Dags att snygga upp utemiljön

Dags att snygga upp utemiljön

Se till att ta vara på ytorna omkring fastigheten genom att hålla snyggt och städat. En inbjudande utemiljö framför entrén gör att besökare och medarbetare känner sig välkomna. Med praktiska utemöbler och lite omsorg är det enkelt att skapa en trevlig och avslappande plats att umgås på när vädret tillåter.

Ordning i förskolans kapprum

Kläder och ombyten från ett stort antal barn ska förvaras på en begränsad yta och det kräver smarta lösningar. Klädhängare och hyllor finns i många olika utföranden. För att få kapprummet att se städat ut trots mycket kläder och tillhörigheter är klädfack med luckor en bra lösning. Luckor som står kvar i öppnat läget underlättar när saker ska plockas ut eller läggas in. Mjukstängande gångjärn förhindrar att luckan slår igen med en smäll.

Med en flyttbar klädvinda kan genomblöta ytterkläder hängas utanför entrén tills de är helt eller delvis torra. Sedan kan de tas in utan att det droppar vatten på golvet i kapprummet.

Skohyllor med praktiska dropplåtar är lätta att rengöra. Särskilt under vinterhalvåret följer mycket smuts med skorna in.

Storstädning vår och höst

För att utemiljön ska bli så trevlig som man vill ha den efter vintern behövs rejäla tag på ytorna med sopborste eller sopmaskin. Sanden som gjorde nytta under de kalla och isiga månaderna måste nu städas bort. Kom ihåg att sopa rent även i hörn och vrår.

När hösten kommer faller löven från träden. Det innebär att det är dags att räfsa och blåsa rent markytorna från gamla löv och kvistar. Det blir genast ett lyft och ökar trevnaden utomhus. Om det finns stängsel kring området så ta en runda och plocka upp det skräp som samlats där under blåsiga dagar.


Läs också om säker vintermiljö
Cykelställ för fyra cyklar med ramlåsning

Parkera cykeln med stil

Att cykla till jobbet är bra för både hälsa och miljö men om det inte finns en fungerande cykelparkering ser det snabbt rörigt ut. Bra parkeringsmöjligheter känns både uppmuntrande och välkomnande för alla cyklister.

Cykelställ finns i enklare varianter i stål med byglar som placeras på marken eller monteras på vägg till cykelgarage med skyddande tak. För extra säkerhet finns det cykelgarage med dörr försedd med kodlås. Ingen ska behöva oroa sig för åverkan eller stöld.

Det finns även cykelställ som passar lika bra för mopeder som för cyklar. Med alla tvåhjuliga fordon på rad ser det snyggt och prydligt ut. Om fler börjar cykla till jobbet är det inga problem med att bygga ut cykelstället så länge utrymmet finns.


Läs om varför fysisk aktivitet är viktigt
Kvinna sitter ned på en parkbänk omgiven av träd och stora byggnader
Parkbänk ARCTIC
4 195:-
Två kvinnor sitter vid ett bord utomhus och skrattar
Möbelgrupp ASTON + PIAZZA
4 995:-

Gör det lätt att hålla rent och fint

Placera ut flera avfallsbehållare och askkoppar kring byggnaden. Identifiera de platser där folk brukar samlas så ökar chansen att skräpet hamnar där det ska. Området kring utemöbler är en vanlig samlingsyta för skräp. Det är därför en god idé att placera avfallsbehållare och askkoppar väl synligt i närheten, men inte alldeles intill då det kan kännas ofräscht.

Anpassa storleken på avfallsbehållaren till hur många som rör sig i området och se till att tömma den regelbundet. På vissa platser kanske det räcker med en mindre papperskorg medan det på andra ställen kan behövas en rejäl soptunna. Det är viktigt att det aldrig blir överfullt för då hamnar skräpet lätt på marken ändå.

Om ni har problem med hungriga fåglar som gärna letar mat i soporna rekommenderas en avfallsbehållare med lock. Med rätt förutsättningar blir det lättare att hålla utemiljön i toppskick. Både personal och besökare känner sig välkomna och sommartid är en uteplats ett härligt alternativ till lunchrummet.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.