Vad är ergonomi – egentligen?

Vad är ergonomi – egentligen?

Ergonomi är ett vanligt förekommande begrepp, inte minst inom arbetsmiljö. Det är också ett begrepp med viktig innebörd. En ergonomisk arbetsplats förebygger risker för ohälsa, ökar välbefinnandet, uppmuntrar till produktivitet och gör det roligare att jobba. Genom kunskap om exempelvis arbetsställning och användning av ergonomiska hjälpmedel kan belastningsskador undvikas. Nyckeln till god ergonomi är att ta hänsyn till fysiska, psykiska och sociala aspekter och individers olika förutsättningar.

Ergonomi innebär en helhetssyn

Begreppet ergonomi var länge begränsat till att beskriva relationen mellan människa och produkt. Det är fortfarande en betydande aspekt och det finns en uppsjö av funktionella och ergonomiska produkter som gör vardagen bättre, exempelvis stolar för aktivt sittande. Men ergonomi har kommit att rymma mycket mer än så. Det handlar om en helhetssyn på arbetsplatsen – att planera och anpassa både den fysiska miljön och själva arbetet efter personalen. Detsamma gäller dig som ofta jobbar hemifrån.


Vill du sitta och träna samtidigt?
En kvinna står på en arbetsplatsmatta vid ett höj- och sänkbart skrivbord
Skrivbord MODULUS
5 895:-
En kvinna sitter på en ergonomisk balanspall och jobbar vid sitt skrivbord
Balanspall ACTON
2 195:-

Ta hänsyn till individuella skillnader

En ergonomisk arbetsplats är alltså anpassad efter personerna som jobbar där, inte tvärtom. Allra bäst trivs vi när arbetsförhållandena stämmer överens med våra individuella fysiska och psykiska förutsättningar. Därför är det viktigt att ta hänsyn till individuella skillnader i exempelvis fysisk styrka och storlek eller förmåga att hantera information. Utifrån dessa skillnader kan man sedan utforma och organisera arbetsuppgifter, verktyg och arbetsplats på ett mer ergonomiskt sätt.

Sammanfattning

Blogginlägget förklarar vad begreppet ergonomi innebär. Förutom kunskap om korrekta arbetsställningar och användning av olika ergonomiska hjälpmedel handlar det om att planera och anpassa såväl arbetsmiljö som arbetsmetoder efter indivduella förutsättningar. God ergonomi kräver en helhetssyn som innefattar belastningsergonomi, ljudergonomi, ljusergonomi, kognitiv ergonomi, risker med repetitivt arbete, vikten av regelbunden och varierad rörelse med mera.

FAQ

Ergonomi är läran om den mänskliga kroppens funktioner under arbete och anpassning av arbetsmiljön för att minimera förslitning av kroppen.
Med en justerbar kontorsstol och ett höj- och sänkbart skrivbord kan kontorsplatsen anpassas efter användare. Det bör även finns gott om plats för benen och tillräckligt långt avstånd till bildskärmen.
Det viktigaste är att byta sittställning ofta och att variera mellan sittande och stående.
Vid stillasittande arbete är det viktigt att få in rörelse under arbetsdagen i form av exempelvis mikropauser, pausgympa och lunchpromenader.
Vanliga orsaker till belastningsskada i kontorsmiljö är upprepade monotona rörelser framför datorn eller en ohälsosam arbetsställning.
Ordet ergonomi kommer från grekiskans ergon som betyder arbete och nomos som betyder lag, regel.
Onaturliga arbetsställningar kan i värsta fall leda till exempelvis belastningsskador och kroniska besvär.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.