Plötsligt ont i svanskotan? Testa fem enkla övningar

Plötsligt ont i svanskotan? Testa fem enkla övningar

Svanskotan är en utsatt skelettdel som belastas varje dag. Får du ont av att sitta eller upplever smärta när du reser dig från kontorsstolen? Då kan det vara just detta lilla ben i ryggslutet som ömmar. Lika många saker som kan orsaka att du får ont i svanskotan finns det att göra för att förhindra det. Här får du förslag till ett bättre ergonomiskt kontor och tips på stretchövningar. 

Var sitter svanskotan och vad är dess funktion?

Svanskotan är ett litet ben som sitter i slutet av ryggraden, under korsbenet. En vanlig uppfattning är att den inte har någon funktion men det stämmer inte riktigt. Flera av våra muskler, ligament och senor som sitter i höft och bäckenbotten fäster just i svanskotan. 

Möjliga orsaker till smärta i svanskotan 

Fall på rumpan 
Problem uppstår vanligtvis efter trauma eller skada, exempelvis att du får ont i svanskotan efter ett fall på is eller i en trappa. Har du slagit i svanskotan kan smärtan börja direkt eller långt efter olyckan, även flera år.

Långvarigt sittande 
Statiskt och stillasittande arbete överbelastar svanskotan och dess ledband vilket kan visa sig just genom att du får ont i svanskotan och nedre delen av ryggen. Det kan också bero på ditt val av stol och att god ergonomi saknas på din arbetsplats.  

Otillräcklig fysisk aktivitet
Snedbelastning och spändhet leder till sämre funktion i ryggens leder – och en försvagad rygg har lättare för att skadas. Har du ont i svanskotan kan det bero på minskad rörlighet i ryggen och är lätt att motverka genom ökad fysisk aktivitet. 

Dålig arbetsställning 
En felaktig sittställning belastar ryggens kotor och leder på onaturligt sätt vilket kan leda till smärta i svanskotan. Sambandet mellan smärtan och din arbetsställning behöver inte vara självklart, exempelvis kan den uppstå långt senare. Då kan du uppleva det som att du får ont utan anledning. 

 

Lär dig om bra lyftteknik

Få du ont av att sitta bör du fundera på att ändra sittunderlaget. Se till att ha en ordentlig kontorsstol som är snäll mot svanskotan – det kan vara lätt att glömma bort till exempel när du jobbar hemifrån. Mjuk sits, svankstöd och justerbart sitsdjup är tre funktioner att hålla utkik efter när du behöver uppgradera kontorsstolen. 

Guide: så väljer du rätt kontorsstol

Arbeta alltid i en ställning som är skonsam för kroppen, både när du sitter eller står vid ditt höj- och sänkbart skrivbord.

Övningar som lindrar ont i svanskotan

Utöver en ergonomisk arbetsplats kan stretching vara precis vad din kropp behöver. Genom att öka rörlighet och minska belastning på svanskotan får du smärtan att gradvis försvinna. Testa övningarna nedan!

  1. Lägg dig på rygg. Böj höger ben och låt det falla över det vänstra så att höger knä nästan nuddar golvet på motsatt sida. Sträck ut armarna åt sidorna. Vrid huvudet till höger. Håll i ca 30–60 sekunder och upprepa med motsatt sida. Övningen tränar upp rörlighet i ryggen vilket hjälper att avlasta svanskotan när du går eller springer. 

  2. Lägg dig på rygg med böjda knän och fötterna i golvet. Lägg över vänster underben på ditt högra lår. Ta tag i baksidan av höger ben och dra det försiktigt mot dig om du vill stretcha mer intensivt. Känner du att sätesmusklerna sträcker sig? Håll i ca 30–60 sekunder och upprepa med motsatt sida. Övningen minskar spänning i sätesmusklerna som fäster i svanskotan. Det är en av våra största muskler; genom att stretcha denna ordentligt blir kroppen rörligare och kotan avlastas.  

  3. Lägg dig på rygg och böj på benen. Sätt ihop fotsulorna och låt knäna falla utåt sidorna. Dra upp fötterna mot rumpan så nära kroppen du kan. Knäna behöver inte falla hela vägen ner till marken men helst så mycket som möjligt utan att det gör ont. Håll i ca 30–60 sekunder. Övningen mjukar upp både höfter och ljumskar vilket avlastar svanskotan. 

  4. Börja ståendes med fötterna en bit isär. Gå ner i huk och se till att rumpan sjunker ner mot hälarna så mycket det går. Använd dina överarmar för att pressa knäna lätt utåt. Håll i ca 30–60 sekunder. Övningen är bra för att minska spänning i bäckenbotten och smärta kring svanskotan.

  5. Lägg dig raklång på rygg. Lyft vänster ben mot bröstkorgen, med böjt knä, och tryck lätt mot kroppen tills det känns att musklerna töjs. Håll i ca 30–60 sekunder och upprepa med motsatt sida.

Stretcha varje dag för att långsiktigt bygga upp rörlighet och styrka i kroppen. Utför övningarna på egen hand eller gör det till en gemensam aktivitet på kontoret.  

Upptäck fler stretchövningar

En fabrik i polen

Sammanfattning

Smärta i svanskotan kan orsakas av flera olika faktorer så som fall, dålig arbetsställning och otillräcklig aktivitet. Men genom att implementera ergonomiska förändringar på kontoret och regelbundet utföra stretchövningar går det att både bli av med och förhindra att få ont när du sitter ner eller reser dig. Vid svåra problem ska du alltid söka professionell vård. 
 
Letar du efter ergonomiska lösningar till kontoret? Ta kontakt med våra projektsäljare. Vi på AJ Produkter hjälper dig gärna med alltifrån specifika produkter till hel inredning. 

Kontakta oss

FAQ

Om smärtan är mycket svår, inte förbättras med självhjälp eller varat i flera veckor utan att bli bättre. 
Ja, det kan till och med vara fördelaktigt då motion och specifika stretchövningar kan bidra till smärtlindring. Undvik träning som orsakar mer smärta. 
Det kan variera mycket. Ibland går smärtan över efter bara några dagar men i vissa fall kan det ta flera veckor eller månader innan smärtan försvinner. Uppsök vård om det gått en längre tid utan att smärtan försvinner eller minskar. 

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.