Så lyfter du rätt och skonar kroppen

Att lyfta och bära tungt hör till vardagssysslorna på många arbetsplatser. För att skona kroppen gäller det att ha kunskap om hur man lyfter på bästa sätt. En arbetsplats som jobbar för att främja ett ergonomiskt arbetssätt förbättrar arbetsmiljön och investerar samtidigt i medarbetarnas hälsa.
En man lastar lådor på en transportvagn

Vad händer om man lyfter fel?

När vi lyfter ska vi försöka hålla ryggen i en neutral ställning och använda oss av kraften från ben och en stabil bål. Då är vi starkare och skyddar diskarna i ryggraden bättre. Man kan både få akuta besvär som t.ex. ett ryggskott och mer smygande besvär från leder, muskler och diskar i ryggen. Om vi arbetar varierat och i ett lugnt tempo, använder hjälpmedel och håller igång med träning, kan vi hålla rygg och leder friska och besvärsfria. 

Anna Millbourn Olander, ergonom och legitimerad fysioterapeut, ger oss tips om vad man ska tänka på vid lyft av tunga saker eller om arbetet innehåller upprepade lyft.

”Det allra bästa är om man kan undvika lyft och i stället skjuta, dra eller rulla bördan med hjälp av en transportvagn eller något annat hjälpmedel. Har man inte möjlighet till det så gäller det att lyfta rätt, ta pauser och variera arbetsuppgifterna. Jag tycker att man ska lära sig en bra lyftteknik och alltid använda sig av den, oavsett om man plockar upp en penna eller lyfter en stor tv-apparat.”


Hur kan vagnar göra jobbet lättare?
Jag brukar säga att när man inte kan bibehålla en bra lyftteknik, då är det för tungt.

Vad räknas som tunga lyft?

Det går inte att säga hur tungt man kan lyfta utan risk för skador. Avståndet från kroppen, föremålets greppbarhet, underlaget du står på och höjden du lyfter ifrån påverkar hur stor belastningen blir. Likaså hur ofta du lyfter.

Vad ska man tänka på när man lyfter tunga saker?

"Tänk på hur tyngdlyftare gör. De lyfter enorma vikter, men nära, nära kroppen och med rak rygg. Det är benen som ska jobba. Viktigt är också att komma ihåg att det inte bara är tunga lyft som är skadliga, också mindre vikter kan innebära en stor belastning om du lyfter ofta eller långt ut från kroppen”, säger Anna Millbourn Olander.Vad är ergonomi?
En manuell staplare under användning i en verkstad

Skapa förutsättningar för att lyfta rätt

Genom att tänka på ergonomi redan när man utformar arbetsplatsen kan man förebygga många skador. Anna Millbourn Olander betonar att det inte räcker att det finns lyfthjälpmedel som pallyftare eller ett lyftbord. Alla måste också veta hur de används, de ska vara lättåtkomliga och det ska finnas tid att använda dem på ett säkert sätt.

Gör plats för lyft
Om det inte går att undvika lyft är det viktigt att det finns gott om plats så att man kan lyfta rätt, utan att vrida på kroppen, och att underlaget är jämnt. Det är också en god idé att placera tunga föremål i en höjd där de är lätta att komma åt.

Avlasta ryggen med motrörelser
Har man ett jobb med mycket lyft är så kallade motrörelser ett bra sätt att förebygga skador. Det är avlastande rörelser, som hjälper till att hålla ryggen frisk.

Om du har arbetsuppgifter där du hela tiden böjer dig framåt, så gör till en vana att minst en gång i timmen sätta händerna i ryggslutet och böja dig bakåt. Ett tips som också de som sitter framåtlutade över ett skrivbord hela arbetsdagen, kan dra nytta av.
En man flyttar lådor med hjälp av en magasinskärra
Magasinkärra JONES
845:-
En plockvagn fylld med pärmar på ett kontor, i bakgrunden syns en bokhylla
Plockvagn CLIP
2 830:-

Fyra enkla tips för hållbara lyft

1. Skjut, dra eller rulla i stället för att bära. Ett enkelt men mycket effektivt sätt att undvika förslitningsskador. Oavsett om du ska flytta pärmar på kontoret eller tunga redskap inom industrin är det bra att använda en transportvagn. Även lätta lyft som upprepas ofta kan påverka kroppen negativt.

2. Ha det viktigaste nära till hands. Undvik att böja dig ner eller sträcka dig efter saker i onödan. I verkstaden är det perfekt att ha verktygstavlor över arbetsbänken. På kontoret är det bra att förvara sakerna du använder mest på skrivbordet eller i arbetshöjd i skåp eller hyllor.

3. Placera inte tunga föremål högt upp eller långt ner. Ställ aldrig ifrån dig tunga föremål på golvet. Med mobila eller fasta avlastningsytor är det lätt att undvika. De saker som väger mest eller som du använder oftast bör förvaras i maghöjd. Förvara helst ingenting under knähöjd eller över axelhöjd.

4. Lyft tunga föremål nära kroppen. Böj på knäna och håll ryggen rak, på så vis belastas benen i stället för ryggen

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss om du har frågor kring val av tyg, behöver låna inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Så kan vi berätta mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Beskriv ditt ärendeBilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.