Därför ska du undvika att sitta stilla

Stillasittande - därför ska du undvika att sitta still

För många timmar av stillasittande ökar risken för välfärdssjukdomar. Är du mer aktiv ökar syresättningen i kroppen och den börjar åter producera de ämnen som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker. Det är bra för både dig och din hälsa att hålla igång på jobbet, även under pauser. Ökar du din fysiska aktivitet blir du bland annat gladare och får mer energi att lägga på viktiga arbetsuppgifter. Så undvik att bli en stillasittare!
Kvinna står vid ett höj- och sänkbart skrivbord i ett rum utrustat med ljudabsorbenter

Variera dig för bättre hälsa

När du suttit stilla en stund börjar du antagligen känna dig stel i musklerna. Detta beror på att musklerna spänner sig. Att ställa sig upp kan då verka som en uppenbar lösning, men att stå stilla väldigt länge sliter också på kroppen.

Du ska helst undvika att arbeta i samma position för länge. Det kan räcka med små förändringar, som att växla mellan arbetsuppgifter, stående och sittande och att ta regelbundna pauser, för att öka energinivån och syresätta muskler och hjärna.

Att vara aktiv på jobbet och variera mellan stående och sittande position har många fördelar. Bland annat hjälper det dig att öka blodcirkulationen och sänka blodfetterna.

Är du noga med vikten kan du ge dig själv en klapp på axeln eftersom du bränner mer fett genom att stå upp. Samtidigt förbättrar du kroppens syreupptagningsförmåga och du känner dig piggare även i längden.

Hur kan man minska stillasittande?

Det finns många sätt att få in lite rörelse under arbetsdagen. Här kommer några snabba tips för att bryta stillasittandet.
  • Använd ett höj- och sänkbart skrivbord och alternera mellan sittande och stående under dagen.
  • Välj att gå i trappa istället för att ta hiss eller rulltrappa.
  • Åker du bil till jobbet – välj en parkeringsplats en bit från ingången.
  • Åker du kollektivt till jobbet – hoppa av en station eller hållplats tidigare och gå sista biten.
  • Ha walk and talk-möten.
  • Ta för vana att vid toalettbesök inte gå till den närmsta toaletten.
  • Använd en aktiv sittmöbel.
  • Ställ dig upp med jämna mellanrum och gör enkla stretch-, böj- och balansövningar.
  • Istället för att sitta ned – ta en kopp kaffe eller fika stående.

Vill du blir ännu mer aktiv? Läs mer om vårt gåband!
En balansbräda används vid stående skrivbordsarbete
Balansbräda BACK APP
1 845:-
En ergonomisk matta vid en arbetsbänk ger avlastning vid stående arbete
Arbetsplatsmatta SECURE
En lagerarbetare drar en pallyftare med last genom lagret

Om du har ett rörligt arbete

Ett rörligt arbete med många tunga lyft kräver en annan typ av träning än ett stillasittande arbete. Det som kan vara värt att tänka på är att värma upp innan arbetspasset. Läs mer om hur du lyfter rätt

Vi skadar ofta ryggen när vi lyfter något tungt framför kroppen samtidigt som vi roterar i sidled. Då krävs det att vi har god rörlighet i bröstrygg, höft och i axlar för att inte orsaka permanenta skador. För att förhindra detta kan du se till att träna höfter, rygg och axlar.

Anpassa träningsform efter dig och din kropp. Testa dig fram till den träning eller motion som överensstämmer med hur du använder kroppen på jobbet. Daglig stretch kan göra stor nytta.

Medicin för själen

Stillasittande höjer risken att dö i förtid. Ulf Ekelund är professor vid Norges Idrottshögskola och en av världens främsta experter på fysisk aktivitet.

Ulf menar att 30 minuters motion per dag motverkar den förhöjda dödlighetsrisken och att en timmes motion tar bort risken helt. Samtidigt säger han att det egentligen inte har stor betydelse hur länge man rör på sig, eftersom lite motion har betydligt större effekt än ingen motion alls.  

Rörelse höjer halten av serotonin, noradrenalin och dopamin i blodet, som är naturliga signalämnen. Dessa ämnen motverkar bland annat stress och depression. Dessutom är det bra för hjärnan och minnet att vara aktiv.

FAQ

Stillasittande är en term på beteende med låg energiförbrukning och muskelaktivitet i sittande (eller liggande) ställning.
Vid stillasittande arbete är dina större muskelgrupper, framförallt sätes- och benmuskulatur, i kroppen inaktiva och du har en låg energiomsättning. Dessutom minskar blodcirkulationen i både kroppen och hjärnan, vilket minskar din koncentration och prestationsförmåga – och gör dig tröttare.
Vuxna i Sverige sitter i snitt nio till tio timmar per dag.
Stillasittande ökar risken för vanliga folkhälsosjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes, förhöjda blodfetter och vanliga cancerformer.
En måttstock kan vara att ta en rörelsepaus och aktivera kroppen en gång i halvtimmen, gärna i tre minuter.
Muskelpaketet som stabiliserar och skyddar ryggraden försvagas och du blir lättare stel och får spänningar i muskler och leder.
Bryt stillasittandet kontinuerligt under dagen men glöm inte heller att det är viktigt att vara aktiv även under fritiden för att stärka kroppen.
Att stå upp för länge utan tillräckligt mycket återhämtning är påfrestande för kroppen, exempelvis musklerna i framförallt benen och ryggen. Därför är det bra att variera arbetsposition mellan sittande och stående under dagen.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.