Vad är ergonomi – egentligen?

Vad är ergonomi – egentligen?

Ergonomi är ett vanligt förekommande begrepp, inte minst inom arbetsmiljö. Det är också ett begrepp med viktig innebörd. En ergonomisk arbetsplats förebygger risker för ohälsa, ökar välbefinnandet, uppmuntrar till produktivitet – och gör det roligare att jobba. Nyckeln till god ergonomi är att ta hänsyn till fysiska, psykiska och sociala aspekter och individers olika förutsättningar.

Ergonomi innebär en helhetssyn

Begreppet ergonomi var länge begränsat till att beskriva relationen mellan människa och produkt. Det är fortfarande en betydande aspekt och det finns en uppsjö av funktionella och ergonomiska produkter som gör vardagen bättre, exempelvis stolar för aktivt sittande. Men ergonomi har kommit att rymma mycket mer än så. Det handlar om en helhetssyn på arbetsplatsen – att planera och anpassa både den fysiska miljön och själva arbetet efter personalen.


Vill du sitta och träna samtidigt?
En kvinna står på en arbetsplatsmatta vid ett höj- och sänkbart skrivbord
Skrivbord MODULUS
5 895:-
En kvinna sitter på en ergonomisk balanspall och jobbar vid sitt skrivbord
Balanspall ACTON
2 145:-

Ta hänsyn till individuella skillnader

En ergonomisk arbetsplats är alltså anpassad efter personerna som jobbar där, inte tvärtom. Allra bäst trivs vi när arbetsförhållandena stämmer överens med våra individuella fysiska och psykiska förutsättningar. Därför är det viktigt att ta hänsyn till individuella skillnader i exempelvis fysisk styrka och storlek eller förmåga att hantera information. Utifrån dessa skillnader kan man sedan utforma och organisera arbetsuppgifter, verktyg och arbetsplats på ett mer ergonomiskt sätt.

God ergonomi lönar sig

Kanske känns det som ett stort steg att byta ut kontorets fasta skrivbord till höj- och sänkbara skrivbord eller lagerutrustningen till mer ergonomiska alternativ. Men forskning visar att god ergonomi faktiskt gynnar företagens lönsamhet. Till exempel visar en studie genomförd av ISSA att varje satsad krona på förbättring av arbetsmiljön ger minst det dubbla tillbaka. De positiva effekterna beror dels på att antalet sjukskrivningar minskar och dels på att trivseln och välbefinnandet ökar, vilket ger högre produktivitet, effektivitet och kvalitet. Så när det är dags att planera inför framtiden – glöm inte att tänka ergonomiskt!

Källa: The return on prevention: Calculating the costs and benefits of investments in occupational safety and health in companies, International Social Security Association (ISSA)


 
Vilken typ av skrivbord passar dig?

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.