Så väljer du rätt arbetsbänk

Är det dags att köpa en ny arbetsbänk? Är du osäker på vilken modell du ska satsa på? Med vår guide blir det enklare att välja rätt.

 

Innan du köper en arbetsbänk är det bra att noga tänka igenom vilka behov du har. Då blir det lättare att hitta en modell som lever upp till dina förväntningar och krav. Tillräcklig belastningskapacitet och ett robust och tåligt stativ är grundläggande men det finns flera andra faktorer att ta hänsyn till, som stativtyp och materialet i bänkskivan. Fundera också över vilka behov som kan uppstå i framtiden och ta med dem i beräkningen så att du slipper byta bänk efter några år.

 

Fast eller höj- och sänkbart stativ
Ett fast stativ är ett bra alternativ om det inte finns behov av att kunna anpassa arbetshöjden efter olika användare eller arbeten. En höj- och sänkbar arbetsbänk ger dock högre flexibilitet och bättre förutsättningar för en ergonomisk arbetsställning. Allra bekvämast blir det med ett eldrivet stativ men även manuellt ställbara ben kan räcka långt.

 

Stationär eller mobil lösning
I de flesta fall passar det bra med en stationär arbetsbänk. Men ibland är det bättre att välja en mobil bänk på hjul som är lätt att flytta, exempelvis för att frigöra utrymme. Många mobila arbetsbänkar är försedda med handtag som gör det lättare att flytta på dem.

 

Kombinera arbetsbänken med förvaring
En arbetsbänk kan vara mer än bara en arbetsyta. Den kan också erbjuda smart förvaring för verktyg, packmaterial eller annat som du vill ha inom bekvämt räckhåll när du arbetar. Ett tips är att välja en bänk som går att komplettera med olika förvaringslösningar. Det kan exempelvis vara lådhurtsar som monteras under arbetsytan, verktygstavlor eller hyllplan.

 

Välj bänkskiva efter behov
Se till att välja en bänkskiva som passar just dina ändamål. Här är några vanliga ytskikt:

• Härdad board – ett prisvärt allroundmaterial för lättare verkstadsmiljöer.
• Laminat – ger en glatt, hård och reptålig yta som passar för de flesta miljöer. God beständighet mot vätskor och de flesta kemikalier.
• Vinyl – mjuk och mindre glatt yta som minskar risk för skador på arbetsstycket. Särskilt lämpligt för packnings- och monteringsarbeten eftersom den mjuka ytan förhindrar att föremål glider omkring.
• Parkett – en starkare och tåligare träskiva med brett användningsområde, exempelvis metallbearbetning och montagearbeten.
• Stål – mycket slitstarkt material som tål vätskor, oljor och kemikalier och är lätt att rengöra. Hög tålighet mot repor och slag.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.