
Ont i nacken: Ett vanligt problem med enkla lösningar
Smärta och stelhet i nacken kan påverka din sömnkvalitet och koncentrationsförmåga vilket gör det svårt att prestera på jobbet. Lider du av nackont är du inte ensam. Men du vill såklart bli av med det! Här tittar vi närmare på symtomen och orsakerna till ont i nacken, och ger tips på hur du kan behandla och förebygga uppkomsten.
Vanliga orsaker till ont i nacken
Att du har ont i nacken kan bero på flera olika saker. Till exempel överbelastning, stillasittande, stress, diskbråck eller en allvarligare sjukdom. Ofta är det svårt att avgöra exakt vilka nackbesvär du har eftersom symptomen förefaller ganska lika.

Vanliga symptom är:
- Svårighet att luta på huvudet
- Stel nacke
- Nackont med huvudvärk
- Ont i nacken och axlar
- Smärta eller utstrålning i arm
- Yrsel
- Nackvärk som strålar upp i huvudet
Nackspärr (torticollis)
Plötslig smärta i nacken eller plötsligt stel nacke är mer känt som nackspärr. Nackspärr är motsvarigheten till ett ryggskott – fast i nacken. Du kan uppleva det som att nacken låst sig och får ont av att vrida eller luta huvudet, ofta mer åt ena sidan än åt andra. Orsaker till nackspärr kan vara en hastig eller repetitiv rörelse, dålig arbetsposition av huvudet, obekväm sovställning eller stress.
Whiplash (pisksnärtskada)
Nackont kan uppstå i samband med våld mot nacke och huvud. Det är vanligt vid exempelvis bilkrock där du blir påkörd bakifrån. Den kraftfulla rörelsen orsakar skada på vävnaden i nacken vilket ger upphov till nedsatt rörlighet och smärta. Detta kallas då whiplash.

Dålig hållning
Har du ont i ena sidan av nacken kan det bero på dålig hållning. Bra hållning innebär att ryggens kotor belastas med jämn fördelning. En snedbelastning måste andra muskulaturer kompensera för, bl.a de i nacken. Det är också vanligt att vi sitter med huvudet framåtlutat när vi arbetar. Näsa och haka ska vara i linje med bröstet, utan att luta framåt eller bakåt. Se även till att dina öron är i linje med axlarna, vilket hjälper till att undvika att huvudet skjuts framåt.
Vid dålig hållning blir till slut blir musklerna överbelastade och det leder till smärta. Detta är vanligt om du har ett stillasittande arbete. När vi sitter ner påverkar det ryggens kurvatur och för mycket stillasittande leder på sikt till muskelobalans.
Utforska vårt ergonomiska utbud av kontorsmöbler:
6 995 kr
exkl. moms
3 995 kr
exkl. moms
6 745 kr
exkl. moms
1 795 kr
exkl. moms
Andra skäl till nackont kan vara:
- Tunga lyft
- Monotont arbete
- Nack- och skuldermyalgi
- Artros
- Bursit (slemsäckinflammation)
- Med mera
Så förebygger du att få ont i nacken
Det finns flera saker du kan åtgärda, både på arbetsplatsen och i ditt vardagsliv, för att undvika att drabbas av nackvärk. Här följer några förslag:
Fysisk aktivitet: Att sitta stilla under långa perioder kan öka risken för nackbesvär. Ta fler ta pauser, sträck på dig och rör på nacken och skuldrorna för att minska spänningar och öka blodcirkulationen. Gå gärna korta promenader, till exempel efter jobbet eller på lunchrasten. Välj trappor framför hiss. Eller prova på en ny vardagsaktivitet.

Sittergonomi: Se till att ha en stol som ger bra stöd för rygg och nacke. Justera stolens höjd så att fötterna når golvet och armarna kan vila bekvämt på skrivbordet. Använd gärna en nackstödskudde för extra stöd.
Rörelseövningar: För att stärka nackmusklerna och minska risken för smärta kan regelbunden stretchning och träning vara till stor hjälp. Det finns olika övningar för ont i nacken som fokuserar på att stärka nackmusklerna. Exempelvis kan du försiktigt luta huvudet åt sidan och hålla positionen i några sekunder, för att sedan upprepa åt andra sidan.
Behandlingar för nackont
Upplever du redan smärta i nacken och blir inte av med den? Då kan du behöva hjälp genom muskelbehandling, massage och akupunktur, ledmanipulation eller fysioterapi. Du kan också vända dig till exempelvis en kiropraktor eller naprapat.
Enkla former av behandling när nackont precis uppstått:
- Smärtstillande läkemedel
- Värme (t.ex. vetekudde)
- Vila och avslappning
- Avlasta hela ryggraden genom att ligga på golvet med underbenen på en stol
Sök vård om smärtan inte gått över inom två veckor och akut vård om du har kraftig huvudvärk eller varit med om en olycka.
Tips på ergonomiska produkter
Skrivbordsstol
En ergonomisk kontorsstol med justerbart ryggstöd och nackstöd kan hjälpa till att hålla ryggen i rätt position och minska spänningar i nacken. Vår egendesignade kontorsstol HURRAY är precis en sådan stol!
Höj- och sänkbart skrivbord
Ett höj- och sänkbart skrivbord är användbart för att kunna växla mellan att sitta och stå under arbetsdagen. Att variera arbetsposition är ett enkelt sätt att öka blodcirkulationen och förbättra ergonomin. Kombinera med en ståmatta och underarmsstöd för att avlasta armar, axlar och rygg.


Monitorarm
Använd monitorarmar så det blir enklare att justera höjd, djup och vinkel på dina skärmar. Då hittar du garanterat en ergonomisk arbetsposition, oavsett vilket typ av arbete du har.
Sadelstol
I en sadelstol sitter du i så kallad ryttarställning. Det är den bästa sittställningen eftersom ryggraden behåller sin naturliga kurva. Skuldror, axlar, höfter och knäleder får samtidigt avlastning.

Sammanfattning
När du har ont i nacken är det bästa att fortsätta röra på sig i den mån nacken tillåter. Begränsa mobil och datoranvändning och se över ergonomin på arbetsplatsen, eftersom de kan vara bakomliggande faktorer till att du fått ont. Sök vård för bedömning och behandling om besvären inte går över av sig självt.
Ta hjälp av våra inredningsexperter!
Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss om du har frågor kring val av tyg, behöver låna inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Så kan vi berätta mer om dina valmöjligheter.Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen
Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst.Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.