Tips: Så inreder du ett litet lager

Tips: Så inreder du ett litet lager

Vad har flertalet butiker, industrier och webbshoppar gemensamt? De har alla ett relativt litet lager, i alla fall jämfört med 3PL-lager och logistikcenter. Så vad kan de göra för att optimera lagerkapaciteten och skapa ett effektivt materialflöde på sin begränsade yta? Svaren kommer här!

Fyra steg mot ett effektivt lager

Det krävs fyra saker för att ett litet lager ska fungera optimalt:

  1. Ett flexibelt hyllsystem som kan anpassas efter lokalens förutsättningar.
  2. Ergonomiska lyfthjälpmedel och vagnar som besparar medarbetarna onödiga lyft.
  3. En smart lagerlayout/planlösning som ger ett bra flöde genom lokalen.
  4. Välutrustade packstationer som förenklar emballeringen.
Med alla delarna på plats har medarbetarna både en bra arbetsmiljö och möjlighet att arbeta effektivt.
Ont om ledig lageryta? Börja med att kolla om hyllställens mått överensstämmer med godsets eller om ni lagrar en massa luft. Om djupet på några sektioner kan minskas, frigörs golvyta för fler hyllställ – och ökad kapacitet. Ett annat sätt att få in fler hyllmeter på befintlig yta är att utnyttja takhöjden fullt ut. Med rätt anpassade lagerhyllor kan även ett litet lager kännas stort.
När det gäller lyft och förflyttningar av riktigt tunga saker, är lyftbordsvagnar, pallyftare och staplare att föredra. På samma sätt finns både säckkärror/pirror och en mängd olika hyllvagnar, paketvagnar, plockvagnar, plattformsvagnar och rullcontainrar för transporter av lättare gods. Gemensamt för dem alla är att de sparar ryggen, ger en bättre arbetshöjd och gör det möjligt att flytta flera saker på en gång.

Tänk på:

  • I ett litet lager är risken stor att människor och vagnar/truckar kommer i vägen för varandra. Se till att arbetsmiljön är säker och gångarna är breda nog för ev. möten.
  • Har ni samma port för mottagning och utleverans? Undvik flaskhalsar genom att ha ett särskilt område där mottagna varor ställs tillfälligt. Då kan en utgående lastbil backa till så snart en ingående kört i väg.
  • Placera högfrekventa varor nära packning för att minska antalet långa transporter.
  • Ordna packstationen för ett bra flöde, exempelvis så att föremål kommer in i ena änden och färdiga paket kommer ut i den andra.

Välj gärna ett packbord med höj- och sänkbart stativ, då kan flera medarbetare dela arbetsstation och ändå jobba i rätt arbetshöjd. Lägg till en arbetsstol med inställbar sitthöjd som gör det lätt att byta arbetsställning och ergonomiska arbetsmattor som ger god komfort vid långvarigt stående arbete. Resultatet: En komplett packstation med riktigt bra arbetsmiljö.

Fråga oss om inredning för ett litet lager
Vårt stora utbud gör det enkelt att hitta en lagerinredning som passar ditt företag. Om du behöver support är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.