Tips för att skapa en harmonisk och produktiv kontorsmiljö - Gästblogg av Frida Ramstedt “Trendenser”

Tips för att skapa en harmonisk och produktiv kontorsmiljö - Gästblogg av Frida Ramstedt “Trendenser”

Att inreda ett kontor kan innebära en rejäl utmaning och investering. Det är mycket man måste tänka på för att få till en miljö som både är fin och funktionell. Här ger jag mina bästa råd för att skapa en arbetsplats där medarbetarna mår bra, såsom att införa gröna växter och naturliga inslag för att skapa harmoni, maximera fokus i öppna kontorslandskap till hur du väljer rätt kontorsstol och konferensbord. 

Tre knep för att få in mer liv och värme i en kontorsmiljö

 1. Ett enkelt sätt att få in mer naturliga inslag i en kontorsmiljö är att addera gröna växter, men ställ inte bara in några växter på måfå - försök skapa variation genom att variera bladens form och storlek för en mer harmonisk komposition.

 2. Addera detaljer i trä och sten. Möbler där man kan se träets ådring och stenarnas mönster har en naturlig oregelbundenhet i sitt uttryck kan ha en lugnande effekt och bryter av enfärgade ytor. Men lagom är bäst. För mycket oregelbundna mönster i ett rum kan istället ha motsatt effekt och skapa en känsla av orolighet.

 3. Tänk på att variera både material och texturer i ett rum. Låt släta ytor av glas och målade, ytskikt möta lite skrovligare textilier och mattor med struktur för att ge rummet mer karaktär – även om färgerna på inredningen går ton i ton. Det ger också ljuset något att landa på och skapar naturliga skuggeffekter jämfört med enbart släta ytskikt.

Skrivbord i trä reflekterar inte det inkommande dagsljuset lika skarpt som en vit yta och ger mindre risk för bländning och sväljer heller inte lika mycket ljus som svarta skrivbord.

Tips för ökat fokus i öppna kontorslandskap

Ett öppet kontorslandskap gör att man kan få ut mer av varje kvadratmeter, men det skapar också utmaningar vad gäller arbetsron. Tre tips på lösningar:

 1. När man arbetar hemifrån upplever man sig ofta mer effektiv för att man slipper bli störd och avbruten av sina kollegor. Lös det med avskärmande ljudabsorbenter mellan skrivbordsplatserna, de filtrera bort sorl från samtal men även steg- och skrapljud från den som arbetar tätt intill.

 2. Skärmarna hjälper också till att begränsa synintrycken, vilket är viktigare än många tror för att man ska kunna arbeta fokuserat. Ibland kan det räcka att man ser någon annans pappershögar, arbetsuppgifter eller till och med kroppsspråk för att man ska reagera och börja interagera.

 3. Genom att skapa sittplatser för spontana avstämningar på kontoret, gärna en bit ifrån skrivborden - uppmuntras de som behöver prata att förflytta sig dit - på så vis kan man undvika många vanliga störningsmoment i det öppna landskapet.

Ljudreglering och CLEAR SOUND

Det finns mycket man kan göra med möbler för att skapa en behagligare ljudmiljö.

 • Inred med mjuka material som mattor och stoppade möbler eftersom det fungerar som ljudabsorbenter.

 • Tänk på att även bokhyllor och öppen förvaring hjälper till att bryta och sprider ljudvågorna jämfört med stängd förvaring som istället tenderar att reflektera ljudet.

 • Välj rätt möbler. När medarbetaren är i behov av avskildhet och lugn och ro i det öppna landskapet är en fåtölj som CLEAR SOUND den ultimata lösningen.

 • Skapa platser för spontana diskussionsmöten, telefonsamtal eller digitala möten när man vill undvika att störa kollegorna och placera dem en bit från skrivborden.

 

Tre sätt för att optimera en öppen planlösning med hjälp av mobila förvaringsmoduler

 1. För att skapa rumslighet i ett öppet landskap kan man använda sig av hyllor och skåp som rumsavdelare. Genom att använda dem som väggar kan du skapa rum i rummet. Tips! Välj hyllor på hjul så kan du enkelt och snabbt ändra planlösningen vid behov!

 2. Avskärmningar i form av låga skåp och bokhyllor i ett öppet kontorslandskap förbättrar också ljudmiljön. Bokryggar och pärmar bryter av ljudet och minskar ekot.

 3. Dold förvaring kan hjälpa till att reglera sinnesintrycken och minska distraktionerna. För den som är känslig för stökiga miljöer och har svårt att koncentrera sig kan skåp med jalusier och lådor hjälpa till att dölja sådant man inte använder för stunden, inte bara för att det ska se mer städat ut utan också för att man inte ska få anledning att tänka på det medan man jobbar med annat. 

6 tips när du ska välja kontorsstol

Vet du vad du ska hålla utkik efter när du provsitter en kontorsstol? Den här checklistan är bra att ha i bakhuvudet så man inte missar någon viktig detalj.

 1. Har stolen justerbar höjd?
  Sitthöjden på en kontorsstol bör vara justerbar så att du kan sitta med fotsulorna i golvet och ha överkroppen i lagom höjd mot bordet, inte böjer handlederna mot tangentbordet och får blicken i en bra nivå mot din skärm. Eftersom alla kroppar varierar är det bra med stolar som går att ändra i höjdled.

 2. Vilken hållning får du när du sitter ner?
  Ger stolen stöd för din svank eller sjunker du ihop i en ostkroksformad position med böjd nacke? För att avlasta ryggen vid skrivbordsarbete bör du ha ett ryggstöd som ger kontakt med svanken så att du kan fördela en del av tyngden från underkroppen till överkroppen.

 3. Ger stolsitsen stöd och avlastning för hela låret? 
  Beroende på hur långa ben man har kan vissa stolar upplevas för nätta eller för stora. Tänk också på att det ska finnas ett knytnävsstort fritt utrymme under ditt knä, längst fram på sittdynan, alltså mellan sitsen och knävecken. Där ligger dina blodkärl och nerver ganska ytligt och om sittytan trycker mot den punkten kläms benet och blodcirkulationen försämras vilket kan leda till olika besvär bland annat svullna underben och fötter.

 4. Sitter du plant? 
  Välj helst en kontorsstol där sitsen kan vinklas. Optimalt ska framkanten nämligen vara några centimeter lägre än bakkanten för att du ska kunna behålla svanken och nacken i en bra position när du arbetar vi skrivbordet. Det mest ergonomiska vid skrivbordsarbete är alltså inte att sitta plant utan att hamna i en lätt framåtlutad position. 

 5. Kan du variera dig? 
  Det är viktigt att byta sittposition då och då under dagen. Ett sätt att göra det är att välja en stol som tillåter att du kan vrida på dig och att du kan fälla ryggstödet bakåt när du vill ta en paus eller kanske ska prata i telefon under en längre stund.

 6. Får armarna avlastning?
  Armstöd som kan ändras i både höjd- och sidled kan hjälpa till att avlasta armarna och musklerna i nacke, skuldror och axlar. Har du plats för det på kontoret är en sådan stol att föredra men det är viktigt att inställningarna går att justera så att de passar just din kropp och höjden på din armbåg. Ett för lågt eller för högt armstöd kan snarare göra dig armstörd.

Läs vår kontorsstolsguide
Visste du att?
Att byta arbetsställning flera gånger under en dag är nyckeln till ett friskare arbetsliv - därför är det bra att erbjuda olika sittalternativ så att medarbetarna kan variera mellan att sitta på en klassisk kontorsstol och en aktiv ergonomisk sittmöbel. Du kanske tänker att det inte spelar så stor roll att alternera hur du sitter eller står - men en vanlig 40-timmars arbetsvecka motsvarar faktiskt 2080 timmar – per år.
Visste du att? Fem ben är fler än fyra.
Visste du att kontorsstolar på stativ står stabilare om de har fem ben eller fler. Har de bara fyra är det större risk att de tippar eller hamnar i obalans när du förflyttar tyngden eller sträcker dig efter något. Om basen på stolen bara har fyra ben bör stolen vara utformad så att tyngdpunkten blir så låg som möjligt, för att undvika tipprisk.  

Tips när du ska välja form på konferensbordet

Runda bord
+ Runda bord gör det lättare för alla att se varandra i ögonen under mötet
- Runda bord är ofta mer utrymmeskrävande och behöver mer plats runtom för att man ska kunna dra ut stolen och sätta sig ner på ett bekvämt sätt. Det är inte alla konferensrum som har plats för det.

Avlånga bord
+ Avlånga bord är nog den vanligaste formen på konferensbord och kan vara att föredra i möten där man oftare har en ”kundsida” och en ”företagssida”. Det blir enklare i möten där alla inte känner varandra sedan tidigare eftersom man snabbt kan bilda sig en uppfattning om vem som arbetar med vilken part under en förhandling eller ett projektmöte.
- Avlånga bord kan göra att man hamnar långt ifrån den som pratar för stunden, och blir mindre sociala eftersom det är svårare att hålla ögonkontakt med andra.

Båtformade bord
+ Båtformen gör att de som sitter ute på kanterna kan ha bättre ögonkontakt med dem som sitter i mitten eller allra längst bord. De rundade kanterna gör också att bordsskivan upplevs nättare än ett avlångt konferensbord med samma längd.
- Båtformade bordsskivor är lätt rundade vilket kan vara en nackdel om man också ska använda den för större presentationer där man behöver breda ut utskrifter och papper eftersom bordets hörn blir något smalare. 

Tips när du ska välja stolar till konferensrummet

Rätt mått
Börja med att kontrollera sitthöjden mot bordshöjden om stolarnas höjd inte går att justera och ska stå i ett konferensrum (maximalt rekommenderat avstånd mellan sittyta till bordsskiva är 27-30 cm). Justerbara stolar är mer flexibla eftersom de passar till fler bord och gör att alla kan sitta bekvämt, oavsett kroppslängd. Köper du ett färdig paket med bord och stolar har AJ redan räknat på optimala avstånd åt dig.

Svängbara stolar – mer sociala
Stolar som kan vridas i sidled blir mer sociala eftersom man enkelt kan vända sig mot den som har ordet under mötet. Dessutom gör sådana modeller det lättare att alternera position när man sitter länge, vilket kan göra att deltagarna håller sig mer alerta under mötet. 

Undvik bentrassel
Var noga med att välja stolsben som funkar mot bordsbenen – så att möblerna inte trasslar ihop sig. Det är också viktigt att det finns 63 centimeter fritt utrymme under bordet, så att benen inte trycks in mot något i underredet – men också att inte bordsbenen eller staget krockar med stolens konstruktion. Köper du ett färdig kit har inredarna redan tänkt på detta.

Rätt hjul för rätt golv
Snurrbara sitsar och snurrbara hjul ger mer rörelsefrihet vid konferensittningar. Kontrollera hjulen, är de rätt för det underlag som finns i den miljö där de ska stå? Tumregel: mjuka hjul mot hårda golv, och hårda hjul mot mjukt golv. 

Inkludera alla kroppsformer
Vad har stolsitsarna du väljer mellan för form, bredd och möbelns tolerans för maxvikt? Eftersom det inte bara är du som ska använda stolarna i ett mötesrum är det viktigt att tänka in alla möjliga kroppstyper och former. Du vill inte att dina medarbetare eller kunder ska sitta obekvämt.

Multiplikationseffekten
När du väljer mellan olika modeller och klädslar, tänk på multipliceringseffekten. Hur ter sig stolen du tittar på i grupp tillsammans med väldigt många liknande? Färger förstärks, former förminskas. Ljusa möbler upplevs lättare och kräver mindre av rumsvolymen. Laborera med den visuella vikten beroende på rummet storlek! Mörka klädslar minskar risken för smutsiga avtryck från fingrar, men kan göra ljusa hårstrån och skräp mer synliga.

Modernt & Stilrent

Att inreda ett kontor kan innebära en rejäl utmaning och investering. För att underlätta för dig har AJ Produkter tagit fram Modernt & Stilrent, ett färdigt stilkoncept med kompletta kombinationer av möbler som alla finns på lager för omgående leverans.

Läs mer

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss om du har frågor kring val av tyg, behöver låna inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Så kan vi berätta mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Beskriv ditt ärendeBilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.