Kreativa kontoret - Treativ

Kreativa kontoret - Treativ

Att arbetsmiljön har betydelse för hur vi mår på jobbet är väl känt. Men kan då rätt inredning även göra oss mer kreativa, effektiva och bättre på att samarbeta? För att söka svaret på den frågan skapade vi ett modernt kontor i vår studio enligt konstens alla regler. Sedan lät vi kommunikationsbyrån Treativ utvärdera möjligheterna i vårt fullskaliga ”prova-på-kontor” under en dag. Det här är resultatet.

Ett kontor för variation och frihet
”Man jobbar där hjärnan är, inte där skrivbordet står”. Det är grundtanken för det aktivitetsbaserade kontoret och den karakteristiken var vägledande även för vår version. Det betyder att vi utgick från en öppen yta, sedan skapade vi en lösning med flera rum i rummet, möjlighet att variera mellan olika arbetsstationer, bra ljud- och ljusförhållanden, noggranna färgval – och en lekfull touch som uppmuntrar till pauser. Allt för att alla ska kunna jobba effektivt på den plats som är bäst just för tillfället. Antingen enskilt eller i grupp, ibland stående vid ett bord, ibland sittande i en fåtölj eller halvliggande i en sittsäck.  

Det första intrycket var: WOW!
Sex förväntansfulla kommunikatörer anlände till AJ Produkters huvudkontor på morgonen. De leddes in till vår fotostudio, där vi byggt en uppdaterad testversion av det aktivitetsbaserade kontoret. Frågan var: Går det att skapa en kontorsmiljö som är så nyskapande att till och med ett gäng kreatörer blir glatt överraskade? Svar: Ja, tydligen, för den första anblicken gjorde ett starkt intryck på hela gruppen.
-Jag tänkte bara WOW, säger Louise Lejestrand, grundare, delägare och varumärkesstrateg på Treativ. Sedan blev jag imponerad över hur många funktioner man kan få in på en relativt liten yta.

Många möjliga arbetsplatser
Kontoret togs i besittning och snart hittade alla ”sin” plats bland de möjligheter som bjöds. Några ställde sig vid de höj- och sänkbara skrivborden i den stora öppna ytan, strax intill skåpen för personliga tillhörigheter. Några sökte sig till de mer avskilda skrivplatserna som specialbyggts i hyllsystemet Combo.
-Det kändes skönt att sitta där och ha något omkring sig, det var som att ha keps, säger AD:n Calle Lindell med ett leende. Dessutom bidrog heltäckningsmattan till en bra ljudatmosfär just där.
Strax där bakom erbjöds fler möjligheter. Då i form av ett långt konferensbord, dels avsett för sittande möten av traditionellt slag, dels för ”benching” då medarbetarna sitter sida vid sida – men arbetar enskilt med sina laptoppar.

 

Vill du öka kreativiteten på ditt kontor? Se möblerna som gör jobbet!

 

Bästa miljön för brainstorming
Efter att ha utforskat de olika möjligheterna samlades hela gänget runt ståbordet i det ena mötesrummet där en intensivt gulgrön väggfärg valts för att kicka igång tankeverksamheten. Snart var den kreativa processen i gång. Byråns medarbetare arbetade med ett riktigt case och idéerna flödade.
 – Möbleringen, hela energin i rummet med den fina färgen och möjligheten att skriva på väggarna, det kändes fritt och var helt klart bästa platsen att brainstorma på, säger Maria Sanchez, digital strateg. Att stå upp ger mer kreativitet och det ska vi införa på vårt kontor framöver, även i kundmöten.

Som gjort för spontana möten
Det öppna hyllsystemet Combo fungerade som en effektiv rumsavdelare. Dels mellan två grupper av skrivbord i det öppna kontorsrummet, dels mellan den miljön och rummet med benching-bordet och de inbyggda skrivplatserna.
Vårt testkontor gav även utrymme för spontana möten. Kaffemaskinen stod i den öppna Combo-hyllan, åtkomlig från två håll. Det blev en naturlig samlingsplats som uppmuntrade till korta pauser och socialt utbyte, precis som schackpartiet som pågick periodvis under hela dagen. I vinkel väntade en lång sittbänk med förvaringsmöjligheter undertill och med små sittpuffar framför som fick alternera mellan att vara fotstöd och ”bord” för medarbetarnas laptoppar.

 

 

 

En del vill göra jobbet i det tysta
Det fjärde och sista rummet utgjordes av ett tyst rum avsett för enskilt arbete, viktiga telefonsamtal eller samtal mellan fyra ögon. Den konstgjorda gräsmattan på väggarna var inte bara ett lekfullt inslag, den bidrog även till ljuddämpning, plus att den gröna färgen är lugnande. Här spenderade flera av medarbetarna tid när de ville jobba ostört.
– Först ställde jag mig vid ett vanligt bord, eftersom jag är van vid det, säger Lars Sörqvist, planner och delägare. Men när det tysta rummet blev ledigt gick jag in. Det var skönt att sitta där för sig själv och skriva en stund. Det lilla formatet var perfekt. Rent generellt gillade jag att kunna växla mellan olika miljöer efter behov.

Ett både inspirerande och lyckat test
Dagen gick snabbt, som så ofta när man trivs och har roligt. Men gänget från Treativ jobbade effektivt och slutförde flera skarpa jobb. Dessutom hann de besvara våra frågor om hur de upplevde den miljö vi skapat. Och att döma av responsen, känns det som att vi hittade rätt.
– Det har varit fantastiskt, en av de roligaste dagarna på länge, avslutade Louise Lejestrand. Dels för att vi gjort något kul tillsammans, dels för att vi fått många nya idéer. Nu ska vi hem och göra om!
 Vi tackar Treativ, både för utvärderingen, det trevliga sällskapet och det goda betyget. Nu ska vi i vår tur omvandla dagens lärdomar till ännu bättre arbetsmiljöer framöver.

 

Vill du också jobba mer effektivt i ett kontor som boostar kreativitet och samarbete? Kontakta våra projektsäljare så får du hjälp med allt – från inredningsförslag till färdigt kontor.

 

Några fler citat från dagen:
– Bra med två olika mötesmiljöer, en traditionell och en mer kreativ.
Joel Lindberg, AD
– Att ha höj- och sänkbara skriv- och konferensbord är perfekt. Jag har knappt suttit alls idag.
Flutra Halili, SoMe-specialist
– Att flytta på sig skapar ett annat tempo och mer effektivitet. Man såsar inte till utan får ett jäkla driv.
Calle Lindell, AD
– I vårt jobb är färger jätteviktigt. Så nu ska vi måla om och signalera att vi är en kommunikationsbyrå. Maria Sanchez, digital strateg
– Valmöjligheterna ökar effektiviteten. Bra att kunna gå runt och bidra till flera projekt under dagen.
Lars Sörqvist, planner
– Första intrycket är viktigt i vår bransch, det har vi fått många idéer om här idag.
Louise Lejestrand, varumärkesstrateg

 

Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.