Så väljer du en kontorsstol som är rätt för dig

– 5 viktiga saker att tänka på när du väljer kontorsstol
Det finns en produkt som du aldrig ska kompromissa om: kontorsstolen. Felaktigt sittande orsakar många problem, därför är det viktigt att ha en stol som hjälper dig att sitta rätt.

1. Hur många timmar sitter du ner?

Den viktigaste frågan att besvara är hur många timmar per dag som du kommer att sitta i din stol. Grundregeln är att ju fler timmar du sitter ner, desto bättre stol behöver du. För att du enkelt ska hitta en stol som matchar dina behov, delar vi in sortimentet efter rekommenderad sittid: 4, 8, 12 och 24 timmar. Vi har alltså allt från enkla stolar för dig som sällan sitter ner till exklusivare alternativ som erbjuder optimal sittkomfort även under riktigt långa arbetspass.
4 timmar: Du som ofta är på språng och bara sitter ner korta stunder klarar dig bra med en relativt enkel stol.

8 timmar: Sitter du ner under merparten av arbetsdagen behöver du en ergonomisk stol med bra inställningsmöjligheter.

12 timmar: Händer det att du sitter ner flera timmar i sträck? Då bör du välja en exklusiv stol med alla bekvämligheter.

24 timmar: Jobbar du i ett kontrollrum eller liknande där det är svårt att gå ifrån? Då behöver du en stol som uppfyller extremt höga krav på inställningsmöjligheter och komfort - precis som våra certifierade modeller.

2. Titta efter ergonomiska funktioner

För att din nya stol ska ge dig det stöd din kropp behöver, måste den kunna anpassas efter din längd, vikt och kroppsform. Eftersom vi alla är olika, bör du alltså för komfortens skull leta efter en stol med flera olika inställningsmöjligheter.


Justerbar sitthöjd:
Styrs av din
kroppslängd. Rätt höjd är att ha hela
fotsulan i golvet när ryggen trycks mot
ryggstödet.

Ställbar rygghöjd: Gör det möjligt att ställa
ryggstödet i ett läge som följer ländryggens
och svankens naturliga böjning.

Ställbart sittdjup: Justeras utifrån din
längd. Det innebär att du, när du har fotsulan
i golvet, ska få in en knytnäve mellan
stol och knäveck (för blodcirkulationen ner
till underben och fötter) samtidigt som din
rygg får fullt stöd från stolsryggen.

Vinklingsbar sits: För att säkerställa en
god hållning är det bra om stolsitsen lutar
lite framåt så att höfterna är något högre än
dina knän när fötterna vilar på golvet.

3. Välj mekanism efter rörelsemönster

Att stolens sits och rygg följer dina rörelser är viktigt, eftersom din kropp per automatik vill byta ställning då och då. Det inbördes förhållandet mellan ryggstöd och sits styrs av stolens mekanism – och även här gäller regeln att kvalitet lönar sig.

Permanent kontakt: Innebär att ryggstödet följer överkroppens rörelser medan sitsen är fast. På så sätt kan du lätt att variera din arbetsställning.

Gunga: En enkel mekanism där rygg och sits behåller samma vinkel till varandra även vid gungning. Motståndet ställs in efter din
kroppsvikt.

Synkron:
Sits och rygg samverkar i ett 1:2-förhållande, vilket innebär att sitsen ändras i ett steg och ryggen i två steg vid gungning. Därmed kan du luta dig bakåt i stolen utan att benen lyfter från golvet. Sits och rygg kan låsas i fasta positioner och du kan även justera motståndet efter din vikt.

Multisynkron: Även här samverkar sits och rygg i ett 1:2-förhållande, dock har du möjlighet att frikoppla sitsen vilket gör det lätt att då och då sträcka ut kroppen och öka blodcirkulationen till ben och fötter.

4. Ytterligare några val och tillbehör

Utöver funktioner som rör ergonomi och rörelsemönster, kan valet av modell även påverkas av specifika tillbehör eller egenskaper, där nätrygg är en favorit för många. Arm- och nackstöd finns som tillval till våra enklare modeller, i övrigt ingår de i stolarnas grundutförande.
Hög eller låg rygg: I första hand en smaksak, men grundregeln är låg rygg om du är kort, hög rygg om du är lite längre.

Nackstöd: Både en snygg detalj och en praktisk funktion. Används ofta som huvudstöd, där gör det dock mindre nytta. Stödet ska vara i nacken för att avlasta nacke och skuldror. Kan justeras i både höjdled och vinkel för att ge bästa möjliga stöd.

Armstöd: Avlastar axlarna och bör vara ställbara i djupled så att stolen kan komma nära bordet – så att dina underarmar kan vila antingen på bordet eller på armstöden. Kan i många fall även justeras upp och ner, horisontellt och i sidled

Nätrygg: Är inte bara en fråga om utseende utan har också en praktisk funktion. Genom att nätryggen släpper igenom luft är den ett perfekt val om du har lätt för att bli lite varm.

5. Färg, form -och material

När du hittat några stolar som matchar dina behov, kommer den kanske roligaste delen: att välja hur stolen ska se ut. Många av våra modeller finns i flera olika färger - vilket innebär att du både kan inreda kontoret med en modell i flera olika färger eller samma färg fast olika modeller. Vad gäller material är tygstolar överlägset vanligast, men vi kan även erbjuda kontorsstolar i såväl konstläder som äkta läder.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.