Välj rätt pallställ –  skapa en optimal lagerlösning

Välj rätt pallställ – skapa en optimal lagerlösning

Rätt pallställ och en genomtänkt lagerlayout effektiviserar logistikarbetet och bidrar till att minska företagets kostnader. För bästa resultat är det viktigt att välja pallsystem som passar verksamheten, bygga upp ett bra flöde och ha ett stort säkerhetstänk.
Lagerarbetare manövrerar en truck på ett lager med pallställ

Skapa ett optimalt flöde

Utgå från var in- och utlastningsportarna finns och anpassa pallställens placering efter det. Särskilt i stora lager är det viktigt att snabbt kunna få undan godset innan nästa leverans kommer och då är det bra att välja lösningar som snabbt sväljer stora kvantiteter.

Det är också viktigt att analysera sitt sortiment för att ta reda på vilka produkter som omsätts snabbast respektive har lägre omsättning. Placera de högfrekventa produkterna på de mest lättillgängliga platserna så att de får kortast möjliga väg genom lagret.

Vikt och storlek

Ur säkerhetssynpunkt är det mycket viktigt att pallstället inte lastas med högre vikt än vad det är avsett för. Pallställen ska vara försedda med belastningsskyltar som anger tillåten last per pallställssektion.

Förutom helpall kan pallställ även lastas med halvpall. Ställagen behöver då kompletteras med halvpallsinlägg som fästs i bärbalkarna.

Maximera lagervolymen

Lasta på höjden. Hur höga pallställ som är lämpliga beror naturligtvis på lokalens utformning och takhöjd. Ett pallställ där bärbalkarna kan justeras i täta intervaller möjliggör anpassning till dina lagerbehov. Du kanske behöver något plan för exempelvis kartonger som inte kräver samma höjd som en fullastad pall. Montera ett balkplan eller balkplansnät över bärbalkarna och du får ett förvaringsutrymme för opallat gods.

Två pallställ som står rygg mot rygg, ett så kallat dubbelställage, är platsbesparande då det inte finns någon gång mellan dem som tar upp yta.

I ett stort logistiklager kan mobila pallställ och pushback-lösningar effektivisera lagerprocessen.

Planera långsiktigt och bygg ett lager som inte behöver förändras under lång tid eller bygg en grund som du sedan kan utöka i takt med att lagerbehovet växer. Fler sektioner kan läggas till efter hand om och när det behövs.

Ta hjälp av ett projektförsäljningsteam för att säkerställa att din nya lagerlösning kommer fungera på ett tillfredställande sätt.
 

Vad kan våra lagerexperter hjälpa dig med?
En lagerarbetare använder en utdragsenhet på ett pallställ

Utnyttja pallställets möjligheter

Kabeltrumupphängning är anpassad för förvaring, hantering och upphängning av kabeltrummor.

Fatinlägg används för säker förvaring och hantering av fat.

Rullhållare används för cylinderformat gods som rör, mattor och liknande.

Med långsidesinlägg blir det möjligt med förvaring av långsideshanterade pallar.

Utdragsenheter som monteras direkt på pallställets bärbalkar underlättar hanteringen av gods på pall. Dra ut enheten för att enkelt få åtkomst till pallens innehåll.

Montera en verktygstavla mellan pallställets gavlar så har du alltid användbara verktyg nära till hands.

Upphängning för avfallstunnor kan monteras på pallställets gavel och du slipper ha dem stående på golvet.

En praktisk avdelare låter dig förvara skivgods som sten-eller glasskivor stående i pallstället.

Säkerhet på lagret

En säker arbetsplats är av största vikt och säkerhetsaspekten behöver tas med redan i planeringen av lagret för att undvika olyckor. Försök till exempel att samla all manuell plockning på ett ställe och så långt det är möjligt begränsa trucktrafik från områden där människor går.

 Minimera riskerna med hjälp av olika skydd: 

  • Påkörningsskydd som stolpskydd och gavelskydd skyddar pallstället från påkörning av exempelvis truckar.
  • Rasskydd monteras på baksidan av ställaget och förhindrar att saker ramlar ner i bakkant.
  • Pallstopp förhindrar att lastpallen skjuts in för långt och tippar över på andra sidan av pallstället.

Kontrollera att pallstället uppfyller branschens säkerhetskrav och standarder!
Pallställ ULTIMATE, grundsektion med plats för 9 pallar

TIPS! Det ultimata pallstället

ULTIMATE har en unik som konstruktion gör att pallstället fungerar lika bra på det lilla lagret som hos det stora företaget. ULTIMATE är ett heltäckande pallställssystem och därför är det också det enda pallstället i AJ Produkters sortiment.

  • Kan kompletteras med många olika tillbehör
  • Enkelt att förändra och bygga om när behoven förändras
  • Platsbesparande konstruktion
Visa pallställ

Fråga oss om pallställ!

Om du behöver hjälp med att planera ditt lager är du välkommen att kontakta oss. Våra projektsäljare har gedigen kunskap om optimering av lager och hjälper dig gärna!


Pallställ Ultimate - Grundsektioner och påbyggnadssektioner

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.