Avlasta din kropp med en arbetsplatsmatta

Avlasta din kropp med en arbetsplatsmatta

Arbetsplatsmattor fyller en viktig funktion i yrken där man står mycket. Oavsett om det gäller arbete vid en monteringslinje, i en butikskassa eller vid en packstation sliter långvarigt stående på kroppen. En ergonomisk ståmatta med dämpning kan göra stor skillnad. 

Flera fördelar med arbetsplatsmattor 

Vid varje steg på hårda golv utsätts kroppen för påfrestning. När fötterna stöter emot en hård yta bildas en kedjereaktion. Från fötterna fortsätter stöten vidare uppåt till knän, höfter och rygg. Arbetsplatsmattor är gjorda för att dämpa stötarna och skydda kroppen från att ta skada. Golven i industri- och lagerlokaler är ofta hårda och det sliter på kroppen. För att förbättra situationen kan ergonomiska mattor placeras i gångar där medarbetarna rör sig mycket. Svikten i mattorna dämpar stöten.  
 
Det är inte bara när du går som kroppen utsätts för påfrestning. Vid långvarigt stillastående på hårda underlag belastas musklerna ensidigt och blodcirkulationen försämras. En arbetsmatta med svikt gör att fötterna och vaderna automatiskt gör mikrorörelser som ökar blodcirkulationen. Det har positiv påverkan på hela kroppen.  
 
Under foten sitter en bred sena som kallas plantar fascia. Om senan överansträngs finns risken att utveckla hälsporre och det kan vara rejält smärtsamt. Använd en mjuk ståmatta för att minska belastningen på foten och därmed förebygga åkomman eller för att lindra smärtan om du drabbats av hälsporre. Arbetsplatsmattor är att rekommendera för alla som står mycket på jobbet, vare sig det gäller inom industrin eller på ett kontor. 

En gladare arbetsdag 

Mycket stående och gående kan lätt orsaka svullna fötter och vader eller allvarliga belastningsskador. Med strategiskt utplacerade arbetsplatsmattor minskar riskerna för smärtsamma besvär. En säker och bekväm arbetsmiljö leder till en gladare arbetsplats och det tjänar både företaget och personalen på. 

Välj matta efter arbetsmiljö 

Beroende av arbetsmiljö skiljer sig kraven på arbetsmatta. Välj den som är bäst lämpad för din verksamhet för att uppnå största möjliga effekt och bidra till att skapa en ergonomisk arbetsplats. Mattorna är oftast tillverkade av tålig PVC-plast eller gummi för att hålla länge och tåla hårt slitage. 

Industri, produktion, montering och lager 

Det sliter på kroppen att gå och stå mycket på hårda industrigolv. Med tiden riskerar belastningsbesvär att uppstå. Våra dämpande, ergonomiska industrimattor avlastar kroppen och tål tuff användning. I verkstads- och lagermiljöer behövs mattor som dessutom är enkla att hålla rena och som är tåliga mot spill av till exempel olja, fetter och kemikalier. Arbetsmattan kan verka dämpande mot skadliga vibrationer från maskiner och vibrerande verktyg. 

 

  • Arbetsstationer, packstationer och arbetsbänkar 
    Mattorna vid arbetsstationer bör ha samma längd som arbetsbordet.  Det krävs ofta förflyttningar under arbetets gång och arbetsmattan ger bäst ergonomisk effekt om den täcker golvet längs hela arbetsområdet. Fasade kanter minimerar snubbelrisken. 

  • Svetsmattor tål värme 
    Vid svetsarbeten och liknande där gnistor kan bildas krävs det att mattan utöver den avlastande effekten även tål värme och är självsläckande. 
  • ESD-mattor skyddar elektronik
    Elektronik är väldigt känslig för urladdningar och kan skadas vid så låga spänningar som 100 volt. Ibland bildas gnistor vilket kan utgöra en risk i en miljö där det finns brandfarligt material eller gods. Det är här ESD-mattor kommer in bilden. Genom en jordningskabel avleds den statiska elektriciteten. Kontrollera att mattan har en avlastande effekt för att säkerställa god ergonomi. 

Våtutrymmen och omklädningsrum

Här krävs en gummimatta med halkskydd för att öka säkerheten. Bra dränering är ett måste så att vattnet lätt rinner undan. Våtrumsmattor ska vara lätta att hålla rena och fräscha för god hygien. Även här gäller att mattorna ska vara mjuka och bekväma att stå på. 

Kök, restaurang och livsmedelsindustri 

Vid hantering av livsmedel är hygien av största vikt, därför måste arbetsmattor i dessa miljöer vara lätta rengöra. Eftersom golven lätt blir oljiga och våta behövs bra halkskydd för att undvika olyckor. På den här typen av arbetsplatser förekommer ofta långvarigt stående som är tröttande för fötter, ben och rygg. Med en ergonomisk matta minskar risken för belastningsbesvär. 

Många glömmer att se över och byta ut utslitna arbetsmattor och den ergonomiska effekten försämras.
Michel Andersson, Produktkommunikatör på AJ Produkter

Slitage av arbetsmattor 

Kontrollera arbetsplatsens mattor med jämna mellanrum. Med tiden slits de ned och förlorar en del av spänsten och ger då inte samma avlastande effekt som när de var nya. Även strukturen på mattan slits ned och halkskyddet försämras. Arbetsplatsmattor av hög kvalitet har väldigt lång hållbarhet, men inget håller för evigt. 

Fråga oss om råd 

Vi på AJ Produkter har lång erfarenhet av olika typer arbetsmiljöer. Vi hjälper dig gärna om du behöver råd och tips för hur just din arbetsplats ska kunna bli mer ergonomisk. Kontakta oss via telefon, chatt eller mejl för att se hur vi kan hjälpa dig och ditt företag. 

FAQ

En ergonomisk arbetsplatsmatta ger ett mjukt underlag att stå på. Svikten i ståmattan gör att du omedvetet utför mikrorörelser med fötterna för att balansera på det flexibla underlaget. 
För att förebygga belastningsskador vid långvarigt stående arbete är en ergonomisk arbetsplatsmatta ett bra hjälpmedel. Ökad blodcirkulation i fötter och vader hjälper kroppen att pumpa blodet uppåt vilket är viktigt för syresättningen av cellerna. Du blir piggare och orkar mer. 
Växla mellan att sitta, stå och gå flera gånger under arbetsdagen. Ha en bra hållning på ryggen och justera arbetsbordet till en ergonomisk arbetshöjd. Använd en arbetsplatsmatta. 
Bordsskivan bör vara i nivå med användarens armbågshöjd eller något lägre beroende på vilka arbetsuppgifter som ska utföras.  
Vid långvarigt stillastående samlas en ökad mängd blod i fötterna och de svullnar. Vadmusklerna hjälper till att pumpa blodet uppåt genom kroppen, men står man stilla för länge på ett stumt och hårt underlag försämras blodcirkulationen. Cellerna syresätts sämre och du blir tröttare. Musklerna belastas negativt av långvarigt stående och det kan leda till smärtsamma besvär. 

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss om du har frågor kring val av tyg, behöver låna inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Så kan vi berätta mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Beskriv ditt ärendeBilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.