Så skapar du en bra lärmiljö i förskolan

Förskolan har en viktig roll i våra barns utveckling. Som första anhalten på utbildningsresan ska förskolan väcka lusten att lära. Samtidigt ska pedagogerna erbjudas en bra arbetsplats. Det här ställer förstås stora krav på inredningen. Så hur gör man då för att skapa en miljö där både små och stora trivs? Vi på AJ Produkter har lång erfarenhet av goda lärmiljöer och tipsar här om hur du kan inreda din förskola på bästa sätt.
Under en vanlig dag i förskolan ska barnen kunna mysa, leka, vila och lära sig nytt. Det förutsätter en flexibel inredning som tillåter allt från rörelse och gemenskap med andra till avskildhet och egna aktiviteter. Grundregeln i inredningen är att utgå från gruppens behov och anpassa möblerna efter barnens antal, ålder och längd.
Välj smart och flexibel inredning
Flyttbara möbler passar alla pedagogiska inriktningar och gör det lätt att förändra avdelningen efter schemat för dagen. Möbler med låsbara hjul kan snabbt flyttas fram eller rullas undan vid behov. Stapelbara stolar tar minimalt med plats att förvara och kan enkelt plockas undan när situationen så kräver. Och ett smart förvaringsskåp med utfällbar toppskiva gör sig utmärkt som lek- eller ritbord. Förvaringsmöbler gör sig även bra som rumsavdelare och för att dela in rummet i olika zoner, exempelvis för att skilja mellan olika aktiviteter.
Bra förvaring skapar struktur
I förskolan finns det ofta behov av både öppen och dold förvaring. Förvaringshurtsar och öppna hyllor med plastbackar lämpar sig för leksaker och material som ska vara lättillgängligt, medan dold förvaring är bra för sådant som behöver förvaras svåråtkomligt. Ett tips är att använda vägghängda hyllor där det är möjligt för att spara plats och underlätta städningen. Ett annat tips är att märka hyllorna med bilder av materialet som ska står där. Det gör det lättare att hålla reda på vart saker hör hemma – och skapar ordning och struktur för barnen.
En mysig samlingsplats
Med en härligt mjuk matta på golvet blir hela rummet genast mysigare. Samtidigt får du en skön samlingsplats som är perfekt när det är dags för lekar, sångstunder och högläsning. En matta har därtill fördelen av att både vara en suverän ljuddämpare och en energigivande färgklick. Tänk på att välja mattor med en gummibelagd baksida som fäster bra mot golvet för att minska halkrisken. Är det trångt i soffhörnan? Då kan kuddförsedda gradänger vara ett inbjudande alternativ, som kan varieras i det oändliga och användas för allt från lek till sagostunder.
Tänk på ljuddämpningen
Barn blir högljudda ibland, därför är det bra att tänka lite extra på ljudmiljön. Nyare fastigheter har ofta en god akustik, men äldre hus kan behöva en hjälpande hand, särskilt om det är högt i tak. Då kan vägg- och takhängda ljudabsorbenter i olika former och färger göra stor nytta samtidigt som de är dekorativa. Detsamma kan sägas om gardiner och draperier, som därutöver även kan användas till att reglera ljusinsläppet. Allt för flexibiliteten – och för att alltid kunna erbjuda bästa möjliga miljö för både stora och små.