Optimera ditt stående med enkla övningar

Brukar du variera arbetsställningen vid ditt höj- och sänkbara skrivbord och även arbeta stående? Grattis! När du väljer att stå upp och jobba aktiverar du musklerna, förbättrar hållningen, tränar balansen och ökar blodcirkulationen, vilket är bra både för hjärnan och kroppen. Samtidigt kan du aktivera kroppen ytterligare med tre enkla övningar – perfekt för dig som vill få ut mesta möjliga av ditt höj- och sänkbara skrivbord.

Övning 1: Stå på ett ben

När du står vid ditt höj-och sänkbara skrivbord kan du utmana balansen genom att stå på ett ben. Lyft ena benet och låt foten vila mot baksidan av ditt andra knä. I den här övningen arbetar du med vadmusklerna vilket förbättrar blodcirkulationen och syreflödet till hjärnan samtidigt som du använder magmusklerna för att hålla balansen. Gör det till en vana att alltid stå på ett ben när du utför vissa vardagliga saker – exempelvis när du svarar på mejl eller pratar i telefon. Stå så länge det känns bekvämt och byt sedan ben.

Övning 2: Stå på tå

Ett annat sätt att optimera ditt stående är att gå upp på tå. Det väcker vadmusklerna och får igång blodcirkulationen ordentligt. Börja med att ta stöd mot skrivbordsskivan. Gör sedan 10 till 20 tåhävningar samtidigt som du fortsätter att arbeta som vanligt. Stå på tå i ca fem sekunder innan du går ned med hälarna långsamt och kontrollerat, vilar kort och börjar om igen.

Övning 3: Pendla med benen

Känner du dig stel i höften? Att föra benet fram och tillbaka som en pendel är ett bra sätt att aktivera stela höfter – ett tecken på att du har suttit still för länge. Pendla med ett ben framåt eller åt sidan 10 till 20 gånger och byt sedan till det andra benet. Förutom att motverka stelheten bidrar denna övning även till att ge kroppen lite ny energi.


Vilken nytta gör en ståplatsmatta?
En person står på en rund arbetsplatsmatta vid ett höj- och sänkbart skrivbord och skriver på en laptop
Arbetsplatsmatta SPOT
895:-
Ett kontor med höj- och sänkbara skrivbord
Skrivbord MODULUS
5 895:-

Så står du rätt vid ditt höj- och sänkbara skrivbord

1. Tänk på att stå rak i ryggen med lika mycket vikt på båda benen. Tänk dig att någon drar en tråd längs din nacke och upp mot taket.

2. Underarmarna ska vila på bordet och axlarna vara avslappnade.

3. Kontrollera skrivbordet så att ditt tangentbord och din mus är nära kroppen. På så sätt får du en ergonomisk arbetsställning och minskar belastningen på nacke, axlar och armar.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.