Så väljer du en kontorsstol som är rätt för dig

En bra kontorsstol följer kroppens rörelser, minskar risken för belastningsskador och hjälper dig att sitta korrekt. Den arbetsstol som passar bäst för dig är med andra ord guld värd, både för ditt välmående och dina prestationer. Men vilken modell uppfyller dina krav när det gäller komfort, design och ergonomi? Vi har listat fem saker att tänka på inför ditt köp.
Kvinna sitter vid höj- och sänkbart skrivbord och jobbar med dator

1. Hur många timmar sitter du ner?

Den viktigaste frågan gäller antalet timmar som du brukar sitta ner en vanlig dag. Ju mer du använder stolen, desto bättre behöver den vara. För att du enkelt ska hitta en stol som matchar dina behov, delar vi in vårt sortiment efter rekommenderad sittid: 4, 8, 12 och 24 timmar. Vi har alltså allt från enkla stolar för dig som sällan sitter ner till mer exklusiva alternativ som erbjuder optimal sittkomfort även under riktigt långa arbetspass.

4 timmar: Du som ofta är på språng och bara sitter ner korta stunder klarar dig bra med en relativt enkel stol.

8 timmar: Sitter du ner merparten av arbetsdagen behöver du en kvalitetsstol med bra inställningsmöjligheter.

12 timmar: Händer det att du sitter ner flera timmar i sträck? Då bör du välja en stol med alla bekvämligheter.

24 timmar: Jobbar du i ett kontrollrum och har svårt att gå ifrån? Då behöver du en stol som uppfyller extremt höga krav på inställningsmöjligheter och komfort.

Ergonomivänlig kontorsstol med hjul, hög rygg samt rygg- och nackstöd

TIPS! Om du sitter många timmar i sträck

Vår 24-timmarsstol LIVERPOOL är byggd för långvarigt bruk. Den är idealisk både för vanliga kontorsarbetsplatser och tuffare miljöer.

 • Enkelt att anpassa höjd på ryggstöd och komfortnackstöd
 • Sitsens höjd och vinkel är justerbara
 • Uppblåsbar svankkudde för stöd och bekvämlighet
 • Armstöd som är vinklingsbara i höjdled
 • 24-timmarscertifieringen garanterar högsta komfort under långa stillasittande arbetspass
Två personer sitter avslappnat vid varsitt skrivbord på ett kontor

2. Välj mekanism efter rörelsemönster

Stolens sits och rygg bör följa dina rörelser eftersom du per automatik vill byta ställning då och då. Förhållandet mellan ryggstödets och sitsens lutning styrs av stolens mekanism. Även här gäller regeln att kvalitet lönar sig vare sig du jobbar på kontor eller hemma.

Permanent kontakt: Ryggstödet följer överkroppens rörelser medan sitsen är fast. Det är lätt att variera arbetsställningen.

Gunga: Gungfunktionen är en enkel mekanism där rygg och sits behåller samma vinkel till varandra även vid gungning. Motståndet ställs in efter din kroppsvikt.

Synkron: Sits och rygg samverkar i ett 1:2-förhållande, där sitsen ändras i ett steg och ryggen i två steg vid gungning. Därmed kan du luta dig bakåt utan att benen lyfter från golvet. Kan låsas i fasta positioner.

Multisynkron: Även här samverkar sits och rygg i ett 1:2-förhållande, dock har du möjlighet att frikoppla sitsen vilket gör det lätt att då och då sträcka ut kroppen och öka blodcirkulationen till ben och fötter.
Grön kontorsstol med hög rygg i skandinavisk design

TIPS! Bekväm och elegant design

Den moderna kontorsstolen LANCASTER i ren, skandinavisk stil är gjord för flexibilitet. Modellen finns i flera olika färger – hitta din favorit.
 
 • Anpassa såväl sittdjup som sitt- och rygghöjd
 • Synkronmekanism för bästa komfort
 • Arm- och nackstöd är justerbara
 • Finns både med högt och lågt ryggstöd
 • Lätt att hitta sittställningar som passar dig och på så sätt förebygga arbetsrelaterade skador
Kvinna sitter på ergonomisk kontorsstol och vilar armen mot armstödet

3. Titta efter ergonomiska funktioner

För att stolen ska ge dig rätt stöd, måste den kunna anpassas efter din längd, vikt och kroppsform. Eftersom vi alla är olika bör du leta efter en stol med flera olika inställningsmöjligheter. Se till att utnyttja alla stolens funktioner och ställ om den med jämna mellanrum, så undviker du en statisk sittställning.

Justerbar sitthöjd: Styrs av din längd. Rätt höjd är att ha hela fotsulan i golvet när ryggen trycks mot ryggstödet.

Ställbart sittdjup: Säkerställer blodcirkulationen ner till underben och fötter. Justera så du får in en knytnäve mellan stol och knäveck när du har fotsulan i golvet.

Ställbar rygghöjd: Gör så att ryggstödet följer ländryggens och svankens naturliga böjning.

Vinklingsbar sits: Ger en god hållning genom att luta stolsitsen lite framåt samtidigt som dina höfter är något högre än knäna.

Justerbara armstöd: Korrekt inställning i både höjd- och sidled avlastar armarna och musklerna i nacke, skuldror och axlar.

 
Vad är ergonomi – egentligen?
Kontorsstol med rundad sits

TIPS! Underlättar variation av sittställningar

Vi rekommenderar kontorsstolen STIRLING, en bekväm och anpassningsbar stol. Utnyttja alla funktioner för att förebygga arbetsskador.
 
 • Stolens synkronteknik gör så att ryggstöd och sits följer dina rörelser
 • Enkelt att variera sittställningar och på så sätt öka din blodcirkulation
 • Rygg- och nackstöd är justerbara i höjd för att ge ett bra stöd
 • Armstöden kan ändras i både höjd- och sidled
 • Rundad sits för att minska trycket på knäveck och lårens baksida

4. Ytterligare några val och tillbehör

Utöver funktioner som rör ergonomi och rörelsemönster, kan du även addera specifika tillbehör och egenskaper. Arm- och nackstöd finns som tillval till våra enklare modeller, i övrigt ingår de i kontorsstolarnas grundutförande.

Hög eller låg rygg: Främst en smaksak, men grundregeln är låg rygg om du är kort, hög rygg om du är lite längre.

Nackstöd: En snygg detalj och praktisk funktion i ett. Används ofta som huvudstöd, där gör det dock mindre nytta. Stödet ska vara i nacken för att avlasta nacke och skuldror.

Armstöd: Ska avlasta axlarna och bör vara ställbara i djupled så att du kan vila underarmarna antingen på bordet eller på armstöden. Kan i många fall justeras även i höjd- och sidled.

Nätrygg: Är inte bara en fråga om utseende utan har också en praktisk funktion. Nätryggen släpper igenom luft och är ett perfekt val om du har lätt för att bli lite varm.

Variera: Komplettera gärna din vanliga kontorsstol med en aktiv stol för att ytterligare variera arbetsställningen. Balansstolar, balansbollar och pilatespallar stärker kroppen medan du sitter ned och jobbar. En sadelstol ger dig en naturlig och ergonomisk sitthållning.
 

Hur ökar jag min energinivå?
Kontorsstol LANCASTER
5 995:-
Kontorsstol MARLOW
2 995:-

5. Färg, form och material

När du hittat några kontorsstolar som matchar dina behov, kommer den sista och kanske roligaste delen: att välja hur de ska se ut. Fundera också på vad som passar ihop med ditt skrivbord. Våra datorstolar fungerar lika bra på det lilla hemmakontoret som på företaget. Många stolar finns i flera färger så det går att inreda med en modell i olika färger eller samma färg fast olika modeller. Vad gäller material är tyg vanligast, men vi erbjuder även såväl konstläder som äkta läder. Valet är ditt.

Vårt breda sortiment garanterar att du hittar en kontorsstol som passar dig, oavsett vem du är. Om du har problem med att välja är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.