Inred kontoret med rätt färger

Inred kontoret med rätt färger

Studier visar att färger påverkar både vårt humör och vår produktivitet på jobbet. Med rätt val av väggfärg på kontoret skapar du en harmonisk arbetsplats för dig och dina kollegor. Tänk på att se till helheten när du gör ditt färgval för möbler som kontorsstolar, skrivbord och förvaringshyllor. Välvalda kulörer bidrar till en bra arbetsmiljö och ökar trivseln, därför ger vi dig tips om vilken färgsättning som fungerar bäst i ett arbetsrum.
Höj- och sänkbara skrivbord, ergonomiska stolar och rätt belysning. Det finns en hel del att tänka på för att få till en bra arbetsmiljö, men glöm inte att färger är minst lika viktiga då de påverkar våra sinnen. Visste du till exempel att rött gör oss mer produktiva, men samtidigt mer stressade? Och kritvitt är tvärtemot vad många tror den sämsta färgen att ha på väggar då den reflekterar upp till 96 procent ljus, vilket kan vara påfrestande för ögonen och därför göra oss både trötta och ge huvudvärk. Ett optimalt reflektionsvärde ligger istället någonstans mellan 70 och 80 procent, alltså ganska långt ifrån kritvitt.
Person som tittar in i kameran
–Kritvita väggar kan dessutom kännas kallt och opersonligt på ett kontor. Välj hellre varma gråa toner. De funkar till det mesta, ger en neutral och varm känsla, säger Ulrika Sjöö Wiberg, inredare för AJ Produkter.

Varmgrå NCS-koder från vänster på övre raden: S2002-Y, S2502-Y, S3502-Y, S4502-Y
Färger ton-i-ton från vänster på nedre raden: S2010-G40Y, S 3010-G40Y
Vilka färger ska man satsa på för att skapa ett trevligt kontor där folk vill vara?
–Smutsiga pasteller är fint till både trä, vita och svarta kontorsmöbler. Om man vill skapa ett harmoniskt intryck är förslaget att man jobbar med kulörer ton-i-ton. Om man är ute efter kontraster använder man sig av ljusa kulörer tillsammans med mörkare.

Välj rätt färg till rätt plats

Du kan till exempel kombinera vitt och beige med blått. Blått är en lugnande färg som gör oss mer koncentrerade och kreativa. Lila passar också bra i en kontorsmiljö eftersom den balanserar vila och aktivitet. 

Det är inte många som tänker på att färg och psykologi hör ihop. Men färger kan höja energinivåerna på kontoret och få oss att må bra och bli mer produktiva.

Du har säkert hört uttrycket: grönt är skönt. Det stämmer även när det gäller inredning. Grönt är en avstressande färg och gör oss trygga och harmoniska. Både blått och grönt är färger med en positiv energi och är ett bra val när du vill inreda en större kontorsyta. Eller varför inte välja en grön eller blå kontorsstol istället för svart eller grå som de flesta andra gör?

Grönt symboliserar naturen, hälsa och miljömedvetenhet. Färgen passar i alla rum, både stora och små, eftersom den skapar balans och har en uppfriskande effekt. Enligt feng shui representerar grönt näring och hjälper till att stabilisera kroppen, både fysiskt som emotionellt.

Våga med väggfärg eller satsa på kulörta detaljer

Gult fångar vår uppmärksamhet samt stimulerar och aktiverar hjärnan. Om du vill skapa ett kreativt mötesrum är gult ett säkert kort, men akta dig för att ta ut den färgstarka kulören i ett öppet kontorslandskap. Det är inte alla som tycker om den. Om ni har otur kan den lysande färgen på väggarna bli alldeles för skarp, istället för en härlig färgklick.  Ett alternativ till gula väggar kan vara gula väggabsorbenter, en soffa eller whiteboard som piggar upp utan att ta över.

–Starka och kraftfulla färger överlag tar för sig mycket och skapar ett hårdare uttryck. Ta hellre in dem som en accentfärg på till exempel textil eller armatur, men undvik väggar.

Men innan du doppar penseln i färgen, eller köper nya kontorsmöbler är det viktigt att prata med medarbetarna.

–Med hjälp av färgval kan man påverka företaget och företags profil, vilka signaler vill man sända ut till anställda och besökare? Hur vill man upplevas som företag? När man skapar kontorsmiljöer är det bra att jobba efter en helhet. Att allt hänger ihop och har en genomgående tanke vad gäller färg, form och material, säger Ulrika Sjöö Wiberg.

Läs om hur du och dina kollegor kan arbeta kreativt med moodboards!

Produkter för din arbetsplats

FAQ

Grönt är en avstressande färg med lugnande inverkan.
Gul är en uppiggande färg som aktiverar hjärnan. Det är an bra färg för exempelvis mötesrum.
Ljusa toner på väggarna ger en känsla av mer rymd.
Varmgrå väggar ger en neutral och varm känsla som passar bra för kontor.
Blått är både lugnande och ökar koncentrationen. Det gör att blått passar bra för arbetsrum.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.