Skapa en säker förskolemiljö med rätt inredning

Dörrposter, fristående hyllor och vassa kanter - på förskolan finns många små och stora saker som kan utgöra en säkerhetsrisk för barnen. Med praktiska och genomtänkta tillbehör såsom klämskydd, skyddsgrindar och hörnskydd kan man enkelt förhindra olyckor på förskolan och skapa en mer barnvänlig miljö. Ta del av våra tips för en säkrare förskolemiljö!

Rätt material gör stor skillnad

Enkla saker som rätt material på möbler och inredning kan göra stor skillnad för säkerheten i skolmiljön. Genom att till exempel välja barnspeglar tillverkade av säkerhetsglas istället för vanligt glas minimeras risken för skador vid kontakt med trasigt glas. Mattor, både till samling och till vila, bör ha en gummibelagd undersida för att minska halkrisken. Det finns också klädda möbler i miljövänliga, ftalat- och PVC-fria textilier som minskar risken för mer långsiktiga skador som astma och hormonstörningar.

Kläm-och hörnskydd minskar risken för skada

Dörrar och vassa kanter är två saker som ofta ger upphov till skador i förskolemiljön. Utrusta ytter- och innerdörrar med klämskydd som förhindrar att barnen får klämskador. Klämskydden är små och diskreta och hindrar inte dörrens funktion. En dörrstopp förhindrar också klämskador i dörren vid exempelvis korsdrag eller lek och är ett annat effektivt sätt att minimera skaderisken. Genom att montera hörnskydd på exempelvis element, bord, hyllor eller väggar kan du skydda barnen från vassa hörn eller utstickande kanter. Många hörnskydd monteras enkelt med dubbelhäftande tejp som lätt kan avlägsnas när den inte längre behövs och skadar inte möblerna.

Förankra lösa möbler i väggen

Med hjälp av hyllor, vägghängda skåp eller andra förvaringsmöbler kan du förvara smådelar, mindre leksaker eller annat material säkert utom räckhåll för barnen. Men tänk på att lösa möbler som hyllor och förvaringsskåp bör vara förankrade i vägg eller golv för att eliminera tipprisken. Skyddsgrindar kan också vara effektiva för att leda barnen eller begränsa tillgång till olika rum eller trappor. Grinden kan kompletteras med en förläggningssats för bredare dörröppningar eller utrustas med stödhjul för enklare förflyttning.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.