Så skapar du en aktiv miljö i klassrummet

Så skapar du en aktiv miljö i klassrummet

Få offentliga rum har en så viktig roll för framtiden som klassrummen på våra skolor. Och eftersom vuxna uppmanas att variera arbetsställningen på jobbet för att undvika stillasittandes negativa hälsoeffekter, borde en aktiv inredning förstås vara obligatorisk också i skolans värld. Vi har lång erfarenhet av aktiva skolmöbler och tipsar här om hur du kan inreda klassrummet för att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar – både nu och framåt i tiden.

Bra för både kropp och själ

Idéerna bakom det aktiva klassrummet bygger på välkända rön. Att hjärnan påverkas av fysisk aktivitet och att rörelse och inlärning hör ihop är allmänt känt, liksom att det är lättare att hålla koncentrationen uppe om man kan variera sin arbetsställning då och då. Samtidigt förbättras såväl muskelstyrka som balans och blodcirkulation när vi går från sittande till stående. Ett aktivt klassrum ger alltså fördelar för både knoppen och kroppen. Det är lite 1 + 1 = 3.

Läs mer om fördelarna med fysisk rörelse

Bord som ger variation

Höj- och sänkbara elevbord öppnar stora möjligheter för eleverna. Då väljer de själva när det är dags att sitta eller stå – eller kanske halvstå med hjälp av en pall. Allt för att slippa ensidig belastning och kunna fokusera på arbetet. Som ett alternativ finns också möjligheten att kombinera låga elevbord med höga arbetsbord för grupparbeten. Då kan eleverna välja att stå upp vid dem för att få välkommen variation.

Höj- och sänkbara elevbord

Pall UP 
1 695:-

Olika typer av sittmöbler

Att sitta är inte dåligt i sig, det gäller bara att inte sitta HELA tiden. När det gäller sittande har alla sin egen stil, därför är det bra med elevstolar som kan användas på flera sätt. Balanspallar och sadelstolar ger en upprätt sittställning och har fördelen att kunna varieras i höjd, vilket också ger variation. På dem, liksom på balansbollar, tvingas eleven aktivera sina magmuskler för hållningens skull. Och det utan att de ens märker av själva ansträngningen – eller tappar i koncentration. Perfekt.

Visa alla stolar till skola & offentlig miljö

Ge utlopp för energin

Inlärningen främjas av fysisk aktivitet och många elever har svårt att vara stilla. Att komplettera med en skrivbordscykel och/eller pedaltränare ger alltså fördelar både för studierna och lugnet i klassrummet. Båda produkterna kan enkelt flyttas runt från elev till elev, men medan skrivbordscykeln är en allt-i-ett-lösning används pedaltränaren ihop med den ordinarie elevstolen. Skrivbordscykeln finns numera även i en låg version avsedd för personer 140–160 cm långa.

Whiteboard och glasskrivtavlor

Att stå upp är bra för vår samarbetsförmåga – och följaktligen för grupparbeten. Resultatet av de gemensamma ansträngningarna samlas lämpligen på en whiteboard. Förutom att redovisa de egna tankarna, går det då även att inspireras – och lära – av andra grupper. När eleverna använder skrivtavlor blir det samtidigt lättare för läraren att se vad som händer och vilka grupper som behöver hjälp.

Lär dig allt om hur du ska rengöra din whiteboard! 

Glöm inte ljuddämpningen

När aktiviteten i rummet stiger brukar ljudnivån göra detsamma, därför är tak- och vägghängda ljudabsorbenter alltid en god investering. Tygklädda soffor, skärmväggar och tjocka gardiner kan också göra stor nytta, liksom elevbord med skivor i ljuddämpande material. Mattor är också suveräna som ljuddämpare, samtidigt som de ger eleverna en möjlighet att ligga ner och jobba. Det senare känns kanske inte så aktivt, men möjliggör variation – och det är en hörnsten i det aktiva klassrummet!

Visa all avskärmning och ljuddämpning

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.