Ett bra kontor uppmuntrar till spontana möten

Gemensamma fikaraster ger mer effektiva medarbetare. Det visar en stor undersökning från Kairos Future. På arbetsplatser med utrymme för sociala möten är dessutom stämningen bättre och medarbetarna mer kreativa.
–Ett bra kontor ska uppmuntra till spontana möten med personer som inte gör samma sak som du själv, säger psykologen och beteendevetaren Niklas Laninge.

Niklas Laninge föreläser och leder träningsprogram inom kreativitet och beteendeekonomi, psykologin om hur man fattar beslut. Han har även varit med och startat det uppmärksammade företaget Psykologifabriken.
–Inom kreativitetsforskningen pratar man mycket om att byta perspektiv med andra för att komma fram till nya lösningar och insikter. Det finns forskning som visar att heterogena arbetsgrupper är mer kreativa än homogena och på sikt även mer effektiva, berättar han.

Nya perspektiv ökar kreativiteten

Forskningen visar att möten mellan människor med olika förkunskaper är det bästa sättet att öka dynamiken och kreativiteten på en arbetsplats. Att skapa en social arbetsplats som uppmuntrar till naturliga möten är en nyckel. Det finns ett känt exempel från när Steve Jobs började på företaget Pixar. Han förlade allt viktigt i mitten av kontorslandskapet, så att man skulle behöva röra sig mycket över olika avdelningar och därmed inleda samtal och vara social.
–Vi människor är oflexibla på så sätt att vi gärna tänker i invanda mönster.
Ju mer vi kan om ett ämne desto svårare blir det att tänka nytt. Då är det bra att prata med personer som inte gör samma sak som en själv, exempelvis på en fikarast, menar Niklas Laninge.

Fikapauser bra på lång sikt

Den dystra sanningen är att många arbetsplatser är dåliga på att uppmuntra till sociala möten, trots att forskningen alltså visar att det finns påtagliga positiva effekter.
–Det som gynnar kreativitet tenderar att missgynna effektiviteten. Företag vill vara effektiva och få omedelbara resultat. Det är exempelvis väldigt få chefer som säger; ”låt telefonerna ringa, nu ska vi fika och spelar pingis”.
På lång sikt är det dock bra att ta kontinuerliga fikapauser, det visar forskningen tydligt, konstaterar Niklas.
Niklas menar även att det kan vara klokt att stanna upp och fundera om det är något som man kan förbättra och förändra i kontorsmiljön. Vi har alla en bild av hur kontor ska se ut. Skrivborden och stolarna står uppradade ganska statiskt, likadana möbler till alla anställda. Behöver det verkligen vara så?
–Google brukar nämnas som den bästa inspirationskällan när det gäller kreativa kontorsmiljöer. Själv brukar jag googla ”Google Office” för att få inspiration. Varför inte blanda olika typer av möbler, skapa arbetsstationer som är till för alla, skapa små sociala mötesplatser på olika delar av kontorslandskapet eller kanske placera fikarummet i mitten av kontoret?

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.