Vilken lagerhylla behöver du?

Guide - vilken lagerhylla behöver du?

Vi har ett brett sortiment av lagerhyllor som passar för många olika ändamål, men vilken hylla ska du välja till din verksamhet? Med våra flexibla lagerhyllor går de flesta lagerbehov att lösa på smidigaste vis oavsett om det gäller ett mindre förvaringsbehov eller en helhetsinredning av en stor lagerlokal. Vare sig du behöver en enkel lagerhylla i metall eller ett helt hyllsystem som kan byggas ut i oändlighet har vi många serier att välja mellan.
Lagerarbetare flyttar gods från lagerhylla

Vilken vikt ska hyllan tåla?

Lätt belastning
Det grundläggande i valet av hylla är att den klarar av att bära det gods som ska förvaras på den utan att kollapsa. Om det är lättare saker som böcker, pärmar och arkivlådor räcker det med en hylla med en maxbelastning på 150 kg per hyllplan. Enklare plåthyllor är både smidiga och tåliga och fungerar lika bra på kontoret som på lagret. Vi rekommenderar exempelvis hyllan FIRST.

Medium belastning
Om lagerhyllan är avsedd för lite tyngre föremål är viktklassen 170-190 kg per hyllplan ett bra val. Dessa hyllor är anpassade för lagermiljöer, men gör sig även på kontor där lite tyngre saker behöver förvaras. I denna viktklass finns POWER och TRANSFORM.

Tung belastning
Lagerhyllor för tuffare miljöer som verkstad och industri behöver tåla upp till 700 kg. För extra stabilitet vid förvaring av tungt gods är en modell med fot för bultning i golv lämplig med tanke på arbetsmiljösäkerhet. Här rekommenderar vi TOUGH och COMBO.
Man i en lagerlokal med hyllor bär en förvaringslåda

Var ska lagerhyllan placeras?

Ska hyllan stå fritt eller mot en vägg?
Om du behöver komma åt hyllan från två håll bör du välja en stabil konstruktion som inte kräver ryggkryss. Ryggplåt kan användas för att separera hyllor som står rygg mot rygg eller för att skydda mot insyn.

Vad är det för mått på platsen för hyllorna?
Koordinera med valt hyllsystem för att utnyttja utrymmet på bästa sätt. De flesta hyllsystem har ett stort urval av höjd, bredd och hylldjup. Med planering går det att utnyttja ytorna fullt ut.  Fungerar det med höga hyllor som når ända upp till taket eller finns det ett behov av att nå översta hyllplanet utan hjälp av pall eller stege?

Behöver hyllorna flyttas ofta?
Om du behöver flexibilitet kan det vara en god idé att kontrollera monteringsanvisningen innan köp. Välj till exempel en hylla med färdigmonterade gavlar där det enda du behöver göra är att haka fast de hyllplan som du väljer på valfri höjd. Läs gärna våra tips om lagerlogistik.

Anpassade hyllor för säker arbetsmiljö

Med våra flexibla hyllsystem finns det lösningar för de flesta lagerbehov. Med lagerhyllor anpassade för rätt vikt och användningsområde blir arbetsmiljön både säkrare och lättare att jobba i. När det är ordning på varorna går både plock och packning fortare och det i sin tur ökar effektiviteten på lagret.

Maximera lagerkapaciteten med rätt typ av hyllor och bra planering. Ta vara på lokalens ytor med lagerflöden och ergonomi i åtanke. Ett lager behöver vara funktionellt och lätthanterat vilket leder till en bra och trygg arbetsmiljö.


Vill du ha hjälp av våra experter?
Lagerarbetare drar ut plastback ur hyllställ

Vad ska förvaras?

Smådelar
Om det är mindre föremål som ska förvaras är plockbackar en smart lösning. De ger en bra överblick över sortimentet. Med backar som är storleksanpassade för hyllsystemet blir förvaringen både effektiv och kompakt. Plastbackar finns för både smådelar som lite större föremål.

Dold förvaring
Hyllor med gavelplåt och ryggplåt erbjuder delvis dold förvaring samt separerar hyllsektionerna från varandra. Komplettera med utdragbara lådor och dörrar för att förhindra insyn. Välj dörr med lås för att skydda känsligt gods.

Hyllor för specifika ändamål
Vissa föremål behöver anpassad förvaring. Exempel på detta är däckställ, pallställ och kemikaliehyllor. Fråga gärna en säljare om råd ifall du är osäker på vilken typ av hylla som passar bäst för dina ändamål.


Vill du veta mer om pallställ?
Hyllsystem med stapelbara plastbackar placerade rygg mot rygg för åtkomst från två håll

TIPS! Flexibelt lagersystem

Hyllsystemet COMBO låter dig bygga din egen kombination av hyllor. Komplettera med backskenor, verktygspaneler och arbetsbänk för att få en smart arbetsstation.

 •    Lämplig som lagerhylla för verkstad och industri
 •    Monteras utan bultar och skruv
 •    Det finns en mängd smarta tillbehör
 •    Flera hyllplan klarar upp till 700 kg

Visa produkten
Hylla MIX
Hyllställ MIX
2 340:-
Rejäla lagerhyllor lastade med tungt gods
Lagerhylla TOUGH
5 695:-

Behov av andra hyllor?

I vårt breda sortiment med hyllor har vi så klart även lagerhyllor som är tåliga – men som passar bättre in på exempelvis ett kontor, arkiv eller butik.

Arkivhyllor finns i många olika varianter och utföranden. Ska hyllan användas för förvaring av lättare filer och pärmar räcker en enklare arkivhylla. En arkivhylla kan passa bra i många miljöer – det viktiga är att kapacitet och konstruktion passar det som ska förvaras.

Lättare kontorshyllor kan behövas förankras i väggen medan många kraftigare hyllor kan stå fritt och tillåta åtkomst från båda sidor. Det finns också hyllor som kan monteras helt utan skruv.

Väggmonterade hyllsystem är ett utmärkt val för att förvara lättare föremål som exempelvis pärmar.  En bärlist skruvas fast på vald väggyta och hängskenor monteras på listen. Hyllplanen kan placeras på valfritt avstånd och höjd. Det finns väggsystem med eller utan hyllgavlar. Praktisk och platsbesparande förvaring som med fördel kan användas i förråd.

Butikshyllor är för exponera och förvara varor i butik. Men butikshyllor kan också passa bra för användning i andra miljöer, så som lagerutrymmen, verkstäder och garage.

Livsmedelshyllor är hyllor anpassade för förvaring av livsmedel i butiks- eller lagermiljöer som har högre krav. Hyllorna finns i olika utföranden anpassade för kyl- eller frysrum. Hyllplanen är oftast livsmedelsgodkända och är därför optimala i utrymmen där hygienen är viktig. De är enkla att rengöra och utformade för att samla minimalt med damm.

Vill du ha tips på vilken hyllserie du ska välja? Vi listar bästa lagerhyllorna 2023!

Vår robusta bästsäljare TOUGH tål upp till 1000 kg i maxbelastning.

 • Gavlar och bärbalkar är tillverkade i pulverlackerad plåt för extra hård och tålig finish
 • För skrymmande gods i krävande miljöer
 • Flyttbara hyllplan som enkelt hakas av och på

MIX är vår mest anpassningsbara serie och ger dig mycket hylla för pengarna.

 • Stort urval av tillbehör
 • Flyttbara hyllplan som enkelt hakas av och på
 • Välj mellan öppen, dold eller halvöppen förvaring

FIRST är en lättmonterad hyllserie som passar för lite lättare lagerförvaring.

 • Hyllplanen kan justeras i höjdled med 40 mm intervall 
 • Monteras helt utan skruvar och bultar
 • Försedd med fötter som skyddar golv mot repor

Fråga oss om lagerhyllor!

Om du behöver hjälp med att planera ditt lager eller undrar vilket hyllsystem som är mest lämpat för ditt företag är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

 

FAQ

Börja med att utgå från hur stora volymer du ska förvara. Beroende på vikt och mängd är det viktigt att hyllornas kapacitet är anpassade efter tyngden. Kan förvaringen behöva utökas i framtiden? Se till att välja en lagerhylla som är byggbar.
Samtliga våra lagerhyllor är tillverkade av metall men du kan välja modeller med andra material på hyllplanen. Vilken lagerhylla du ska välja bör bero på vad du ska förvara på hyllorna. Finns det exempelvis risk för läckage av vätskor bör du ha hyllplan av metall.
Vår serie TRANSFORM med hyllplan i plast är framtagen speciellt för att klara av att stå i frysrum ner till -30˚C.
Att bulta fast lagerhyllor i golvet är ett enkelt sätt att förbättra både säkerhet och stabilitet. Flera av våra hyllor kommer förberedda för fastbultning i golv.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.