Lysande LED

Idag används ungefär en fjärdedel av jordens elförbrukning till belysning. Genom att göra medvetna val kan du vara med och ändra på detta! LED-belysning är ett optimalt val tack vare sin betydligt längre livslängd, miljövänlighet och lägre energiförbrukning. Dessutom minskar LED-lampor risken för brand. Här förklarar vi några av fördelarna med att välja LED – ett smart val som sparar både energi och pengar!

LED, kort för Light Emitting Diod, är en lysdiod som på senare tid har kommit att ersätta såväl lysrör som glödlampor. Lysdioden uppfanns redan på 1920-talet men det dröjde ända till slutet av 90-talet innan LED lampor blev vanligt. Idag används LED i allt från mobiltelefoner, datorskärmar, TV-apparater till bilars bromsljus och kallas den största innovationen inom belysning sedan de elektriska ljuset.

Varför välja LED?

LED-lampor ger mer ljus per watt än vanliga glödlampor, förutom detta är en av de största fördelarna med LED-belysning att den också har en lång livslängd. LED lampor håller i ca 40 – 50 000 timmar, vilket motsvarar mer än 13 år om den är tänd 8 timmar om dygnet. Jämför det med den traditionella glödlampan, som ofta lyser runt 1000 timmar, eller lågenergilampan med sina 15 000 timmar, och då förstår man varför LED lampan ligger i framkant i belysningsvärlden. Genom att byta ut glödlampor mot LED-lampor kan du minska energiförbrukningen med ca 80 %. Ett byte till LED visar sig direkt på elräkningen då du sparar du pengar på sikt genom att du slipper byta glödlampor så ofta. 

Ett bättre val för miljön

Att vi konsumerar för mycket energi som resulterar i höga koldioxidutsläpp är den största miljöboven idag. Förutom att de är engergisnåla, hållbara, prisvärda och kostnadseffektiva är LED-belysning också det bästa valet för miljön då den inte innehåller några farliga gifter eller kemikalier. LED innehåller inga skadliga ämnen så som bly, kvicksilver eller halogengas och utger ingen ultraviolett strålning som kan skada omgivna material. Den långa livslängden betyder också att ett färre antal ljuskällor behöver tas om hand för återvinning.

Tåliga och säkra

LED består av komponenter i fast form som tål stötar och vibrationer bättre än glödlampor och lysrör, tåligheten gör LED till ett optimalt val för tuffare miljöer. Eftersom LED har en väldigt låg värmeutveckling är de även lämpliga för montering inne i skåp, garderober eller under bord, och kan monteras i närheten av textilier. Till skillnad från traditionella lampor har LED ingen uppvärmningstid. Därför kan de närsomhelst vidröras utan problem och minskar risken för brand.
Genom att göra medvetna och genomtänkta val när det gäller belysning kan du bidra till en bättre miljö, spara energi och spara pengar. Att välja LED belysning gynnar både dig, plånboken och miljön!