Rätt kontorsgrannar ökar lönsamheten och effektiviteten

Rätt kontorsgrannar ökar lönsamheten och effektiviteten

Vem som sitter bredvid vem på kontoret har stor betydelse – både för den enskilda medarbetaren och för företaget. Om rätt personer sitter tillsammans ökar produktiviteten, kvaliteten och lönsamheten. Det visar en amerikansk studie.

Ett effektivt sätt för verksamheter att öka sin lönsamhet är att skapa en riktigt bra arbetsmiljö. En viktig del i detta är de anställdas placering i förhållande till varandra, enligt en studie genomförd av forskare vid Harvard Business School i samarbete med företaget Cornerstone OnDemand.

Under två år följde forskarna cirka 2000 anställda på ett teknikföretag med kontor i USA och Europa. Forskarna delade in de anställda i tre grupper:

De produktiva som jobbar snabbt men inte alltid med det bästa resultatet. 
De kvalitetsfokuserade som arbetar långsammare men med högre kvalitet. 
Generalisterna som ligger på en medelnivå gällande både produktivitet och kvalitet.

Resultaten visade att de anställda och deras arbete påverkades starkt av kontorsgrannen. Allra bäst gick det när de produktiva satt med de högpresterande samtidigt som generalisterna satt tillsammans. Då ökade prestationen med 13 procent och effektiviteten med hela 17 procent och de positiva effekterna märktes på en gång. Studien visade också att dåligt beteende lätt smittar av sig på grannen.

Studien tyder på att det är viktigt för arbetsgivare att placera personalen på ett strategiskt sätt, särskilt när allt fler verksamheter väljer att sitta i öppna kontorslandskap. Det är också bra för arbetsgivare att känna till de anställdas styrkor och svagheter för att snabbt kunna agera och göra om placeringen om det uppstår missförhållanden. På så sätt kan verksamheter öka sin lönsamhet på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.