Mindre stress med rent skrivbord

Mindre stress med rent skrivbord

Att rensa i röran och hålla helt rent och snyggt på sitt skrivbord är något som angår och berör alla på arbetsplatsen. Dessutom bidrar ordning och reda till mindre stress. Nina Strandberg, professionell ordningskonsult, tipsar även om prylar till skrivbordet som bidrar till att skapa en trevligare och mer kreativ arbetsmiljö.

Ordning och reda vinner i längden, förenklar och effektiviserar arbetet. Ett skrivbord i kaos, med papper, pärmar och sladdar i en enda röra, kan dessutom orsaka stress och är inte heller representativt vid kundbesök på företaget.
– I synnerhet på en arbetsplats med kontorslandskap är det angeläget att alla, med hänsyn till sin omgivning, både medarbetare och kunder, håller rent och snyggt och ordning på dokument och annat som finns på skrivbordet, säger Nina Strandberg, som är professionell ordningskonsult och grundare till företaget Iordning Stockholm.

Viktigt att rensa i röran

Ordningskonsulten poängterar vikten av att rensa i röran på skrivbordet, hålla i ordning på papper och städa undan allt sådant som inte är nödvändigt för den pågående eller fortlöpande verksamheten.
– Man ska göra det enkelt för sig själv men också sina kolleger, om man till exempel befinner sig på tjänsteresa eller är sjukskriven, att navigera på skrivbordet, säger hon. Därför bör dokument och handlingar placeras och förvaras så att de är lätta hitta även för andra. Företaget eller avdelningen bör skapa en grundstruktur för skivbordslayout eller manual för hur man arkiverar dokument och handlingar. Det handlar om att skapa effektiva förutsättningar och därmed också bättre lönsamhet.

En arbetsmiljöfråga

– Att hålla snyggt på skrivbordet är också en arbetsmiljöfråga eftersom ett ostädat bord är svårt att hålla rent, det samlar damm och påverkar allergier eller astmatiker. Nina Strandberg tycker samtidigt att det måste finnas ett visst mått av utrymme för "personlig frihet" på skrivbordet.
– Absolut, en liten blomvas eller ett trevligt pennställ bryter mönstret, skapar trivsel och sätter personlig touche. Grönt fungerar stressdämpande, så en krukväxt är inte fel.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.