Omsorg om personalen – en prioritet för lyckad tillverkningsindustri

Omsorg om personalen – en prioritet för lyckad tillverkningsindustri

Industriella arbetsplatser är bland de absolut mest olycksdrabbade. Så hur kan en fabrik inom tillverkningsindustri ha ett rekord på 418 olycksfria dagar? Wojciech Szeląg är specialist inom hälsa och säkerhet på AJ Produkters träfabrik AJFF i Polen. I fem år har hans mål varit att personalen ska må så bra som möjligt - och vara så trygga det bara går.
På AJ Furniture Factory i polska Slupsk tillverkar AJ Produkter sedan 1996 majoriteten av våra trämöbler. I linje med fabrikens strävan att tillverka bland annat ergonomiskt utformade möbler, som höj- och sänkbara bord, är fabrikens prioritet även att främja en ergonomisk och trygg arbetsplats för sin personal. Wojciech Szeląg, som är AJFFs specialist inom hälsa och säkerhet, är väldigt stolt över det arbetet. 
Wojciech Szelag
Belastningsskador är väldigt vanliga inom produktion och någonting som är svårt att undvika. Men Wojciech ser definitivt en koppling mellan hur de anställda tas om hand och företagets lönsamhet. Med rätt verktyg och tekniker går det att förbättra oddsen för att hålla sig skadefri – och därmed behålla en stabil personalstyrka. Genomgående i fabriken finns hjälpmedel för att kunna arbeta efter goda förutsättningar, i form av exempelvis lyftbord och pallyftare men även vagnar och rullbanor. Behöver material ändå flyttas för hand så hjälps man åt och lyfter tillsammans.  
En fabrik i polen

Noggrann riskhantering och säkerhetsutveckling med BBS 

För att hantera risker som är arbetsrelaterade registreras alla potentiella hot och olycksrisker i en säkerhetsmodell och diskuteras sedan på veckomöten med ledarna på fabriken. 

– Sedan utvecklar vi åtgärder för att förhindra att sådana, och liknande, situationer inträffar, förklarar Wojciech.

Han konstaterar dessutom att säkerheten på fabriken förbättrades rejält när man under 2019 införde BBS, ett så kallat beteendebaserat system, som bland annat innebär att anställda från produktionsavdelningen och från administrationen diskuterar förbättringsåtgärder tillsammans med personalen som arbetar på golvet i fabriken. 

 

Läs mer om AJFFs ledarskapsmetoder

 

Wioleta Kowalik är fabrikschef på AJFF och ser på säkerheten och ergonomin som en otroligt viktig pusselbit i fabrikens utveckling. Hon och ledningen kollar kontinuerligt på tekniska förändringar de kan göra för att effektivisera och samtidigt minimera skaderisker ute på produktionsgolvet. Exempelvis tittar man på att under 2024 investera i en lastningsrobot som ska kunna eliminera lyft av större, färdigmonterade möbler.

En hälsosam och trygg miljö – från golv till tak 

Wojciech berättar att ledningen bestämt i den interna säkerhetspolicy att man inte ska spara några finansiella resurser när det gäller att förbättra arbetsförhållandena och köpa in skyddsutrustning av hög kvalitet. Personalen har full tillgång till all nödvändig personlig utrustning de kan tänkas behöva för sina specifika uppgifter. Behöver personal nya skor med stålhätta, handskar eller hörselskydd finns det antingen på produktionsledarens kontor eller kan beställas. Utspritt i lokalerna sitter det uppsatt automater med mindre hörselproppar om det snabbt skulle behövas och på avdelningar där skyddshjälm är ett krav finns det i direkt anslutning till ingången. 

På lackeringsavdelningen är antalet olycksfria dagar i skrivande stund över 2 000. Eftersom man använder sig uteslutande av vattenbaserad färg sprider den ingen skarp doft i fabriken och är inte hälso- och miljöfarligt på samma sätt som oljebaserad färg kan vara. Spån och damm, som naturligt uppstår när man arbetar med trä, filtreras bort ur luften genom ett effektivt ventilationssystem i taket som finns genomgående i fabrikens alla delar.

På golvet i produktionshallarna löper klargröna linjer spikrakt genom de stora lokalerna. I kombination med trafikspeglar och avspärrning så är det tydligt var personalen ska gå för att hålla sig på säkert avstånd från trucktrafiken. Gula linjer visar istället var material, lastpallar och gods ska placeras. I en miljö som lätt skulle kunna bli rörig och farlig finns tvärtom en tydlig balans där allt, och alla, har sin plats i en industriell microvärld.  

En fabrik i polen

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.