YNGVE – en skolstol för barnens bästa

Yngve – en skolstol för barnens bästa

AJ Produkter har länge jobbat för att skolbarn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna. Skolan är ju barnens arbetsplats! När EU införde en ny standard för skolmöbler såg vi det därför som självklart att ta fram en helt ny stol, som både skulle möta de nya kraven och sätta barnens bästa i centrum. Och här är resultatet: skolstolen Yngve. 

Allt för en säker och ergonomisk lärmiljö 

Den nya europeiska standarden EN 1729 ska säkerställa att möbler för utbildning är anpassade efter barn i förskola/skola och uppfyller bestämda kriterier för kvalitet och säkerhet. Att möblerna passar barnens längd är särskilt viktig eftersom en korrekt sittställning är en förutsättning för barns lärande. 
 
– Vi på AJ är vana vid att utveckla egna produkter – 30 % av vårt sortiment är designat och tillverkat i egen regi. Så när den nya standarden kom bestämde vi oss direkt för att ta fram en skolstol som inte bara skulle möta de högre kraven utan även vara snygg att titta på och skön att sitta på, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet Utbildning. 

Med hjälp av experter: skolbarnen själva

När vårt team av produktutvecklare började bena ut förutsättningarna inför designprocessen, beslöt vi oss för att tillfråga de verkliga experterna – skolbarnen själva.  
 
– Vi träffade barn från tre olika skolor och lyssnade på deras önskemål för att få en bild av hur de upplever sina nuvarande stolar och vilka förbättringar de önskar sig framöver, säger Jonas. 

En design med fokus på bekvämlighet

Med utgångspunkt från barnens önskemål vad gäller komfort och flexibilitet, och EU-standardens krav vad gäller hållfasthet och stabilitet, började vår designer Cecilia Stööp skissa på olika lösningar. Snart växte en ny stol fram med omslutande ryggstöd och skålad sits för bästa komfort.

 – Ryggstativets avsmalnande form kom tidigt i processen eftersom vi ville göra det möjligt att sitta åt olika håll, säger Cecilia. Ställbara fotstöd var en annan prioritet för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, medan de bakåtvända medarna tillkom för att stolen lätt skulle kunna hängas upp på elevbänken efter dagens slut och underlätta för lokalvårdarna.

Person som tittar in i kameran

Namnet är hämtat från stolens form

Redan tidigt stod det klart att stolen skulle bli något alldeles extra. Och då krävs ett bra namn ...

– Stolens namn kom till när ryggstödet började likna ett Y och jag kom att tänka på Y som i Yngve, och en Yngve som jag känner, säger Cecilia. Förutom att ha ett väldigt fint namn har han också fina egenskaper, såsom trygg, välkomnande och omtänksam. Det stämde väl in på vår stol.

Under resans gång gjorde vi flera prototyper för att kunna testa hållfasthet, bekvämlighet och material. Vi stämde även av med skolbarnen som vi träffat tidigare och lät dem tycka till. Igen.

Elevstol YNGVE - Silver, ask.
1 795:-
Elevstol YNGVE 
1 595:-

Från godkända tester till lansering

När Yngves slutliga form var fastställd var det med stor stolthet som vi skickade den färdiga modellen till ett oberoende testinstitut, för att få svart på vitt på att vår nya stol håller måttet.

– Yngve klarade de tuffa testerna och fick sitt godkännande enligt EN 1729, säger Jonas. Och nu är den färdiga stolen här, redo att förbättra arbetsmiljön i skolan, både enligt EU:s tuffa krav och skolelevernas egna önskemål.

Det kommer mera …

I utgångsläget kom Yngve med medar, men utvecklingen har fortsatt enligt plan och fler idéer har förverkligats efter hand både vad gäller benställningar och fotstöd. Därtill har ytterligare färgvarianter på stativ och sits/rygg tillkommit – och det stoppar inte där. Och eftersom varje barn tenderar att växa och utvecklas helt i sin egen takt, finns Yngve i flera rekommenderade sitthöjder (se tabell). Varför? För att bara det bästa är gott nog åt våra barn, såklart.

Åtta fördelar med skolstolen Yngve:

  • Flexibel och ergonomisk – det går att sitta åt olika håll, vilket gör det lätt att hitta en bra arbetsställning – även för elever med “spring i benen”,
  • Bekväm – stolen har ett omslutande ryggstöd och en skålad sits för bästa komfort,
  • Praktisk – det går att hänga skolväskan på ryggstödet – och stolen på elevbänken vid städning,
  • Individuellt anpassningsbar – eftersom stolen kan fås i flera olika sitthöjder, finns det en Yngve för varje elev,
  • Stapelbar – sparar plats vid förvaring av extrastolar,
  • Estetisk – såväl stativ som ryggstöd/sits finns i flera olika kulörer,
  • Hållbar över tid – tillgängliga reservdelar och robust konstruktion ger lång livslängd,
  • Ett säkert köp – stolen är testad och godkänd både enligt EN 1729:1 och EN 1729:2.

Vi tackar elever på Kärlekens skola, Österledsskolan och Wallbergsskolan för viktig input under designprocessen.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.