Gör rum för kreativitet och samarbete

Gör rum för kreativitet och samarbete

En god arbetsmiljö är ett effektivt redskap för att trigga vår kreativitet och samarbetsförmåga. För att visa hur det kan se ut i praktiken skapade vi ett fullskaligt prova-på-kontor i vår studio enligt konstens alla regler. Välkommen att inspireras av ett dynamiskt kontor, där medarbetarna kan välja var de vill arbeta för stunden och där spontana möten är en del av vardagen.

 

Ibland hittar du fokus mitt i bruset, ibland vill du sitta för dig själv och ibland jobba aktivt tillsammans med andra. I vårt kreativa kontor är alltihop möjligt, eftersom vi utgår från ett öppet kontorslandskap och kryddar med ett aktivitetsbaserat arbetssätt, utan bestämda arbetsplatser. Så istället för att alla sitter på ”sin plats” hela dagen väljer medarbetarna att jobba i den miljö som är bäst just för stunden. Samtidigt gör öppenheten det lätt att kommunicera och utbyta tankar med varandra. Resultatet är både effektivt, trivsamt och inspirerande.

 

Vi skapade fyra olika rum i rummet
Öppna kontorslandskap kritiseras ofta för att vara ”för öppna”, dvs. att det är svårt att få arbetsro. För att råda bot på det har vi delat in vår stora lokal i flera rum. Därigenom tillfredsställer vi samtidigt de olika behov som kan dyka upp under en dag på kontoret. Här finns ett aktivt arbetsrum, ett tyst rum, ett kombinerat mötes- och arbetsrum och ett kreativt mötesrum. Och som en bonus får kreativiteten en extra boost av variationen i intryck mellan de olika rummen.

 

Här jobbar du aktivt – och i det tysta
Det aktiva arbetsrummet är kontorets sociala nav. Här finns sex arbetsplatser fördelade på två grupper där medarbetarna jobbar sida vid sida, men med ljuddämpande bordsskärmar mellan sig. Med höj- och sänkbara skrivbord kan medarbetarna vara just så aktiva som de känner för. Det öppna hyllsystemet fungerar som en effektiv rumsavdelare och rymmer bl.a. kaffemaskinen och en ”lekhörna”, vilket öppnar för många spontana möten. Om ett möte drar ut på tiden finns bekväma sittplatser inbyggda i de smarta förvaringslösningarna utmed väggarna.

 

Det tysta rummet är naturligtvis förstavalet när man vill jobba ostört. Perfekt för viktiga telefonsamtal, möten som kräver sekretess eller arbetsuppgifter där koncentrationen måste vara på topp.

 

Mötesrum med olika funktioner
Att ha två olika mötesrum på kontoret är effektivt, eftersom två grupper då kan ha möten samtidigt. Det ena rummet har ett höj- och sänkbart konferensbord och är som gjort för brainstorming. För faktum är ju att vi både blir mer kreativa och bättre på att samarbeta när vi står upp! Det finns alltså all anledning att inreda ett sådant här rum - särskilt som den gula väggfärgen också ger en energikick. För att inga idéer ska gå förlorade finns det gott om kreativa verktyg som skrivtavlor, färgpennor, papper, m.m.

 

I vissa fall passar ett traditionellt konferensbord bäst, t.ex. under formella möten med styrelsen eller en viktig kund. Då händer det ibland att man sitter ganska länge, därför kompletteras bordet av bekväma, tygklädda konferensstolar. Den här kombinationen av bord och stolar kan även tjäna som en inbjudande arbetsplats, t.ex. för deltagarna i ett projekt. Hyllan fungerar som rumsavdelare även här - med specialbyggda arbetsplatser integrerade i hyllsystemet. En både platsbesparande och elegant lösning.

 

Tänk framåt – och på flexibilitet
Som synes har vi valt möbler och inredning som matchar varandra. Det beror inte bara på att en enhetlig stil och färgskala är snygg idag - det kan även vara praktiskt om något år då vissa möbler kanske behöver flyttas till andra rum. Att tänka framåt i tiden är ett bra tips när du handlar inredning, då blir det lättare att välja flexibla möbler som kan användas på flera sätt och i olika miljöer.

 

Störande ljud är ett av de vanligaste problemen i öppna kontor. Men det går att motverka med hjälp av textilier - i gardiner, mattor, möblernas ytskikt och ljuddämpande skärmväggar och bordsskärmar. Med ljudabsorbenter på väggarna får kontoret både en praktisk funktion och en iögonfallande utsmyckning.

 

En miljö för både kropp och själ
Enligt ergonomerna är den bästa arbetsställningen den du väljer härnäst. Vårt kreativa kontor är alltså utmärkt även ur en ergonomisk synvinkel då du enkelt kan byta arbetsställning och flytta från en miljö till en annan när det passar dig under dagen. Så förutom att göra rum för kreativitet och samarbete, är vårt variationsrika kontor alltså bra även för kroppen. Bingo!

 

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.