Så lyfter du rätt och skonar kroppen

Lyftteknik - så ska du lyfta för att skona kroppen

Att använda rätt lyftteknik är A och O när du jobbar på en arbetsplats där tunga lyft hör till vardagssysslorna. Så för att skona kroppen gäller det att ha kunskap om hur man ska lyfta på bästa sätt. En arbetsplats som jobbar för att främja ett ergonomiskt arbetssätt förbättrar arbetsmiljön och investerar samtidigt i medarbetarnas hälsa.
En man lastar lådor på en transportvagn
Anna Millbourn Olander, ergonom och legitimerad fysioterapeut, ger oss tips om vad man ska tänka på vid lyft av tunga saker eller om arbetet innehåller upprepade lyft.
”Det allra bästa är om man kan undvika lyft och i stället skjuta, dra eller rulla bördan med hjälp av en transportvagn eller något annat hjälpmedel. Har man inte möjlighet till det så gäller det att lyfta rätt, ta pauser och variera arbetsuppgifterna. Jag tycker att man ska lära sig en bra lyftteknik och alltid använda sig av den, oavsett om man plockar upp en penna eller lyfter en stor tv-apparat.”

Så lyfter du med rätt lyftteknik

  1. Stå med fötterna i axelbredd och föremålet du ska lyfta nära dig.

  2. Sätt dig på huk med böjda knän och rak rygg så du undviker att tilta framåt. Det är benen som ska lyfta och inte ryggen.

  3. Lyft föremålet rakt upp, håll armarna så tätt intill kroppen som möjligt och undvik att vända eller vrida på kroppen under själva lyftet. Fortsätt att hålla föremålet nära kroppen när du står upp.

  4. När du ställer ned föremålet är det lika viktigt att använda samma teknik – rak rygg och böj benen ned till hukande läge.

Vad räknas som tunga lyft?

Det går inte att säga hur tungt man kan lyfta utan risk för skador. Avståndet från kroppen, föremålets greppbarhet, underlaget du står på och höjden du lyfter ifrån påverkar hur stor belastningen blir. Likaså hur ofta du lyfter.

Vad ska man tänka på när man lyfter tunga saker?

"Tänk på hur tyngdlyftare gör. De lyfter enorma vikter, men nära, nära kroppen och med rak rygg. Det är benen som ska jobba. Viktigt är också att komma ihåg att det inte bara är tunga lyft som är skadliga, också mindre vikter kan innebära en stor belastning om du lyfter ofta eller långt ut från kroppen”, säger Anna Millbourn Olander.Vad är ergonomi?
En manuell staplare under användning i en verkstad

Skapa förutsättningar för att lyfta rätt

Genom att tänka på ergonomi redan när man utformar arbetsplatsen kan man förebygga många skador. Anna Millbourn Olander betonar att det inte räcker att det finns lyfthjälpmedel som pallyftare eller ett lyftbord. Alla måste också veta hur de används, de ska vara lättåtkomliga och det ska finnas tid att använda dem på ett säkert sätt.

Gör plats för lyft
Om det inte går att undvika lyft är det viktigt att det finns gott om plats så att man kan lyfta rätt, utan att vrida på kroppen, och att underlaget är jämnt. Det är också en god idé att placera tunga föremål i en höjd där de är lätta att komma åt.

Avlasta ryggen med motrörelser
Har man ett jobb med mycket lyft är så kallade motrörelser ett bra sätt att förebygga skador. Det är avlastande rörelser, som hjälper till att hålla ryggen frisk.

Om du har arbetsuppgifter där du hela tiden böjer dig framåt, så gör till en vana att minst en gång i timmen sätta händerna i ryggslutet och böja dig bakåt. Ett tips som också de som sitter framåtlutade över ett skrivbord hela arbetsdagen, kan dra nytta av.
En man flyttar lådor med hjälp av en magasinskärra
Magasinkärra JONES
895:-
En plockvagn fylld med pärmar på ett kontor, i bakgrunden syns en bokhylla
Plockvagn CLIP
2 895:-

Tre enkla tips för hållbara lyft

1. Skjut, dra eller rulla i stället för att bära. Ett enkelt men mycket effektivt sätt att undvika förslitningsskador. Oavsett om du ska flytta pärmar på kontoret eller tunga redskap inom industrin är det bra att använda en transportvagn. Även lätta lyft som upprepas ofta kan påverka kroppen negativt.

2. Ha det viktigaste nära till hands. Undvik att böja dig ner eller sträcka dig efter saker i onödan. I verkstaden är det perfekt att ha verktygstavlor över arbetsbänken. På kontoret är det bra att förvara sakerna du använder mest på skrivbordet eller i arbetshöjd i skåp eller hyllor.

3. Placera inte tunga föremål högt upp eller långt ner. Ställ aldrig ifrån dig tunga föremål på golvet. Med mobila eller fasta avlastningsytor är det lätt att undvika. De saker som väger mest eller som du använder oftast bör förvaras i maghöjd. Förvara helst ingenting under knähöjd eller över axelhöjd.


Vårt breda sortiment garanterar att du hittar lyfthjälpmedel som passar dig, oavsett vem du är. Om du har problem med att välja är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!

FAQ

När du lyfter ska du försöka hålla ryggen i en neutral ställning och använda dig av kraften från benen och en stabil bål.
Det vanligaste är att du vid felaktiga lyft böjer dig framåt från stående ställning. Då lyfter du med ryggen och inte med benen.
Då belastar du inte ryggens diskar och kotor.
En bra regel är att kan du inte bibehålla en bra lyftteknik så är det för tungt för dig. Använd då ett anpassat lyfthjälpmedel.
Planera ditt lyft innan du gör det så att du använder rätt teknik från början. Lyft med benen och håll tyngden nära kroppen.
Det kan vara lättare och molande värk i leder och muskler men också akut ryggskott eller diskbråck.
Det finns många saker som kan hända men något som är vanligt är att ryggmusklerna låser sig eller krampar på grund av spänningar som sker vid överansträngning eller felaktig belastning.

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss om du har frågor kring val av tyg, behöver låna inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Så kan vi berätta mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Beskriv ditt ärendeBilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.