Välj rätt pallställ – skapa en optimal lagerlösning

Rätt pallställ och en genomtänk lagerlayout effektiviserar logistikarbetet och bidrar till att minska företagets kostnader. För bästa resultat är det viktigt att välja pallsystem som passar verksamheten, bygga upp ett bra flöde och ha ett stort säkerhetstänk.

Stort lager? Satsa på volymutnyttjande

– I ett stort logistiklager med stora kvantiteter är det ofta bäst att fokusera på effektiva och volymutnyttjande lagersystem som maximerar lagringsutrymmet. Det kan exempelvis vara mobila pallställ och pushback-lösningar, säger Oscar Rydsjö, Product Development Manager på AJ Solutions.

Mobila pallställ är monterade på vagnar och går att flytta i sidled. Det är ett sätt att utnyttja utrymmet till fullo och minimera antalet truckgångar. Pushback gör det möjligt att lagra flera pallar på djupet enligt FILO-principen (first in, last out). När en pall dras ut rullar pallarna bakom automatiskt fram.

Mindre lager? Fokusera på tillbehör

I ett litet eller mellanstort lager passar det ofta bättre med pallställage i standardutförande. Välj gärna anpassbara pallställ med en platsbesparande konstruktion. Tänk också på att det ska vara enkelt att bygga ut pallsystemet om lagringsbehovet växer.

– Fokusera gärna på att komplettera med smarta tillbehör. Det kan exempelvis vara verktygstavlor som fästs på pallstället, upphängningsbeslag för avfallsbehållare och avdelare som gör det lätt att dela upp löst gods på balkplan, tipsar Oscar.

Skapa ett optimalt flöde

– Utgå från var in- och utlastningsportarna finns och anpassa pallställens placering efter det. Särskilt i stora lager är det viktigt att snabbt kunna få undan godset innan nästa leverans kommer och då är det bra att välja lösningar som snabbt sväljer stora kvantiteter, säger Oscar.

Det är också viktigt att analysera sitt sortiment för att ta reda på vilka produkter som är högfrekventa (omsätts snabbast) respektive lågfrekventa (har lägre omsättning). Placera de högfrekventa produkterna på de mest lättillgängliga platserna så att de får kortast möjliga väg genom lagret.

Minimera riskerna för olyckor

– En säker lagermiljö kräver både passiva och aktiva säkerhetsåtgärder. Passiv säkerhet skyddar när en olycka sker. Det kan exempelvis innebära att man utrustar pallstället med gavel-, stolp- och rasskydd. Aktiv säkerhet minskar risken för att en olycka ska inträffa.

I lager med truckar kan det betyda att man samlar all manuell plockning på ett ställe och så långt det är möjligt begränsar trucktrafik från områden där människor går, förklarar Oscar.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.