Optimera ditt stående med enkla övningar

Pausgympa du kan göra vid skrivbordet

Brukar du variera arbetsställningen vid ditt höj- och sänkbara skrivbord och även arbeta stående? Grattis! När du väljer att stå upp och jobba aktiverar du musklerna, förbättrar hållningen, tränar balansen och ökar blodcirkulationen, vilket är bra både för hjärnan och kroppen. För mycket stillasittande kan orsaka ryggproblem, men pausgympa med några enkla rörelser varje dag kan göra dig starkare. Aktivera kroppen med stående övningar vid skrivbordet. Lite rörelsegympa varje dag är bra för din hälsa.

Gör kontorsgympa till en bra vana

Med enkla rörelser som du kan göra utan att gå ifrån skrivbordet blir det lättare att få till pausgympa varje dag. Det kan tyckas som obetydlig träning med dessa enkla övningar, men faktum är att de gör stor nytta. Långvarigt stillasittande i samma position är inte alls bra för våra kroppar, därför är det viktigt att bryta inaktiviteten med lite träning vid skrivbordet. Läs mer om friskfaktorerna som får oss att må bra på kontoret!


Tre övningar du kan göra vid skrivbordet

Övning 1: Stå på ett ben
När du står vid ditt höj-och sänkbara skrivbord kan du utmana balansen genom att stå på ett ben. Lyft ena benet och låt foten vila mot baksidan av ditt andra knä. I den här övningen arbetar du med vadmusklerna vilket förbättrar blodcirkulationen och syreflödet till hjärnan samtidigt som du använder magmusklerna för att hålla balansen. Gör det till en vana att alltid stå på ett ben när du utför vissa vardagliga saker – exempelvis när du svarar på mejl eller pratar i telefon. Stå så länge det känns bekvämt och byt sedan ben.

Övning 2: Stå på tå
Ett annat sätt att träna vid skrivbordet är att gå upp på tå. Det väcker vadmusklerna och får igång blodcirkulationen ordentligt. Börja med att ta stöd mot skrivbordsskivan. Gör sedan 10 till 20 tåhävningar samtidigt som du fortsätter att arbeta som vanligt. Stå på tå i ca fem sekunder innan du går ned med hälarna långsamt och kontrollerat, vilar kort och börjar om igen.

Övning 3: Pendla med benen
Känner du dig stel i höften? Att föra benet fram och tillbaka som en pendel är ett bra sätt att aktivera stela höfter – ett tecken på att du har suttit still för länge. Pendla med ett ben framåt eller åt sidan 10 till 20 gånger och byt sedan till det andra benet. Förutom att motverka stelheten bidrar denna övning även till att ge kroppen lite ny energi.Vilken nytta gör en ståplatsmatta?
En person står på en rund arbetsplatsmatta vid ett höj- och sänkbart skrivbord och skriver på en laptop
Arbetsplatsmatta SPOT
895:-
Ett kontor med höj- och sänkbara skrivbord
Skrivbord QBUS
5 195:-

Så står du rätt vid ditt höj- och sänkbara skrivbord

1. Tänk på att stå rak i ryggen med lika mycket vikt på båda benen. Tänk dig att någon drar en tråd längs din nacke och upp mot taket.

2. Underarmarna ska vila på bordet och axlarna vara avslappnade.

3. Kontrollera skrivbordet så att ditt tangentbord och din mus är nära kroppen. På så sätt får du en ergonomisk arbetsställning och minskar belastningen på nacke, axlar och armar.

Lär dig mer om hur du blir mindre stillasittande!

FAQ

En av de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterade besvär, olycksfall borträknat, är långvarigt stillasittande. Regelbunden pausgympa påverkar hälsan positivt.
Det viktigaste är variation. Växla mellan att stå och sitta flera gånger under dagen.
Enligt Folkhälsomyndigheten bör man ta en kort rörelsepaus varje halvtimme.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.