Tänk i funktioner och få ett välplanerat kontor

Kan ett helt vanligt kontor ge bästa möjliga förutsättningar för allt som behöver göras under en vanlig dag på jobbet? Ja, om kontorsytan delas in i zoner med olika funktioner och fokusgrad – från socialt umgänge i lounge och konferensrum till ostört arbete vid fasta skrivbordsplatser och mindre mötesrum. Här kommer tips på hur du kan planera kontoret för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla dina kollegor.

Välkomnande entré och kundytor

Om vi börjar i entrén så är den främst en mötesplats. Medarbetare, kunder, leverantörer, varubud – alla tas emot här. Eftersom det pratas och kan vara lite högljutt ibland, bör rum för arbete som kräver tystnad och koncentration helst ligga en bit härifrån. Däremot kan ett konferensrum med fördel placeras nära entrén, så att personalen slipper störas av besökare som irrar runt i lokalerna.

Hur får man då entrén att göra ett gott intryck? Genom att ta väl hand om besökarna! Bäst är att ha en bemannad reception som välkomnar och lotsar gästerna vidare. Saknas reception? Skylta upp så att förstagångsbesökare direkt förstår var de ska anmäla sig och slipper känna sig bortkomna.

Kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning

Umgänge, möten och lekar i loungen

Låt gärna entrén övergå i en lounge med inbjudande sittmöbler. Då kan gäster och medarbetare samsas om ytan i flexibilitetens namn. Utöver att användas för fikastunder och socialt umgänge, lämpar sig loungen även för informella möten med kollegor och kunder.

Om plats finns kan du addera ett lekfullt inslag där ni kan få upp pulsen tillsammans. Att röra på sig och tänka på något annat emellanåt ger glädje och energi, och bidrar även till att öka prestationen. Dessutom är en stunds avslappnad gemenskap bra teamkänslan.

Konferensrum för stora sittningar

Ett stort, klassiskt konferensrum är perfekt för kundpresentationer och styrelsemöten, men inred flexibelt för maximal nytta: Flera små, fällbara bord istället för ett stort gör det lätt att möblera om från traditionellt möte till en biosittning, workshop eller ett mindre möte. Komplettera gärna den väggfasta whiteboarden med mobila skrivtavlor, exempelvis för grupparbeten. Väljer du stapelbara stolar kan du enkelt ställa undan de som inte används.

Ett landskap för hybrid- och samarbete

Kombinerar ni hemmaarbete med arbete på kontoret? Då är ett kontorslandskap utan fasta platser ett bra val som ger stor flexibilitet. Välj ett ledigt bord på morgonen, plugga in datorn och så är du igång. En öppen möblering passar även för permanenta arbetsplatser där personalen samarbetar tätt. I båda fallen kan det behövas en avskild mötesplats i nära anslutning för snabba avstämningar, utan att andra störs. Skrivare och kaffeautomat placeras centralt –­ för bästa flöde och effektivitet. Tänk på att organisera och hålla ordning på kontoret.

Gör det öppna lite personligare

Tänk på trivseln i kontorslandskapet. Dela av med förvaring och skärmväggar för att skapa personliga sfärer och använd mattor och ljudabsorbenter för att få en behaglig ljudmiljö. Komplettera med små tysta rum eller poddar som möjliggör ostörda samtal. Och ta vara på dagsljuset ­– men ställ skrivbord och bildskärmar så att ljuset faller in från kortsidan för att undvika blänk och reflexer.

Mindre arbetsytor för bättre fokus

Har ni avskilda rum hos dig? Tänk på att i första hand låta medarbetare som behöver vara ostörda –eller har behov av en fast arbetsplats – jobba där. Beroende på storlek kan dessa rum ibland bemannas av flera personer – då gäller det att vara noga med vilka som paras ihop så att alla har samma fokuseringsbehov.

Flexibelt lunchrum används mer

Använder ni lunchrummet några gånger per dag för att pausa och ladda energi? Står det tomt övrig tid? Då har ni en outnyttjad resurs, som med ett par kompletteringar av inredningen – skrivtavlor, draperier och skärmväggar – kan göra nytta från morgon till kväll. Ett flexibelt rum som förutom mat och prat både kan användas för möten av olika slag och för stunder av avskilt arbete.

Tänk funktioner, flöden och flexibilitet

Nyckelorden för en lyckad kontorsplanering är funktioner, flöden och flexibilitet. Genom att planera för vad som ska göras, hur folk ska röra sig i lokalen och att vissa ytor ska kunna användas till mer än en sak, kan alla kontor bli bättre. Att dela in lokalen i zoner med olika fokusgrad – enskilt arbete, möten och avkoppling – är helt enkelt bästa sättet att skapa utrymme för allt och alla på kontoret.


Vill du ha hjälp med att skapa ett välplanerat kontor? Kontakta oss här.