Gör en plats för gemenskap på jobbet

På alla arbetsplatser bör det finnas rum eller avgränsade områden dit personalen kan gå för att fika, umgås och ta en paus. En sådan plats kan se olika ut, både när det kommer till rummets storlek och inredning. Det viktigaste är att det finns utrymme för att stärka arbetsrelationer och lära känna sina kollegor bättre, även under arbetstid.

Öka gemenskapen 
En mötesplats för personalen behöver inte vara mer märkvärdig än det låter. Det kan räcka med två stolar och ett bord, beroende på personalstyrka. Det måste inte finnas ett avskilt rum, så länge personalen har en plats där de kan koppla av och samtala med en kollega utan att störa eller bli störda av de som arbetar. En avskärmad plats i en större lokal eller en hörna fungerar lika bra!

Gemensamma utrymmen
Lunchrummet kan till exempel användas till så mycket mer än bara som matsal. Det kan vara en plats för att pausa och socialisera. Om det finns utrymme över, ställ dit en soffa eller några fåtöljer för de som vill koppla av ordentligt. Välj material som är slittåliga, passar verksamheten och tål många timmars användning. Trä, laminat eller konstläder är både praktiska och hygieniska alternativ. Glöm inte soffbordet så att kaffekoppen får sin plats den också.

Variera inredningen
Oavsett storlek på rummet eller hörnan bör mötesplatsen ha många olika sittlösningar. Många som sitter mycket där de jobbar vill gärna stå när de pausar. Därför kan det vara bra att blanda låga bord med höga barbord som går att både stå och sitta vid. Tänk också på att göra utrymmet flexibelt. Möbler som är försedda med hjul eller är enkla att flytta gör det möjligt att möblera om efter tillfälle eller antalet personer. Fler sittplatser kan enkelt ordnas och flyttas närmare på dagar när det är färre i personalen. Det försäkrar en inbjudande sittstund vid alla tillfällen.

Utnyttja uteplatser
När solen tittar fram och varmare årstider råder brukar en trevlig uteplats vara mycket uppskattad. Det kan vara värt att investera i en loungegrupp som inte bara uppmuntrar folk till att ta sig utomhus utan också prata och umgås med varandra. Utebord med bänkar är ett populärt och vädertåligt alternativ för oöm arbetsklädsel, som också är anpassade för att äta vid.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.