfekt som rumsavdelare samtidigt som det öppna blickfånget behålls och böcker och tidningar kan förvaras lättåtkomligt. Om du väljer en mobil hylla med hjul kan du enkelt anpassa möbleringen efter tillfället.


Vill du ha tips om hur du skapar ordning?
Ett kontor med två personer som tittar på dokument utlagda på en arbetsö

Fler smarta grejer för hyllor

En arbetsö är både hylla och arbetsbord i ett. Använd den till ståmöten eller för uppgifter som kräver extra arbetsyta. Försedd med hjul kan den flyttas dit den behövs som mest och du får samtidigt med dig alla pärmar och dokument.

Med hjälp av olika tillbehör kan du anpassa din kontorshylla så den blir perfekt för just dig. En blankettinsats, lådinsats, extra hyllplan eller hjul kan öka funktionaliteten beroende på vad just du behöver. Tillbehören kan bytas ut om arbetssituationen förändras.

En kompakthylla är den mest platsbesparande typen av hylla och ger gott om förvaring på liten yta. Med hjälp av en vev flyttas hyllsektionerna så du kommer åt det du behöver. Lämplig för arkiv.

För dold förvaring kan du komplettera bokhyllan med dörrar. Mixa gärna öppen och dold förvaring med hyllor i samma serie för ett enhetligt intryck. Om du vill ha fler möjligheter att dölja eller låsa in föremål kan du komplettera med förvaringsskåp.


Vill du läsa mer om förvaringsskåp?

Tips på hyllor från AJ Produkter

  1. Det är inte konstigt att bokhyllan FLEXUS är en bästsäljare. På varje hyllplan ryms det cirka 12 pärmar vilket gör den till den perfekta pärmhyllan. Möjligheten att montera dörrar gör att du kan blanda öppen och dold förvaring. Dessutom finns FLEXUS i flera olika färger.
  2. Bokhyllan CLEO är en riktigt prisvärd förvaringsmöbel. Med funktionell och avskalad design och tre färgvarianter är den ett bra val för de flesta kontorsmiljöer.
  3. Är det trångt på kontoret? Då föreslår vi att du kikar på kontorshyllan LIGHT. Om du flyttar till en större lokal kan du enkelt bygga ut med påbyggnadssektioner.
  4. QBUS är en snygg hylla som gör sig bra i de flesta rum. Placera hyllan där den syns: i entrén, konferensrummet eller i blickfånget på kontoret. I möbelserien QBUS ingår även förvaringsskåp, hurtsar med mera.
  5. Hyllsystemet SHAPE erbjuder smart och praktisk väggförvaring som går att kombinera och bygga ut. Varför inte montera en vägghylla över skrivbordet för att ha det som du använder ofta lättillgängligt?

Fråga oss om kontorshyllor

Vårt stora utbud gör det enkelt för dig att hitta en lösning som passar ditt företag. Om du behöver support är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

FAQ

Ett hyllsystem består av bland annat gavlar och hyllplan som kan kombineras på varierade vis. Det kan även vara uppbyggt av väggskenor, konsoler och hyllplan.
När du ska montera en hylla på en gipsvägg behöver du använda gipsexpander. Det är en metallplugg av typen som expanderar på väggens baksida.
För att borra i betongvägg behövs en slagborrmaskin. Använd gärna nylonplugg som expanderar samt träskruv.
Snygga bokstöd, tidskriftshållare och förvaringslådor gör att det blir lättare att hålla ordning i hyllorna. Välj tillbehör som matchar din stil och gör bokhyllan mer personlig.
Böcker ska förvaras torrt och i rumstemperatur. Fukt och plötsliga temperaturskillnader skadar böckerna.
De tyngsta förvaringslådorna bör förvaras längst ned. Lämna luft mellan prydnadsföremålen. Ha inte för mycket småsaker, det ger ett plottrigt intryck. Försök sortera böckerna efter höjd och i serier. Titta på helheten och sträva efter att uppnå ett balanserat intryck.
Pärmar som används ofta kan förvaras i en lättillgänglig pärmsnurra. Pärmar som sällan eller aldrig används kan förvaras i ett arkivskåp.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.