Case Finnvedens gymnasium, Värnamo

Kan en skolmatsal bli ett rum för återhämtning?

När köket på Finnvedens gymnasium skulle renoveras, valde Värnamo kommun att lyfta hela matupplevelsen genom att byta ut den slitna matsalsinredningen också. Vi på AJ Produkter fick uppdraget att skapa en ny och inspirerande matmiljö – vilket vi är stolta över. Och nu är frågan: Vad tycker elever och personal om det färdiga resultatet?  

En vision om en inbjudande helhet

Veronica Bervebrink, måltidssamordnare i kommunen, ansvarade för att driva hela projektet. Och hon hade höga ambitioner.  
– Visionen var att skapa restaurangkänsla och en inbjudande helhet för eleverna och att knyta ihop rummet med grönskan utanför de stora fönsterpartierna. 
 
För att förverkliga visionen genomfördes en upphandling med tuffa krav.  
– Vi ville skapa en modern, hållbar och varierad miljö, säger Veronica. Ett rum med bekväma möbler, mjuk färgskala och god ljuddämpning där alla elever lätt kan hitta sin favoritplats. Eftersom vi har ca 1 150 elever, var det även viktigt att få in många sittplatser utan att rummet kändes trångt. 

Ett genomarbetat inredningsförslag

AJ Produkters inredningsexperter är vana vid att omvandla daterade matsalar till trygga och trivsamma matmiljöer. Så vad avgjorde till AJ Produkters fördel denna gång?  
– Det var ett helhetsintryck, säger Veronica. AJ Produkter uppfyllde våra krav på en god ljudmiljö, sittgrupper i olika nivåer och lugna färger i harmoni med arkitekturen och naturen. Allt bidrog till restaurangkänsla och en inbjudande helhet. Dessutom erbjöd de flest antal sittplatser, totalt 425 st. 
 
– Vi nöjer oss inte med att matcha beställarens krav, utan försöker alltid tänka ett steg längre i våra inredningsförslag, säger Linus Fredholm, projektsäljare på AJ Produkter. Att ta hänsyn till att människor är olika är viktigt för att kunna skapa goda läro- och arbetsmiljöer.  

Toppbetyg även på samarbetet

Utöver inredningsförslaget i sig, har vi på AJ Produkter även stått för projektledning och planering enligt vår inarbetade projektmodell. Allt i tät dialog med kunden. 
– AJ Produkter har varit väldigt flexibla i samarbetet och lyhörda för våra behov, säger Veronica.  
– Som projektsäljare säkerställer jag att leverans och montering följer tidsplanen, och att slutresultatet blir enligt kundens önskemål, säger Linus.  
 
Med facit i hand: Vad tycker elever och personal om sin nya matsal? Vi låter citaten nedan tala för sig själva – och tackar Värnamo kommun för att vi fick möjlighet att omvandla en klassisk matsal till en skolrestaurang med rum för återhämtning och sociala möten. 

Tilda Persson, elev Finnvedens gymnasium 

– Jag tycker att det bästa med matsalen är variationen av bord och stolar och att det är bekvämt. Dessutom är det lite bättre ljudnivå och lugnare här inne nu.  

Johan Sellgren, lärare Finnvedens gymnasium 

– Jag märker att eleverna har mer energi på lektionerna efter ombyggnationen. Den nya ljudmiljön är klart mycket bättre och det gynnar verkligen eleverna.

Johanna Brew, elev Finnvedens gymnasium

– Det är ju väldigt mycket fräschare än tidigare och det bästa är de höga borden, nya platserna och sofforna. Vi stannar gärna kvar nu efter att vi ätit och så sitter vi och pratar lite. 

Magdalena Andersson, enhetschef måltidsservice, Värnamo kommun

– Från måltidsverksamhetens sida är vi jättenöjda med möbleringen, ljudnivån och helhetsintrycket i restaurangen. Både gästerna och mina medarbetare är nöjda – och det är jag också. 
En fabrik i polen

Vårt inredningsförslag i korthet:

Vi har skapat en lugn och inbjudande miljö där färgskalan harmonierar med naturen utanför. Samtliga möbler håller hög kvalitet och är lätta att torka av. Ljudabsorbenterna på väggarna bryter ljudreflexer och bidrar till en behaglig ljudmiljö.
 

  • Bord PLURAL med ljuddämpande bordsskiva i asklaminat, levereras i flera format och former. 
  • Högt bord VARIOUS* med ljuddämpande bordsskiva i asklaminat.
  • Stol LINUS helt i trä, i svart samt två gröna nyanser, stapelbar och upphängningsbar. 
  • Hög stol USE* helt i trä, i två gröna nyanser, upphängningsbar. 
  • Soffa START i avtorkningsbart konstläder, ljudabsorberande och inbjudande. 
  • Taklampa GATSBY i rökfärgat glas. 
  • Rumsavdelare i ljust trä med plats för gröna konstväxter. 
  • Hängande avskärmningslösning AIRLEAF* i ljuddämpande material. 
  • Vägghängd ljudabsorbent med konstväxt. 

*För mer info om denna produkt, kontakta oss via projekt@ajprodukter.se

Vi kan hjälpa dig att inreda din matsal!

Behöver du inspiration eller hjälp med ett projekt för att förbättra matmiljön på din skola? Vi på AJ Produkter har ett dedikerat team av inredningsexperter för skola och offentlig miljö – och står gärna till tjänst för att hjälpa dig.

Skicka ett mejl eller ring oss på 035-180 997.
Mejla oss

 

Se hela vårt produktutbud inom skola

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.