• Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp
  • 3 års garanti
0
Min varukorg
Exkl. moms (Ändra)
Subtotal
Pris/st
Antal
Produkt
Inga produkter i kundvagnen
Varuvärde:
0:-
Gå till kassan
Ändra
OUTLET Inredningsprojekt

Underhåll utemöblerna så håller de längre

Förläng utemöblernas livstid med rätt underhåll
Artikel

Är våren på gång? Börjar det bli dags att plocka fram utemöblerna? Då kan det vara klokt att först ge dem en liten uppfräschning för att motverka kommande slitage från sol, regn, och blåst. Här tipsar vi om hur du tar hand om dina utemöbler inför sommarsäsongen så att de fortsätter att hålla sig fina. År efter år.

 

Skydda möblerna när de inte används

Ett bra sätt att förlänga livslängden på dina utemöbler är att ställa in dem under tak när de inte används. Allra bäst är det förstås om möblerna förvaras inomhus, särskilt vintertid – helst i ett torrt, välventilerat och svalt utrymme. Om möblerna är tunga och svåra att flytta kan ett tjockt och tåligt möbelskydd vara en bra investering. Dina dynor mår också bra av att tas in när de inte används, men kan även placeras i en förvaringslåda avsedd för utomhusbruk.

 

Olika underhåll för olika utemöbler

Att tvätta av möblerna några gånger per säsong gör mycket för att hålla möblerna rena och fina. Glöm inte att också rengöra och torka av möblerna ordentligt när säsongen är över innan de ställs undan för vinterförvaring. Genom att anpassa rengöringsteknik efter möbel och regelbundet måla och fräscha upp förlängs möbelns livslängd och ni kan njuta av fina möbler år efter år.

 

Utemöbler i plast tvättas med mild tvål och vatten. Använd en svamp eller mjuk borste och avsluta med vattenslangen. På vita plastmöbler kan en klorblandning ibland ge ett extra fint resultat. Du kan även använda vax och båtpolish för att ge dina utemöbler i plast en skyddande beläggning.

Möbler i konstrotting är ett bra alternativ då de är mycket hållbara och inte bleknar. Men eftersom det lätt samlas damm och smuts i fiberväven bör konstrottingmöbler rengöras regelbundet. Tvätta med mild tvål och vatten och en svamp eller mjuk borste och spola sedan av.

Utemöbler i trä bör tvättas med en mild tvållösning. Då trämöbler kräver mycket fukt ska de behandlas regelbundet med olja, färg eller bets. Olja framhäver själva trästrukturen, men skyddar inte i samma utsträckning som färg eller bets gör. Ett bra riktmärke för när det är dags att behandla trämöblerna är när vattendropparna efter regn inte längre lägger sig som små droppar ovanpå träet utan sugs upp av möblerna istället. Det tyder på att träet är för torrt och skulle må bra av mer fukt.

Utemöbler i järn eller stål kräver inte så mycket underhåll. Du kan enkelt fräscha upp dem genom att borsta och skölja av dem. Eventuella rostfläckar på gjutjärnsmöbler kan du skrapa bort med hjälp av sandpapper. Det finns även speciella färger för järnmöbler som snabbt återger ytan dess forna lyster.

 

Tänk på detta när du målar utemöblerna

Det får inte vara för varmt utomhus när du ska måla eller olja utemöblerna – därför att då torkar färgen för snabbt och hinner inte sugas in i träet. Den optimala väderprognosen för att måla eller olja utemöblerna är 10–25 grader utan risk för regn. Se till att underlaget är torrt och rent innan du sätter igång. Ett smidigt alternativ till att använda pensel och svamp är att fylla en växtspruta med olja eller färg och spruta på möblerna och sedan låta eftertorka.