Tips: Så inreder du ett litet lager

Tips: Så inreder du ett litet lager

Vad har flertalet butiker, industrier och webbshoppar gemensamt? De har alla ett relativt litet lager, i alla fall jämfört med 3PL-lager och logistikcenter. Så vad kan de göra för att optimera lagerkapaciteten och skapa ett effektivt materialflöde på sin begränsade yta? Svaren kommer här!

Fyra steg mot ett effektivt lager

Det krävs fyra saker för att ett litet lager ska fungera optimalt:

  1. Ett flexibelt hyllsystem som kan anpassas efter lokalens förutsättningar.
  2. Ergonomiska lyfthjälpmedel och vagnar som besparar medarbetarna onödiga lyft.
  3. En smart lagerlayout/planlösning som ger ett bra flöde genom lokalen.
  4. Välutrustade packstationer som förenklar emballeringen.
Med alla delarna på plats har medarbetarna både en bra arbetsmiljö och möjlighet att arbeta effektivt.

1. Anpassa hyllsystemet efter lokalen

Ett flexibelt hyllsystem är A och O för att kunna utnyttja lagerutrymmet till max, särskilt i små lokaler. Välj en hylla som har sektioner i olika bredd, djup och höjd för att kunna anpassa lagerinredningen efter lokalens förutsättningar. Komplettera gärna med extra hyllplan för att addera fler hyllmeter och använd tydligt uppmärkta lagerlådor och plockbackar till små artiklar för att underlätta plockarbetet.
Ont om ledig lageryta? Börja med att kolla om hyllställens mått överensstämmer med godsets eller om ni lagrar en massa luft. Om djupet på några sektioner kan minskas, frigörs golvyta för fler hyllställ – och ökad kapacitet. Ett annat sätt att få in fler hyllmeter på befintlig yta är att utnyttja takhöjden fullt ut. Med rätt anpassade lagerhyllor kan även ett litet lager kännas stort.

2. Tänk ergonomi vid lyft och transporter

Att lyfta och bära hör till vardagen på ett litet lager, därför gäller det att arbetsuppgifterna kan utföras på ett ergonomiskt riktigt sätt. Och eftersom det finns lyftutrustning och transportvagnar för i stort sett varje kolli, oavsett storlek och vikt, finns det också goda möjligheter att kombinera en effektiv godshantering med en arbetsmiljö som värnar medarbetarnas hälsa och välmående.
När det gäller lyft och förflyttningar av riktigt tunga saker, är lyftbordsvagnar, pallyftare och staplare att föredra. På samma sätt finns både säckkärror/pirror och en mängd olika hyllvagnar, paketvagnar, plockvagnar, plattformsvagnar och rullcontainrar för transporter av lättare gods. Gemensamt för dem alla är att de sparar ryggen, ger en bättre arbetshöjd och gör det möjligt att flytta flera saker på en gång.

3. Planera inredningen för bästa flöde

Arbetet på ett lager kan grovt räknat delas in i fyra moment. Först ut är godsmottagning, därefter väntar lagerhållning, tredje steget är plockning och sist ut är packning och utleverans. Varje nytt steg innebär att varor flyttas mellan lagrets zoner. Och eftersom olika varor flyttas vid olika tidpunkter i en pågående process, krävs en genomtänkt planlösning för att skapa ett bra varuflöde genom lokalen.

Tänk på:

  • I ett litet lager är risken stor att människor och vagnar/truckar kommer i vägen för varandra. Se till att arbetsmiljön är säker och gångarna är breda nog för ev. möten.
  • Har ni samma port för mottagning och utleverans? Undvik flaskhalsar genom att ha ett särskilt område där mottagna varor ställs tillfälligt. Då kan en utgående lastbil backa till så snart en ingående kört i väg.
  • Placera högfrekventa varor nära packning för att minska antalet långa transporter.
  • Ordna packstationen för ett bra flöde, exempelvis så att föremål kommer in i ena änden och färdiga paket kommer ut i den andra.

4. Använd packbord för snabb emballering

Utleveranser från lagret skiljer sig mellan olika verksamheter. Det kan handla om allt från att försörja en tillverkningsprocess med råvaror eller fylla på i butikshyllor till att skicka färdigpackade varor till kund. I det senare fallet kan mycket göras för att underlätta själva emballeringsarbetet. Bäst är om personalen har tillgång till ett packbord där förpackningsmaterial, skäraggregat och tejp finns nära till hands, liksom rullcontainrar och vagnar för smidig vidarehantering.

Välj gärna ett packbord med höj- och sänkbart stativ, då kan flera medarbetare dela arbetsstation och ändå jobba i rätt arbetshöjd. Lägg till en arbetsstol med inställbar sitthöjd som gör det lätt att byta arbetsställning och ergonomiska arbetsmattor som ger god komfort vid långvarigt stående arbete. Resultatet: En komplett packstation med riktigt bra arbetsmiljö.

Fråga oss om inredning för ett litet lager
Vårt stora utbud gör det enkelt att hitta en lagerinredning som passar ditt företag. Om du behöver support är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!