Hybridkontoret är här för att stanna

Hybridkontoret är här för att stanna

Efter en lång tid av distansarbete står det klart – hybridkontoren är här för att stanna. Pandemi eller inte, allt fler arbetsplatser väljer att se över sina arbetssätt och ta fram uppdaterade policys för den nya tillvaron på distans.
Digitala möten och workshops, walk and talk-möten och livesända cookalongs är numera vardag för det allra flesta kontorsarbetare. Fysiska rum har förvandlats till digitala, arbetsplatsen har förflyttats till hemmiljö och kontoren ekar tomma. Helt plötsligt står vi framför ett nytt framtidsscenario – en förändrad kultur och en arbetstillvaro som tidigare varit okänd. Ny teknologi, arbetshubbar och smarta digitala lösningar gör intåg.  
 
För många innebär ett flexibelt arbetssätt minskad stress och tillfälle att parera arbete och privatliv bättre. Men att sitta hemma större tiden av arbetsdagen kan även minska kreativiteten och förutsättningarna för sociala kontakter. Det finns en överhängande risk att en del inte ens lämnar hemmet under arbetsdagarna. Vad är lösningen? 
Kommer vi se VR-lösningar och hologram? Kommer vi arbeta i en digital värld med virtuella kläder och digitala valutor? Förmodligen inte riktigt än. Däremot finns utvecklingspotential för hybridkontoren. Ett potentiellt framtidsscenario är därför att vi kommer se allt fler etablerade co-working spaces och arbetshubbar – som en del av den nya distanstillvaron. Det är en långsiktig lösning som erbjuder framför allt förortsbor en alternativ arbetsmiljö de dagar det inte finns möjlighet att ta sig in till kontoret.  
 
Co-working spaces och arbetshubbar innebär inte enbart en ökad frihet och flexibilitet för anställda – företag blir dessutom en mer attraktiv arbetsplats, möjligheter att vidga sitt affärsnätverk ökar och pendlingsavstånden minskar för de som bor längre bort, vilket i sin tur har en positiv klimatpåverkan. Dessutom kan företag göra besparingar genom att dra ner på arbetsplatser och kontorsytor. Win-win.  
 
Kanske är hybridkontoren lösningen på en ökad livskvalitet och det omtalade så kallade livspusslet. Men som med allt gott finns det även utmaningar. Vad händer med alla kontor som ekar tomma? Hur påverkas arbetet och gemenskapen på arbetsplatser? Finns det eventuella sekretess- och säkerhetsaspekter? Och framför allt – hur anpassningsbara vill vi egentligen vara? På vilka sätt hybridkontoren kommer utvecklas återstår att se, men en sak som är säker är att de är här för att stanna.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.