5 tips på hur du kan övervinna jobbångesten

5 tips på hur du kan övervinna jobbångesten

Att känna ångest för att komma tillbaka till jobbet efter semestern är något de allra flesta gör. Faktum är att det är helt normalt – även om du vanligtvis trivs på jobbet. Det kanske i och för sig är en klen tröst när du ska byta stranden och badet mot mötesrum och datorskärmar. Därför bjuder på lite tips som du kan ta med dig när du kliver in på kontoret igen.

1. Acceptera din ångest

Det är fullt normalt att känna ångest efter semestern. En sund reaktion på att kroppen förbereder sig på något – som för stunden – känns lite jobbigt och tråkigt. Med den vetskapen i ryggen kanske det blir enklare för dig att acceptera och förstå dina känslor.

Glad tjej som arbetar vid sin laptop AJ Produkter

2. Gå tillbaka till rutinerna

Sena kvällar, sovmorgnar och mat på oregelbundna tider hör semestern till. Men den bekymmerslösa sommarlunken kan ställa till det när man ska tillbaka till jobbet. Genom att införa mer normala rutiner under sista semesterveckan gör du kroppen redo för att möta vardagen igen. Något du kan tänka på inför nästa semesterperiod, om du redan börjat jobba igen. 

3. Börja mitt i veckan 

Att komma tillbaka till jobbet på en måndag kan göra att det känns som en evighet till fredag när man varit ledig en hel sommar. Om du har möjlighet kan det vara lite lättare att börja på en onsdag eller torsdag, så får du en mjukare start – och inte så långt till helgen.  

 

4. Sätt upp nya mål 

Se återkomsten till jobbet som en chans till en inspirerande nystart. Sätt upp mål, både kort- och långsiktiga, för hösten och vintern och ta dig an nya arbetsuppgifter som får dig mer motiverad och stimulerad. 

Kollegor arbetar i öppet landskap AJ Produkter

5. Känn in och reflektera 

Tänk över din arbetssituation och försök sätta fingret på om det är något specifikt som skapar ångesten. Ostimulerande arbetsuppgifter? Brist på utvecklingsmöjligheter? Tråkiga kollegor? Oavsett vad, försök ta tag i problemet så fort du kommer tillbaka efter semestern, så lättar förmodligen ångest rätt fort.

Källor:  
metrojobb.se/artikel/8060-tillbaka-på-jobbet-igen-7-tips-för-att-hitta-motiv
arbetet.se/2018/07/31/sa-fixar-du-att-borja-jobba-efter-semestern

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Anmäl dig här!
Vänta...
När du prenumererar på vårt nyhetsbrev
så godkänner du vår integritetspolicyn.