Så väljer du rätt arbetsbänk

Guide: så väljer du rätt - och bäst - arbetsbänk

Är det dags att köpa en ny arbetsbänk till verkstaden, lagret eller garaget? Är du osäker på vilken modell du ska satsa på? En bra arbetsbänk är anpassad till arbetet som ska utföras och till arbetsmiljön. I vårt breda sortiment hittar du mängder med modeller, vare sig du behöver en rostfri arbetsbänk, en mobil arbetsbänk på hjul eller med extra mycket förvaring. Med vår guide blir det enklare att välja rätt.
Verkstadsarbetare lutar sig mot arbetsbänk av stål

Vilken tyngd måste arbetsbänken tåla?

Innan du köper en arbetsbänk är det bra att noga tänka igenom vilka behov du har. Då blir det lättare att hitta en modell som lever upp till dina förväntningar och krav. 

Tillräcklig belastningskapacitet och ett robust och tåligt stativ är grundläggande. Jobbar du med lättare föremål klarar du dig med ett arbetsbord med lägre maxbelastning. Hanterar du tungt gods på exempelvis en industriell arbetsplats krävs en rejälare arbetsbänk med extra tjock bänkskiva. Våra tåligaste modeller klarar en maxbelastning på 750 kg jämnt fördelat.

Behöver du installera packstation?
Man sitter vid arbetsbänk på justerbar arbetspall

Höj- och sänkbart, stationärt eller med hjul?

Fast eller höj- och sänkbart stativ?
Ett fast stativ är ett bra alternativ om det inte finns behov av att kunna anpassa arbetshöjden efter olika användare eller arbeten.

En höj- och sänkbar arbetsbänk ger dock högre flexibilitet och bättre förutsättningar för en ergonomisk arbetsställning. Allra bekvämast blir det med ett eldrivet stativ men även manuellt ställbara ben kan räcka långt. Vi har flera modeller där höjden justeras med en inbyggd vevfunktion.

Stationär eller mobil lösning?
I de flesta fall passar det bra med en stationär arbetsbänk. Men ibland är det bättre att välja en mobil arbetsbänk på hjul som är lätt att flytta, exempelvis för att frigöra utrymme. Många mobila arbetsbänkar är försedda med handtag som gör det lättare att flytta på dem.
Arbetsplatsmatta
Plastbackar och verktygstavla med skruvmejslar
Höj- och sänkbar arbetsbänk med verktygstavla
Komplett höj- och sänkbart arbetsbord VERVE
7 295:-

Vilken bänkskiva till arbetsbänken?

Se till att välja en bänkskiva som passar just dina ändamål och det du arbetar med. Här är några vanliga ytskikt:

Härdad board – ett prisvärt allroundmaterial för lättare verkstadsmiljöer.

Laminat – ger en glatt, hård och reptålig yta som passar för de flesta miljöer. God beständighet mot vätskor och de flesta kemikalier.

Vinyl – mjuk och mindre glatt yta som minskar risk för skador på arbetsstycket. Särskilt lämpligt för packnings- och monteringsarbeten eftersom den mjuka ytan förhindrar att föremål glider omkring.

Parkett – en starkare och tåligare träskiva med brett användningsområde, exempelvis metallbearbetning och montagearbeten.

Stål – mycket slitstarkt material som tål vätskor, oljor och kemikalier och är lätt att rengöra. Hög tålighet mot repor och slag.
Kvinna vid arbetsbänk med verktyg

Behövs extra förvaring?

En arbetsbänk kan vara mer än bara en arbetsyta. Den kan också erbjuda smart förvaring för verktyg, packmaterial eller annat som du vill ha inom bekvämt räckhåll när du arbetar. Ett tips är att välja en bänk som går att komplettera med olika förvaringslösningar. Det kan exempelvis vara bänklådor som monteras under arbetsytan, verktygstavlor eller hyllplan.

Om du har mycket material som behöver förvaras kan det vara en god idé att placera några praktiska hyllor eller en verkstadshurts i anslutning till arbetsbänken.

 
Vilken lagerhylla behöver du?
Person som sitter vid en arbetsbänk

Vill du ha tips på vad du ska välja för arbetsbänk? Vi listar några av våra favoriter!

  1. Vår robusta och egentillverkade arbetsbänk COMBO finns i flera olika modeller med olika skivor. Bygg din egen kombination eller köp en färdig paketlösning.
  2. VERVE är en prisvärd arbetsbänk och finns i flera olika och färdiga paket med praktiska tillbehör. Samtliga är elektriskt höj- och sänkbara så du kan arbeta ergonomiskt.
  3. SOLID är vår mest klassisk arbetsbänk och även den mest tåliga med ett kraftigt stålstativ som passar för krävande miljöer. Flera av borden i serien har en maxbelastning på 750 kg.
  4. Arbetsbänken MOTION är en storsäljare som kan anpassas helt efter dina behov. MOTION finns med manuellt eller elektriskt höj- och sänkbart stativ men också i modeller med fasta ben eller hjulförsedda ben.

Fråga oss!

Om du behöver mer information om våra produkter är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!


 

FAQ

Olika typer av arbetsuppgifter kräver olika arbetshöjder. En tumregel är att bordet bör vara så att underarmen kan ligga parallellt med bordsytan, oavsett om du står eller sitter ned, vid aktivt arbete. Vid finmotoriskt- eller precisionsarbete kan bordshöjden vara något högre medan tyngre arbete så kan bordshöjden vara lite lägre.  
En arbetsbänks djup bör anpassas efter storleken på det du arbetar med. I vårt sortiment har vi arbetsbänkar med minsta djup på 600 mm och upp till 800 mm, beroende på modell.
Bänkskivan bör anpassas efter arbetet då vissa material är mer lämpade än andra för olika sorters jobb. En skiva av stål tål exempelvis slag, gnistor och svetsloppor medan en parkettskiva har hög tålighet för tyngre föremål.
En arbetsbänk i rostfritt stål, exempelvis arbetsbord PROOF, är lätt att rengöra samt passar i miljöer med höga krav på renlighet.
I vårt sortiment hittar du flera olika modeller av arbetsbänkar på hjul som kan effektivisera ditt arbete när du inte jobbar på en fast plats.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.