Så väljer du rätt arbetsbänk

Så väljer du rätt arbetsbänk

Är det dags att köpa en ny arbetsbänk till verkstaden, lagret eller garaget? Är du osäker på vilken modell du ska satsa på? En bra arbetsbänk är anpassad till arbetet som ska utföras och till arbetsmiljön. Med vår guide blir det enklare att välja rätt.
Verkstadsarbetare lutar sig mot arbetsbänk av stål

Vilken tyngd måste arbetsbordet tåla?

Innan du köper en arbetsbänk är det bra att noga tänka igenom vilka behov du har. Då blir det lättare att hitta en modell som lever upp till dina förväntningar och krav. 

Tillräcklig belastningskapacitet och ett robust och tåligt stativ är grundläggande. Jobbar du med lättare föremål klarar du dig med ett arbetsbord med lägre maxbelastning. Hanterar du tungt gods krävs en rejälare arbetsbänk med extra tjock bänkskiva. Våra tåligaste modeller klarar en maxbelastning på 750 kg jämnt fördelat.

Det finns flera andra faktorer att ta hänsyn till, som stativtyp och material i bänkskivan. Vi går igenom det längre fram i den här guiden för att ge dig bra förutsättningar inför ditt köp. Fundera också över vilka behov som kan uppstå i framtiden och ta med dem i beräkningen så att du slipper byta verkstadsbänk efter några år.Behöver du installera packstation?
Arbetsbänk med manuellt ställbara ben

TIPS! Stadig arbetsbänk

Arbetsbänken ROBUST är stadig och mångsidig. Passar i garage, verkstad eller förråd. Komplettera gärna med smart förvaring.

  • Oljehärdad board
  • Manuellt ställbara ben
  • Stort urval av tillbehör
Man sitter vid arbetsbänk på justerbar arbetspall

Hur mycket flexibilitet behövs?

Fast eller höj- och sänkbart stativ?
Ett fast stativ är ett bra alternativ om det inte finns behov av att kunna anpassa arbetshöjden efter olika användare eller arbeten.

En höj- och sänkbar arbetsbänk ger dock högre flexibilitet och bättre förutsättningar för en ergonomisk arbetsställning. Allra bekvämast blir det med ett eldrivet stativ men även manuellt ställbara ben kan räcka långt. Vi har flera modeller där höjden justeras med en inbyggd vevfunktion.

Stationär eller mobil lösning?
I de flesta fall passar det bra med en stationär arbetsbänk. Men ibland är det bättre att välja en mobil bänk på hjul som är lätt att flytta, exempelvis för att frigöra utrymme. Många mobila arbetsbänkar är försedda med handtag som gör det lättare att flytta på dem.
Mobilt arbetsbord med hjul

TIPS! Arbetsbord med hjul

Med den mobila arbetsstationen MOTION kan du förflytta din arbetsyta utan problem. Justera enkelt höjden för en ergonomisk arbetsställning.

  • Höj- och sänkbart med vev
  • Slitstark bänkskiva
  • Två hjul kan låsas
Plastbackar och verktygstavla med skruvmejslar
Höj- och sänkbar arbetsbänk med verktygstavla
Komplett höj- och sänkbart arbetsbord VERVE
7 195:-

Välj bänkskiva efter behov

Se till att välja en bänkskiva som passar just dina ändamål. Här är några vanliga ytskikt:

Härdad board – ett prisvärt allroundmaterial för lättare verkstadsmiljöer.

Laminat – ger en glatt, hård och reptålig yta som passar för de flesta miljöer. God beständighet mot vätskor och de flesta kemikalier.

Vinyl – mjuk och mindre glatt yta som minskar risk för skador på arbetsstycket. Särskilt lämpligt för packnings- och monteringsarbeten eftersom den mjuka ytan förhindrar att föremål glider omkring.

Parkett – en starkare och tåligare träskiva med brett användningsområde, exempelvis metallbearbetning och montagearbeten.

Stål – mycket slitstarkt material som tål vätskor, oljor och kemikalier och är lätt att rengöra. Hög tålighet mot repor och slag.
Kvinna vid arbetsbänk med verktyg

Kombinera med förvaring

En arbetsbänk kan vara mer än bara en arbetsyta. Den kan också erbjuda smart förvaring för verktyg, packmaterial eller annat som du vill ha inom bekvämt räckhåll när du arbetar. Ett tips är att välja en bänk som går att komplettera med olika förvaringslösningar. Det kan exempelvis vara lådhurtsar som monteras under arbetsytan, verktygstavlor eller hyllplan.

Om du har mycket material som behöver förvaras kan det vara en god idé att placera några praktiska hyllor i anslutning till arbetsbänken. I vår serie COMBO finns både arbetsbänk och lagerhyllor som enkelt kan kombineras.

 
Vilken lagerhylla behöver du?
Komplett arbetsbänk med låsbart skåp, verktygspaneler och hyllor

TIPS! Bänk med förvaring

För dig som föredrar en paketlösning finns arbetsbänken COMBO i komplett utförande. Finns även i andra varianter.

  • Låsbart skåp
  • Tre verktygspaneler
  • Överhylla med belysning samt underhylla

Fråga oss!

Om du behöver mer information om våra produkter är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!


 

Hitta arbetsbänken som passar dig

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.