Så inreder du konferensrummet

Så inreder du konferensrummet

Ett bra konferensrum är kreativt och funktionellt, men samtidigt ett rum där många olika personligheter kan jobba tillsammans och trivas. Det ska vara möjligt att genomföra såväl presentationer och föredrag som diskussioner, sammanträden och workshops. Ska du inreda ett konferensrum eller stort mötesrum men känner dig osäker? Inredningskonsulten Camilla Hassbjer delar med sig av sina bästa tips – allt från väggfärg till val av konferensmöbler.
Det är viktigt med en lugn, harmonisk bas. Människorna som vistas i mötesrummet tillför också mycket färg.
Camilla Hassbjer
Steg ett när man ska inreda ett konferensrum är att göra en behovsanalys. Vad ska rummet användas till, hur många sittplatser behövs, vilken teknik ska finnas, och vilken typ av möbler blir bäst? Behövs det stoppade konferensstolar med fokus på bekvämlighet eller räcker det med enklare, stapelbara mötesstolar? Eller kanske en kombination?

Ibland räcker det med ett stationärt mötesbord, , men många vill kunna möblera om till u-sittning eller jobba i smågrupper, och då väljer man en flexibel lösning med småbord som kan kopplas ihop till ett stort, säger Camilla Hassbjer, inredningskonsult och projektledare specialiserad på företag och offentlig miljö.
Möbelgrupp FLEXUS + WHISTLER
Konferensbord AUDREY

Textilier ger bättre ljudmiljö

Det gäller också att titta på rummets förutsättningar, framför allt på ljuset och ljudet. – Det är jätteviktigt att lyssna in akustiken och att få in textilier till exempel i form av mattor och gardiner för att mjuka upp. Det kan man också tänka på vid valet av möbler och plocka in stolar med tygklädsel, tipsar Camilla. När det gäller ljuset, så måste det så klart finnas en bra och funktionell belysning i ett konferensrum.

– Jag jobbar gärna med indirekt ljus, det gör mycket för känslan i ett rum. Det ger värme till lokalen och gör att den inte känns så kal och hård. Det är också bra att kunna dimra ljuset och variera det efter aktivitet.

Tekniken ska vara med från start

Tekniken har en självklar plats i ett konferensrum och ska finnas med i planeringen från allra första början. På så sätt undviker man kablar tvärs över golvet med snubbelrisk som följd. Använd kabelhållare, kabeldike, sladdslukare och bordsuttag för att hålla ordning.

– Som inredare vill jag att sladdarna ska synas så lite som möjligt. Därför tycker jag att det ska finnas en tekniklåda infälld i bordet eller under bordsskivan, säger Camilla. En projektor med tillhörande duk eller projiceringsyta finns i de flesta konferensrum, men det behövs också något att skriva eller fästa anteckningar på, till exempel blädderblock eller en whiteboardtavla.

Hur ska man tänka när det gäller färger?

– Utgå från rummets karaktär. Finns det redan ett golv, vilken färg har väggarna? Det gäller att hålla ihop material och färger och skapa en balans. Jag tycker att det är viktigt att hålla sig till lugna färger. Man får inte glömma bort att alla vi människor sätter färg också.

Läs mer om att inreda med färg

Tips för en lyckad konferens

  1. Planera konferensen i god tid.
  2. Kontrollera att tekniken fungerar.
  3. Ha en tydlig agenda så deltagarna kan förbereda sig.
  4. Lägg in flera korta pauser.
  5. Håll tiderna i schemat för att undvika onödig irritation.
  6. Låt minst en programpunkt vara interaktiv. Det ökar fokuset hos deltagarna.
  7. Bekväma konferensstolar är extra viktigt under långa sittningar.
Om du behöver hjälp med att inreda konferensrummet är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

FAQ

Förutom konferensbord och stolar behövs oftast någon typ av bildskärm samt högtalare och mikrofon. Adaptrar till den tekniska utrustningen, tillgång till internet och lättåtkomliga eluttag bör finnas i konferensrummet.
Med ett höj- och sänkbart konferensbord går det enkelt att variera mellan sittande möte och ståmöte. Det är bra för hälsan att växla mellan sittande och stående under arbetsdagen.
En konferens är en större sammankomst där deltagarna fördjupar sig i ett visst ämne. Oftast förekommer både föredrag och diskussioner.
Under ett hybridmöte finns några av deltagarna på plats i möteslokalen och en eller flera deltar digitalt, vanligtvis genom någon videokonferenstjänst.
Inred med mattor tjocka gardiner och textilklädda stolar. Om ni fortfarande besväras av efterklang i rummet är ljudabsorbenter för tak och väggar en lösning.
Ett bra sätt av att avsluta konferensen är att ägna en stund åt att stämma av om syfte och mål uppnåtts. Det ger tillfälle för deltagarna att reflektera över de ämnen som avhandlats.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.