Välj rätt pallställ – skapa en optimal lagerlösning

Guide: Välj rätt pallställ till ditt lager

Rätt pallställ och en genomtänkt lagerlayout effektiviserar logistikarbetet och bidrar till att minska företagets kostnader. Ett välfungerande flöde av in- och utleveranser genom lagret kräver planering och ett bra pallsystem som kan anpassas till verksamheten, eventuella förändringar av lagerbehov samt lagerlokalens förutsättningar.  God säkerhet och ställage av hög kvalitet är självklarheter vid hantering av lastpallar och tungt gods.  
Lagerarbetare manövrerar en truck på ett lager med pallställ

Skapa ett optimalt flöde

Utgå från var in- och utlastningsportarna finns och anpassa pallställens placering efter det för att skapa en bra lagerlogistik med smidig pallhantering. Särskilt i stora lager är det viktigt att snabbt kunna få undan godset innan nästa leverans kommer och då är det bra att välja lösningar som snabbt sväljer stora kvantiteter.

Det är också viktigt att analysera sitt sortiment för att ta reda på vilka produkter som omsätts snabbast respektive har lägre omsättning. Placera de högfrekventa produkterna på de mest lättillgängliga platserna så att de får kortast möjliga väg genom lagret. Se till att det finns tillräckligt utrymme för säker transport med truckar, pallyftare och pallvagnar.

Godsets vikt och storlek

Ur säkerhetssynpunkt är det mycket viktigt att pallstället inte lastas med högre vikt än vad det är avsett för. Pallställen ska vara försedda med belastningsskyltar som anger tillåten last per pallställssektion.

Förutom helpall kan pallställ även lastas med halvpall. Ställagen behöver då kompletteras med halvpallsinlägg som fästs i bärbalkarna.

Maximera lagervolymen

Lasta på höjden. Hur höga pallställ som är lämpliga beror naturligtvis på lokalens utformning och takhöjd. Ett pallställ där bärbalkarna kan justeras i täta intervaller möjliggör anpassning till dina lagerbehov. Du kanske behöver något plan för exempelvis kartonger som inte kräver samma höjd som en fullastad pall. Montera ett balkplan eller balkplansnät över bärbalkarna och du får ett förvaringsutrymme för opallat gods. Med rätt lagerinredning utnyttjas all yta optimalt.

Två pallställ som står rygg mot rygg, ett så kallat dubbelställage, är platsbesparande då det inte finns någon gång mellan dem som tar upp yta.

I ett stort logistiklager kan mobila pallställ och pushback-lösningar effektivisera lagerprocessen.

Planera långsiktigt och bygg ett lager som inte behöver förändras under lång tid eller bygg en grund som du sedan kan utöka i takt med att lagerbehovet växer. Fler sektioner kan läggas till efter hand om och när det behövs.

Ta hjälp av ett vårt projektförsäljningsteam för att säkerställa att din nya lagerlösning kommer fungera på ett tillfredställande sätt.
 

Vad kan våra lagerexperter hjälpa dig med?
En lagerarbetare använder en utdragsenhet på ett pallställ

Utnyttja pallställets möjligheter

 • Fatinlägg används för säker förvaring och hantering av fat.
 • Rullhållare används för cylinderformat gods som rör, mattor och liknande.
 • Med långsidesinlägg blir det möjligt med förvaring av långsideshanterade pallar.
 • Utdragsenheter som monteras direkt på pallställets bärbalkar underlättar hanteringen av gods på pall. Dra ut enheten för att enkelt få åtkomst till pallens innehåll.
 • Montera en verktygstavla mellan pallställets gavlar så har du alltid användbara verktyg nära till hands.
 • En praktisk avdelare låter dig förvara skivgods som sten-eller glasskivor stående i pallstället.

Säkerhet på lagret

En säker arbetsplats är av största vikt och säkerhetsaspekten behöver tas med redan i planeringen av lagret för att undvika olyckor. Försök till exempel att samla all manuell plockning på ett ställe och så långt det är möjligt begränsa arbete med truck från områden där människor går. Markera truckgångar och områden där gångtrafikanter rör sig. Lokalisera och åtgärda platser i lagerlokalerna som har skymd eller dålig sikt.

 Minimera riskerna med hjälp av olika skydd: 

 • Påkörningsskydd som stolpskydd och gavelskydd skyddar pallstället från påkörning av exempelvis truckar.
 • Rasskydd monteras på baksidan av ställaget och förhindrar att saker ramlar ner i bakkant.
 • Pallstopp förhindrar att lastpallen skjuts in för långt och tippar över på andra sidan av pallstället.
 • Pallhållare håller staplade pallar på plats.

Årlig kontroll av lagret

Kontrollera att pallstället uppfyller branschens säkerhetskrav och standarder! Tillsyn ska göras när lagret monterats.  För att lagret ska vara en säker plats för personalen och för att säkerställa att gällande regler uppfylls ska regelbundna kontroller utföras. Dessa kontroller ska dokumenteras. Vänd dig till Arbetsmiljöverket om du behöver mer information om montering och säkerhet.

TIPS! Det ultimata pallstället

ULTIMATE har en unik konstruktion gör att pallstället fungerar lika bra på det lilla lagret som hos det stora företaget. Komplettera med olika tillbehör för att anpassa pallstället efter gods av olika form och storlek. Systemet kan enkelt justeras efter ditt företags krav och är enkelt att bygga om ifall behoven förändras. ULTIMATE är ett heltäckande pallställssystem och därför är det också det enda pallstället i AJ Produkters sortiment. ULTIMATE är designat och producerat av AJ Produkter. 

 • Kan kompletteras med många olika tillbehör
 • Enkelt att förändra och bygga om när behoven förändras
 • Platsbesparande konstruktion
Visa pallställ

Fråga oss om pallställ!

Om du behöver hjälp med att planera ditt lager är du välkommen att kontakta oss. Våra projektsäljare har gedigen kunskap om optimering av lager och hjälper dig gärna!


Pallställ Ultimate - Grundsektioner och påbyggnadssektioner

FAQ

EUR-pallen har måtten 800×1 200 mm och är 144 mm hög.
Halvpall har måttet 800x600 mm vilket är halva måttet av en EUR-pall.
Vanligtvis är inte engångspall godkänd för pallställ. För att slippa plocka om godset kan gods på engångspall sättas ovanpå en EUR-pall eller ett mellanlägg.
Motviktstrucken är den vanligaste typen av truck.
Pallställ ska ha skyltar som anger maxlast per sektion och bärplan. Om samma vikter gäller för alla bärplan och sektioner i pallstället räcker det med skyltar på gavlarna.
Lagerlokalens höjd kan utnyttjas effektivt och godset är alltid lättåtkomligt. Med pallställ kan en säker arbetsmiljö skapas.
Pallgods placeras direkt på golvet och staplas i höjdled ovanpå varandra.
Godspallar staplas bakom varandra utan gångar emellan och utnyttjar därmed utrymmet effektivt. Pallarna staplas enligt FILO principen – First-In, Last-Out.
Pallställ, pallställage och ställage är olika namn för samma sak, ett ställ för förvaring av lastpallar med gods.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.