Så lyfte vi Airshoppens nya lager

Så lyfte vi Airshoppens nya lager

Airshoppen är ett systerbolag till Ving som levererat tullfria varor till charterresenärer i mer än 30 år. Inför bolagets flytt till ett nytt lager i Landskrona, fick AJ Produkter i uppdrag att platsoptimera och inreda den 12 000 kvm stora lokalen. Det resulterade i att Airshoppen nu har en effektiv lagerlösning med 4 300 pallplatser och kapacitet att packa 1 miljon påsar om året. 
Vi löste allt från att optimera planlösningen till att tillverka, leverera och slutligen montera alla pallställ och packbord på plats.
Armin Seceragic, projektingenjör på AJ Produkter

Uppdrag lageroptimering

Airshoppen ingår i Nordic Leisure Travel Group och har till uppgift att packa och distribuera förbeställda taxfree-varor till gruppens flygresenärer världen runt. För detta ändamål lagerhåller bolaget ca 1 200 produkter från ledande varumärken inom hudvård, parfymer, smycken, solglasögon, godis och alkohol.  

När bolaget 2019 beslöt att flytta sitt centrallager till en ny logistikanläggning i Landskrona, vände de sig till oss på AJ Produkter med ett tydligt uppdrag: Att maximera lagerkapaciteten utifrån lokalens förutsättningar och se till så att all önskvärd inredning kom på plats i rätt tid.  

Kundens önskelista var lång 

Vårt projektteam tog sig an uppgiften att skapa en helhetslösning utifrån kundens önskemål. Utöver en platsbesparande layout och högkvalitativ inredning stod även god ergonomi, effektiva plockrutiner och hög säkerhetsnivå på kravspecifikationen. 

– Det här var ett uppdrag som passade oss väldigt bra, säger Stefan Berg, Business Area Manager för lagerlösningar på AJ Produkter. Med vårt breda lagersortiment och vår långa erfarenhet av stora logistikprojekt kunde vi snabbt presentera ett attraktivt förslag, som både svarade upp mot dagens och framtida behov.  

När Airshoppens ledning sagt JA till vårt förslag, övergick vi till att hantera alla praktiska frågor. 

Samtliga punkter bockades av

Armin Seceragic, projektingenjör på AJ Produkter, ansvarade först för alla tekniska beräkningar och ritningsunderlag. Därefter fungerade han som projektledare fram till dess att kunden flyttade in.

– Vi löste allt från att optimera planlösningen till att tillverka, leverera och slutligen montera alla pallställ och packbord på plats, säger Armin. Det var dagliga samtal med kund och byggentreprenör, och många tilläggsbeställningar som vi löste efter hand, bland annat med kompletterande kontorsinredning. Ett kul projekt! 

Och tilläggas kan att varje detalj, liten som stor, kom på plats på utsatt tid. 

Vi levererade en helhetslösning 

Vårt helhetsåtagande omfattade allt från inredningsskisser till projektledning och besiktning. Därutöver levererade och monterade vi produkter enligt följande:  
  • Pallställ Ultimate med totalt 4 300 pallplatser som märktes upp individuellt,  
  • Ca 1000 plockplatser i rullbanor av flow racks-typ integrerade i pallstället för de mest högfrekventa varorna, 
  • Alla plockplatser har långsideshanterade pallar för en mer ergonomisk plockning, 
  • Säkerhetslösningar med rasskydd, pallstopp, stolpskydd, gavelskydd och bakkantstopp. 
  • Kompletterande lagerinredning såsom packbord och plockvagnar samt kontorsmöbler. 

Ett bra resultat för framtiden 

Inflyttningen skedde helt enligt plan under det andra kvartalet 2020. Det innebär att Airshoppen nu står väl rustade för framtiden. Till sitt förfogande har de ett lika effektivt som säkert lager med kapacitet att packa ca 2 500 000 varor och därmed kunna serva 1 miljon gäster per år. I många år framöver. 

Pallställ

Behov som behöver tillfredsställas

Pallställ Ultimate är ett innovativt och högkvalitativt pallställ designat och producerat av AJ Produkter. Ultimate har många fördelar, däribland två som har med platsbesparing att göra. 1.) Balkarna kan justeras i intervaller om endast 50 mm, vilket gör det lätt att maximera lagringskapaciteten. 2.) Ultimate har smalare stolpar än andra pallställ, varför det frigör golvyta – en yta som antingen kan fyllas med ytterligare pallställ eller ge truckförarna lite extra svängrum. Airshoppen valde det senare. 

Vill du veta mer om AJ Produkters logistiklösningar? Kontakta våra lagerexperter här 

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.