Tips för inredning av ett vinnande omklädningsrum

Tips för inredning av ett vinnande omklädningsrum

Oavsett om omklädningsrummet finns på jobbet, skolan, gymmet eller idrottsarenan bör det erbjuda gott om förvaringsmöjligheter. Med rätt typ av klädskåp, klädhängare och sittbänkar blir det både praktiskt och trivsamt. Om personalrummet även används för ombyte till arbetskläder behövs funktionella förvaringsmöjligheter. Här ger vi dig några tips om hur du kan inreda omklädningsrummet så det blir trevligt för alla att byta om.
Tjej klädd i träningskläder packar sin träningsväska i ett omklädningsrum

Välj rätt typ av klädskåp

När det gäller omklädningsskåp finns det flera olika modeller att välja mellan. Utgå från omklädningsrummets storlek, antal personer som maximalt kommer att använda det samtidigt och vilken typ av utrustning som ska förvaras. Ska det finnas plats för stora väskor, hockeyklubbor eller långa overaller krävs skåp i full höjd.

Om det räcker med plats för färre saker som exempelvis en axelväska och en jacka är halvskåp ett bra alternativ. En gyllene medelväg i lokaler med ont om utrymme kan vara z-skåp, som är två fullhöjdsskåp på ytan av ett. 

I valet av förvaringsskåp bör du även titta på detaljerna, som att skåpen har ventilationshål som leder ut fukt, ankarkrokar eller stång att hänga kläder på och gummidämpade dörrar för tyst stängning. Använd dörrvred för hänglås om användarna är många. Cylinderlås med nyckel eller kombinationslås passar bra om skåpen är personliga.

Plåt är det vanligaste materialet för klädskåp till omklädningsrum men vi har även skåp tillverkade av laminat.

TIPS! Skåp för säker värdeförvaring

Med mindre skåp för inlåsning av värdesaker behöver inte de som bara vill låsa in mobil, smycken och nycklar ta upp ett helt klädskåp. För att undvika onödig trängsel i omklädningsdelen kan det vara smart att placera värdefackskåp och småfacksskåp nära ingången.
Två personer sitter på en fristående sittbänk i ett omklädningsrum

Skapa utrymme i omklädningsrummet

Ibland kommer många att använda omklädningsrummet samtidigt, men även då måste det finnas ytor att röra sig på. Därför bör du om möjligt lämna gott om luft mellan skåpsraderna. Genom att kombinera med fristående sittbänkar och kroklister undviker du att omklädningsbänkarna framför skåpen blir fulla med prylar. Allmänna idrottshallar och badhus har ofta stora mängder besökare vilket ställer krav på inredningen.

Anpassa klädskåpen efter användarna
En spegel på skåpdörrens insida minimerar trängsel vid gemensamma speglar och skapar ett personligt utrymme. Monteras enkelt med dubbelhäftande tejp.

Med en skohylla inuti skåpet får du en extra förvaringsyta. En förvaringslåda på insidan av dörren är perfekt att lägga mindre föremål i så de är lätta att komma åt. En sko- och hatthylla med ankarkrokar på väggen mellan två klädskåp ger extra förvaringsutrymme.

Undvik fuktiga kläder på grund av blöta handdukar. Låt handduken hänga för sig och torka på en dörrmonterad handdukshängare.

Gör plats för nedvarvning och teamsnack

Ett omklädningsrum används inte alltid bara till ombyte. Det kan också vara där man samlas för att prata ihop sig och ladda upp innan träningen eller matchen och för att varva ner tillsammans med kompisarna efter dagens prestationer. En del av rummet kan med fördel inredas med bekväma sittmöbler av olika slag för att skapa förutsättningar för umgänge.

En väggmonterad whiteboardtavla gör stor nytta när det är dags att prata strategi. Är väggutrymmet begränsat rekommenderas en whiteboard på stativ med hjul som enkelt rullas fram vid behov.
Småfacksskåp med fyra dörrar bredvid en bänk med avhängningskrokar
Småfacksskåp CAMPUS
3 595:-
Låsbara klädskåp med röda dörrar
Klädskåp CURVE
9 165:-

En plats för alla att byta om

Fundera över hur omklädningsrummen kan anpassas för de behov era besökare och er verksamhet har. Finns det skåp som är tillgängliga från rullstol? Vad behöver göras för att personer med funktionsvariationer ska kunna använda omklädningsrummet utan problem? Behövs det särskilda tillgänglighetsanpassade- och könsneutrala omklädningsrum eller kan det lösas på annat sätt?

Med välplanerade utrymmen för byte av arbetskläder eller träningskläder kan alla känna sig välkomna och trygga.


Mattor för nytta och trevnad

Mattor gör det både mer bekvämt och trevligare i omklädningsrummet. Givetvis gäller olika slags mattor beroende på vilken nytta de ska göra och var de ska placeras.

Om ingången till omklädningsrummet leder in direkt från utsidan av byggnaden är en grov entrématta med skrapfunktion bra att lägga utanför dörren. På så sätt stannar det mesta av smutsen från skorna kvar utomhus.

Innanför tröskeln behövs en matta med hög absorptionsförmåga som suger upp väta från skor. Regniga dagar kan det annars snabbt bli både blött och kladdigt på golvet.

Framför klädskåp och bänkar i omklädningsdelen är mattans primära funktion att minska halkrisken. En våtrumsmatta avlastar dessutom kroppen och bidrar till ljuddämpningen vilket ökar trivseln. Materialet i våtrumsmattor är hygieniskt och lätt att rengöra vilket underlättar städningen i omklädningsrummet.

Rent och snyggt omklädningsrum

Insamling av smutstvätt hör till den dagliga rutinen på många arbetsplatser och idrottsklubbar. Lyckligtvis finns det många produkter som underlättar det arbetet, allt från enkla tvättsäckar som hängs på mobila säckhållare till snygga tvättbytesskåp med inkasthål i dörren och lås som håller obehöriga ute. Tvättvagnar eller tvättsäckar på säckhållare med hjul gör det enkelt att transportera plagg och handdukar till och från tvätt.

Välj gärna skåp som antingen har en heltäckande sockel eller benstativ som gör det lätt att hålla rent undertill. Välplacerade avfallsbehållare och källsorteringsskåp med sorteringsbackar bidrar också till smidig städning och gör det lättare för alla att hjälpas åt med att hålla omklädningsrummet rent och snyggt.Vill du förenkla källsorteringen?

Planera för det oväntade

Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Med en första hjälpen-tavla i omklädningsrummet går det lyckligtvis snabbt att komma till undsättning om olyckan är framme. Tavlan innehåller ett komplett kit med plåster, förband, sårtvätt och mycket annat. Eftersom den monteras på väggen är den väl synlig och lätt att komma åt.

FAQ

Z-skåp är ett bra val om det är ont om plats i omklädningsrummet, men det finns behov av fullhöjdsskåp.
Z-skåp är två fullhöjdsskåp på ytan av ett klädskåp med en smal och bred en del i varje skåp placerad omlott.
Det behöver finnas plats för förvaring av kläder och tillhörigheter. Värdesaker bör kunna förvaras i ett låsbart skåp. 
Ett alternativ till de könsbestämda omklädningsrummen där till exempel transpersoner och ickebinära kan känna sig mer bekväma med att byta om.
Arbetstagare som utför smutsande eller svettdrivande arbete, eller måste bära särskilda arbetskläder, ska ha tillgång till omklädningsrum, eller annat lämpligt utrymme för omklädning på arbetsplatsen enligt AFS 2020:1.
Om arbetet innebär att man svettas eller blir smutsig ska det finnas duschar tillgängliga på arbetsplatsen. 
Hur många personer det finns på arbetsplatsen och hur könsfördelningen ser ut behövs tas i beaktande. Alla anställda ska ha möjlighet att äta, vila sig och sköta sin personliga hygien.

Fråga oss om omklädningsrum

Om du behöver mer information om våra produkter är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Skåp och sittbänkar för omklädningsrummet

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.