Därför ska du hålla ståmöten

Därför ska du hålla ståmöten

Har du och dina kollegor många möten under en arbetsvecka? Då har ni mycket att vinna på att hålla några av dem på stående fot. Med ett höj- och sänkbart konferensbord kan ni både bli mer effektiva och få bättre resultat av era möten – och därtill få in rörelse i vardagen. Här kan du läsa mer om fördelarna med ståmöten och varför de bör bli en del av din arbetsdag.
Två personer står vid ett höj och sänkbart konferensbord

1. Mötena blir kortare och mer effektiva

Vill du vinna tid är ståmöten ett givet val. Enligt forskning (Dahl1) är möten där deltagarna står upp i genomsnitt 34 % kortare än när man sitter ner. Eftersom det är lite obekvämt att stå upp längre perioder blir stående möten mer fokuserade och därför också relativt korta. Ståmöten är som mest effektiva om de varar cirka 20–25 minuter, skulle mötet bli längre än så är det bäst att variera mellan sittande och stående.

2. Samarbete och kreativitet förbättras

Att samarbeta i grupp går lättare vid stående arbete. Forskning visar (Lehman²) nämligen ett ökat engagemang hos personer som står upp och jobbar, samtidigt som förmågan att dela idéer och information med andra förbättras. Och eftersom vi därtill blir mer alerta och hjärnan arbetar mer effektivt när vi står upp, finns det all anledning att hålla nästa idémöte stående.

En person sitter och en person står vid ett höj och sänkbart konferensbord.
Två personer står vid höj och sänkbara konferensbord.

3. Belastningen på kroppen minskar

Att sitta still under en längre tid känns i kroppen. Med ett höj- och sänkbart konferensbord kan du och dina kollegor enkelt variera mellan sittande och stående, och slipper på så sätt statisk belastning. Med ökad variation följer samtidigt minskad belastning på rygg, nacke och axlar, vilket förstärker välbefinnandet och gör det lättare att prestera på topp.

Läs mer om friskfaktorerna som får oss att må bra på kontoret!

Allt du behöver till nästa ståmöte

Så vad behövs då för att ett ståmöte ska fungera praktiskt? Bäst är att ha ett höj- och sänkbart konferensbord som passar för både sittande och stående möten. Det kan även vara bra att ha en whiteboard nära till hands för att underlätta allas överblick och ståmattor för att avlasta kroppen. Kombinera gärna med något högre stolar eller pallar så att deltagarna kan variera med en halvstående sittposition ibland. 

Lär dig mer om hur du blir mindre stillasittande!

KÄLLOR:

¹ Dahl, M. "Work Smarter: Meetings Are 34 Percent Shorter If You’re Standing Up" The Cut [online] available from: https://www.thecut.com/2014/05/work-smarter-for-shorter-meetings-stand-up.html
² Lehman, S. "Standing meetings may improve group productivity" Reuters [online] available from: http://www.reuters.com/article/us-psychology-group-meetings-productivit-idUSKBN0EV29V20140620

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.