Därför ska du undvika att sitta stilla

Att sitta stilla i för många timmar ökar risken för välfärdssjukdomar. Är du mer aktiv ökar syresättningen i kroppen och den börjar åter producera de ämnen som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker. Det är bra för både dig och din hälsa att hålla igång på jobbet, även under pauser. Ökar du din fysiska aktivitet blir du bland annat gladare och får mer energi att lägga på viktiga arbetsuppgifter.
Kvinna står vid ett höj- och sänkbart skrivbord i ett rum utrustat med ljudabsorbenter

Variera dig för bättre hälsa

När du suttit stilla en stund börjar du antagligen känna dig stel i musklerna. Detta beror på att musklerna spänner sig. Att ställa sig upp kan då verka som en uppenbar lösning, men att stå stilla väldigt länge sliter också på kroppen.

Du ska helst undvika att arbeta i samma position för länge. Det kan räcka med små förändringar, som att växla mellan arbetsuppgifter, stående och sittande och att ta regelbundna pauser, för att öka energinivån och syresätta muskler och hjärna.

Att vara aktiv på jobbet och variera mellan stående och sittande position har många fördelar. Bland annat hjälper det dig att öka blodcirkulationen och sänka blodfetterna.

Är du noga med vikten kan du ge dig själv en klapp på axeln eftersom du bränner mer fett genom att stå upp. Samtidigt förbättrar du kroppens syreupptagningsförmåga och du känner dig piggare även i längden.

Små förändringar gör nytta

Ett litet steg på vägen kan vara att införskaffa en höj- och sänkbar arbetsbänk eller skrivbord och en ståmatta på jobbet. Passa på att sträcka ut kroppen när du skiftar från sittande till stående. All fysisk aktivitet räknas och det kan hjälpa dig att ta det första steget.


Vill du lära dig några enkla övningar?
En balansbräda används vid stående skrivbordsarbete
Balansbräda BACK APP
1 795:-
En ergonomisk matta vid en arbetsbänk ger avlastning vid stående arbete
Arbetsplatsmatta SECURE
En lagerarbetare drar en pallyftare med last genom lagret

Om du har ett rörligt arbete

Ett rörligt arbete med många tunga lyft kräver en annan typ av träning än ett stillasittande arbete. Det som kan vara värt att tänka på är att värma upp innan arbetspasset.

Vi skadar ofta ryggen när vi lyfter något tungt framför kroppen samtidigt som vi roterar i sidled. Då krävs det att vi har god rörlighet i bröstrygg, höft och i axlar för att inte orsaka permanenta skador. För att förhindra detta kan du se till att träna höfter, rygg och axlar.

Anpassa träningsform efter dig och din kropp. Testa dig fram till den träning eller motion som överensstämmer med hur du använder kroppen på jobbet.


Läs om hur du lyfter rätt

Medicin för själen

Stillasittande höjer risken att dö i förtid. Ulf Ekelund är professor vid Norges Idrottshögskola och en av världens främsta experter på fysisk aktivitet.

Ulf menar att 30 minuters motion per dag motverkar den förhöjda dödlighetsrisken och att en timmes motion tar bort risken helt. Samtidigt säger han att det egentligen inte har stor betydelse hur länge man rör på sig, eftersom lite motion har betydligt större effekt än ingen motion alls.  

Rörelse höjer halten av serotonin, noradrenalin och dopamin i blodet, som är naturliga signalämnen. Dessa ämnen motverkar bland annat stress och depression. Dessutom är det bra för hjärnan och minnet att vara aktiv.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.