Gör ingenting och bli mer produktiv på jobbet

Gör ingenting och bli mer produktiv på jobbet

Hur många pauser tar du under en arbetsdag? Troligtvis för få! Många menar att de inte hinner eller vill bryta sitt fokus. Men faktum är att pauserna sannolikt skulle göra dig mer effektiv och fokuserad.
De flesta är idag medvetna om vikten av återhämtning för både kropp och själ. Många associerar kanske återhämtning med längre pauser och ledighet, vilket givetvis inte är fel. Men forskning visar att även de korta pauserna under dagen är minst lika viktiga. De gör oss inte bara mer produktiva i stunden utan kan även förebygga ohälsa och stress på lång sikt.
 
När på dagen vi tar paus och vad vi gör under dem kan också ha betydelse, det visar en undersökning gjord vid Bayloruniversitetet i Texas. Enligt forskarna bakom studien spelar det ingen större roll vad vi gör under pauserna, så länge det är något vi tycker om. Men när vi tar dem är desto viktigare. Det bästa enligt undersökningen är att ta paus under förmiddagen. Det ger nämligen mer energi i slutet på dagen.
Pauser spelar även stor roll för gemenskapen på arbetsplatsen. Det är då vi får möjlighet att lära känna varandra på ett djupare plan än under måndagsmöten. Finns det dessutom trevliga gemensamma utrymmen där man kommer bort från skrivbordet blir det enklare att koppla bort arbetet för en stund. Ett mer avslappnat fikarum kan också bidra till mer naturliga sociala möten mellan kollegor.

Ett knep för att komma ihåg att pausa!

Pomodorotekniken, eller tomatmetoden, utvecklades under 80-talet och fick sitt namn efter en tomatformad äggklocka som användes som tidtagarur. Metoden går ut på att fokusera intensivt på den uppgift man har i handen under 25 minuter och sedan ta en paus på fem minuter. Proceduren upprepas fyra gånger och därefter tar man en längre paus. Genom att strukturera arbete respektive pauser på det här viset gör att man säkerställer att pauserna blir av utan att behöva påminna sig om det. Det ger också hjärnan bästa möjliga förutsättningen att fungera till fullo då den slipper hålla koncentration längre stunder.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.