Guide: Vilken typ av skrivbord passar dig?

Guide: Vilken typ av skrivbord passar dig?

Oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret är det viktigt med ett skrivbord som är rätt för dig och dina arbetsuppgifter. Bra kontorsmöbler ska både främja en god ergonomi och passa in med den övriga kontorsinredningen. Om du spenderar mycket tid vid datorn hjälper ett höj- och sänkbart skrivbord dig att variera arbetsställning, vilket är bra för hälsan. Välj skrivbord med omsorg, det lönar sig.
Kontorsrum med höj- och sänkbara skrivbord

Hur använder du din skrivbordsplats?

Tid vid skrivbordet
Hur mycket tid kommer du att spendera vid skrivbordet en genomsnittlig dag? Är det bara fråga om någon timme behöver bordet varken vara påkostat eller stort, då kan det räcka med ett enkelt datorbord. Handlar det däremot om att du jobbar där från morgon till kväll bör du vara mer nogräknad både vad gäller format, kvalitet, utformning och funktionalitet.

Storlek på skrivbordsskivan
Vad behöver du ha omkring dig när du arbetar? Handlar det om många saker, till exempel både en stationär och en bärbar dator plus ett par brevkorgar och lite andra skrivbordstillbehör, ska du givetvis välja bordsskiva i ett generöst format. Men om bordet bara ska rymma en laptop och en enstaka pärm, då kan du med fördel gå ner i storlek och i stället få mer plats för annat i rummet.

Välj rätt form på skrivbordet

Klassiskt raka skrivbord är yteffektiva och används ofta i kontorslandskap eller på arbetsplatser där golvytan är begränsad. Till dessa klassikers fördelar hör även att de kan placeras i olika formationer mitt i rummet och då enkelt separeras med hjälp av bordsskärmar eller skärmväggar.

Ett skrivbord med maguttag är idealiskt om du vill ha dina viktigaste arbetsredskap nära till hands. Skivans utformning innebär dessutom att du kan komma nära bordet när du arbetar, vilket ger dig en ergonomiskt riktig arbetsställning med bra stöd för armarna.

Hörnskrivbord eller ett svängt skrivbord passar bra i svårmöblerade utrymmen. De är särskilt lämpliga om lokalen ska rymma flera funktioner, eftersom golvytan i rummets mitt kan hållas fri. Väljer du till ett avlastningsbord kan du ta emot besök och hålla möten direkt vid din arbetsplats.
Två personer i möte vid ett hörnskrivbord

TIPS! En ergonomisk arbetsplats

Skrivbord med rundat maguttag i bordsskivan gör att du kan sitta i en mer ergonomisk arbetsställning. Den rundade formen gör att du kommer närmare skrivbordet medan du jobbar och ger avlastning för armarna.
Stående datorarbete vid justerbart skrivbord

Fast eller justerbar höjd?

Fast skrivbord
Om du väljer ett fast skrivbord bör du anpassa höjden efter din längd. När du sitter ner ska armarna kunna vila mot skrivbordsskivan i ungefär 90 graders vinkel och fötterna ska vila mot golvet eller mot ett fotstöd. På så sätt får du den mest ergonomiska sittställningen.

Höj- och sänkbart skrivbord
Stillasittande är en av vår tids stora hälsofaror och en följd av att långa arbetsdagar framför datorn har blivit norm. Lyckligtvis går detta att motverka på flera sätt – bland annat med hjälp av ett höj- och sänkbart skrivbord.

Att kontinuerligt byta mellan sittande och stående ställning under dagen är ett perfekt sätt att aktivera kroppen på jobbet. Den höj- och sänkbara funktionen finns på skrivbord i alla olika färger, former och format och är en investering i välmående för dig som utför kontorsarbete.

Välj färg eller imiterat träslag

Oavsett form och format på ditt skrivbord, kan du få det i ett utförande som matchar din inredning i övrigt. Våra skrivbordskivor har en tålig och lättskött laminatyta. De flesta modeller finns i flera färger som björk, bok, ek, grått, lergrå, svart och vitt. I vissa fall kan du även välja färg på stativet.
Hörnskrivbord med insynsskydd nedtill

Fiffiga skrivbordstillbehör

 • En skrivbordshurts är en praktisk förvaringsmöbel för viktiga papper och annat som du lätt behöver komma åt.
 • Ett ergonomiskt underarmsstöd avlastar underarm och handled.
 • Med en monitorarm kan du justera skärmen till det läge som är mest vilsamt för ögon och nacke.
 • Montera ett kabeldike under en skrivbordsskiva med kabelhål för att gömma sladdar och kablar.
 • För det mindre skrivbordet är en skrivbordslåda en smart extra förvaring som inte stjäl benutrymme.
 • Ett fotstöd hjälper dig att sitta både bättre och bekvämare.
 • En ståmatta avlastar ben, knän och rygg när du står upp och arbetar.
 • Ett insynsskydd nedtill underlättar möbleringen och gör så att skrivbordet kan placeras var som helst i rummet, exempelvis i ett öppet kontorslandskap.

Det finns fler smarta lösningar för att du ska få skrivbordet precis som du vill ha det: skrivbordsunderlägg, dokumenthållare med mera. Titta gärna igenom vårt breda tillbehörssortiment.

Vill du få en bättre ordning?

AJ Produkter rekommenderar:

 • Det är inte konstigt att skrivbordet FLEXUS är populärt bland våra kunder. Med en stor svängd bordsskiva får du gott om plats med allt du behöver under arbetsdagen och du kan variera mellan att sitta och stå eftersom FLEXUS är höj- och sänkbart.
 • Skrivbord NOMAD är ett prisvärt skrivbord i den mindre storleken. Naturligtvis kan du anpassa NOMAD till din egen sitt- och ståhöjd för att se till att du har en ergonomiskt riktig arbetsmiljö.
 • Det multifunktionella bordet ATTUNE tar nästan ingen plats alls. Det går att höja och sänka utan el så du slipper tänka på sladdar och eluttag. ATTUNE är lika användbart hemma som på arbetsplatsen.
 • Det snygga hörnskrivbordet NOVUS kan placeras ensamt i ett hörn av rummet för att utnyttja oanvänd golvyta. Det går också utmärkt att arrangera flera skrivbord tillsammans mitt i rummet för att bilda en trevlig arbetsgrupp.
 • Ett tips är att köpa ett färdigt kontorspaket som matchar. Kontorspaketet FLEXUS + WATFORD innehåller en multisynkron kontorsstol, ett höj- och sänkbart skrivbord samt kabeldike.
Skrivbord FLEXUS
3 595:-
Litet skrivbord med praktisk hylla för förvaring
Skrivbord NOVUS
2 020:-

Fråga oss om skrivbord

Vårt stora utbud gör det enkelt för dig att hitta ett kontorsbord eller datorbord som passar dig, oavsett vem du är. Om du behöver hjälp med att välja är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!Hitta skrivbordet som är bäst för dig

FAQ

Skrivbordet skall vara tillräckligt djupt för att kunna ha ett avstånd mellan bildskärm och ögon på minst 50 cm.
Vanlig höjd på standardskrivbord är mellan 71 och 75 cm. Personer som är mycket över eller under medellängd kan behöva ett höj- och sänkbart skrivbord för att kunna sitta i optimal arbetsställning.
Placera skrivbordet vinkelrätt mot fönstret så ljuset kommer in från sidan. Det bör finnas möjlighet att skärma av skarpt dagsljus med exempelvis persienner.
Det är bra för hälsan att variera mellan att sitta och stå om du har ett stillasittande arbete. Dessutom kan du reglera höjden när du sitter för att få en bra arbetsställning.
Med ett svängt skrivbord får du mer utrymme för ditt arbetsmaterial och anses av många som mer bekvämt än ett rakt skrivbord. Svängda skrivbord finns med höger- eller vänsterställd skrivbordsskiva.
För att man ska kunna sätta sig och resa sig bekvämt behövs vanligtvis 85-100 cm.
Det brukar vara lagom med ett avstånd på ca 50–80 cm mellan ögon och bildskärm.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.