Kvalitetsexperten: Lär dig se vad som är  äkta kvalitet, och inte

Kvalitetsexperten: Lär dig se vad som är äkta kvalitet, och inte

Längre livslängd, skonsammare för miljön, högre andrahandsvärde och bättre finish. Det är några av anledningarna till att satsa på kontorsmöbler av hög kvalitet. Det är helt enkelt kostnadseffektivt att välja produkter som håller länge, konstaterar Jan Bengtsson, produktutvecklingsingenjör och kvalitetsexpert på AJ Produkter. 
För oss är kvalitet lika med trygghet. Som kund till oss ska du alltid kunna lita på förstklassig service och att den produkt du köper har rätt pris, är säker och har lång livslängd.
Jan Bengtsson, kvalitetsexpert på AJ Produkter
Kvalitet är ett ord vi stöter på dagligen, och i nästan alla typer av sammanhang.
Men när alla säger sig kunna leverera hög kvalitet är det viktigt för oss konsumenter att ha en kunskap om, och känsla för, vad som är verklig kvalitet. Enligt Jan Bengtsson, som arbetat på AJ Produkter i 25 år, kan det vara svårt att bedöma kvalitet med blotta ögat. Hans råd är att prova, klämma och känna på produkten – något som ibland kan vara svårt då många inköp sker online.
–För oss är det därför väldigt viktigt att kunden kan lita på att de produkter vi säljer håller en hög kvalitet. Det gör vi genom att erbjuda kunden öppet köp med gratis returfrakt, lång garantitid och en smidig och snabb reklamationshantering, om ett problem trots allt skulle uppstå.

Kvalitetsavdelningen godkänner alla produkter

För AJ Produkter är begreppet kvalitet centralt i alla sammanhang – från design till återvinning. En egen designavdelning och en betydande produktion i egna fabriker är två viktiga faktorer för att ha full kontroll över processen då hållbara och funktionella kontorsmöbler utvecklas. Varje enskild produkt måste dessutom passera kvalitetsavdelningen för att tas upp i sortimentet.
–Hela vårt sortiment granskas och godkänns på ett flertal punkter såsom säkerhet, stabilitet, hållfasthet, funktion och visuellt utseende. I många fall görs även produkttester av ackrediterade institut som testar produktens kvalitet gällande europastandard, berättar Jan Bengtsson. Men kvalitetsarbetet stannar inte där.
–Vi följer löpande även upp alla reklamationer och vid behov görs kvalitetskontroller för att upptäcka eventuella brister. Statistiken från reklamationer leder ofta till förbättringsförslag eller också tas produkten bort från sortimentet ifall den inte uppfyller kraven.

Hur definierar AJ Produkter kvalitet?
–För oss är kvalitet lika med trygghet. Som kund till oss ska du alltid kunna lita på förstklassig service och att den produkt du köper har rätt pris, är säker och har lång livslängd.

Stora inköpsvolymer

Hur gör ni för att kombinera hög kvalitet och bra priser?
–Merparten av våra produkter tas från europeiska leverantörer och cirka 35 procent köper vi från våra egna fabriker, där vi har full kostnadskontroll. En annan faktor är att vi tack vare eget lager har möjlighet till stora inköpsvolymer vilket blir mer kostnadseffektivt samtidigt som vi kan hålla korta leveranstider till kunden.

Får ni någon respons från kunderna gällande kvaliteteten?
–Vi utvärderar kontinuerligt våra kunders synpunkter och där är produktkvalitet ett område där vi alltid får högt betyg. Vidare är vi godkänd som leverantör vid offentliga upphandlingar, och det blir man bara om man uppfyller myndighetens högt ställda krav. Ett annat kvitto är att vi har en mycket stor andel återkommande kunder.

Är kvalitet viktigare för kunder idag än förr?
–De flesta idag inser att vi måste gå från ett konsumtionssamhälle till ett mer cirkulärt tänkande om vi ska lyckas spara jordens resurser och minska vårt klimatavtryck. Ett viktigt steg är därför att säkerställa att de produkter som produceras håller hög kvalitet och har så lång livslängd som möjligt.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.