Vårstäd

Vårstäd

Det är vår i luften, solen skiner och det är dags för storstädning. Att rensa och rengöra tillhör årstiden för många – och vårstädning är extra viktigt på arbetsplatsen, med många gemensamma utrymmen. På arbetsplatsen gömmer sig smuts och damm överallt – på golvet, i lunchrummet, och i bokhyllan. Med några enkla tips blir det lättare att hålla dina lokaler fräscha och välkomnande och öka trivseln på arbetsplatsen.

Janne Oskarsson är VD/ägare på Total Rent i Halmstad. Med över 30 år i branschen är han en expert på just städning, och hjälper stora som små företag med städning, fönstertvätt, fasadtvätt och mycket mer. Att ha komplett utrustning är det första steget mot bättre vårstädning, enligt Janne.
– Se till att byta ut vatten, moppar och trasor ofta. Använd alltid hela och rena grejer, inte en sunkig mopp som har stått i städutrymmet i flera år. Ett bra tips är att använda en trasa till en yta. Se även till att du har rätt städutrustning för jobbet, säger Janne.

Damma rätt

Att damma är extra viktigt på våren, då årstidens ljus gör damm och smuts mer synligt. Genom att dammsuga och torka av alla ytor med en fuktig trasa några gånger om året minskas ansamlingen av dammkvalster och nivån på allergener på arbetsplatsen. För att sedan få bort dammet helt och hållet rekommenderar Janne att man är noga med att blöta ner ytorna efter vippning.
– För att få bort dammet ordentligt från olika ytor är det viktigt att blöttorka för att verkligen få bort dammet. När det är vippat, torka av dörrkarmar, element, fönsterbrädor och lister ordentligt, förklarar Janne.

Effektiv fönsterputsning

Att tvätta och underhålla fönster gör mycket för första intrycket av en arbetsplats. Våren är en perfekt tid att se över och rengöra fönstren – dammtorka fönsterkarmar, tvätta fönsterbänkar och torka noga av fönsterlister. För att putsa fönsterna på bästa vis rekommenderar Janne en traditionell och trovärdig produkt – en enkel fönsterskrapa med gummilist.
– Fönster blir oftast bäst när rutan nerblötas och man sedan drar uppifrån och ner med en fönsterskrapa. En fönsterskrapa kostar inte mycket och håller i många år, säger Janne. Handdiskmedel kan också användas för att få skinande rena fönster. Använd handdiskmedel och vatten på en trasa för att lösa upp fett och andra beläggningar på fönsterytan.

Fräscha upp golvet

Golvet är det som är mest nersmutsat efter vintern. I miljöer där många människor vistas dagligen är det golvet som slits på mest. Tvätta med såpa och vatten och tänk på att anpassa medlet till underlaget. För ett hårt smutsat golv, som en entré eller verkstad, passar ett grovrengörande medel bra. Mindre utsatta golvytor så som kontor eller konferenslokaler fungerar bra att rengöra med allrent. 

Rensa i köket

Janne noterar att köksutrymmen, som fläkten, mellan kaklet och köksbänken oftast är fyllda med bakterier och smuts. Kylskåpet är ett utrymme som oftast glöms bort bort när det gäller vårstädning av arbetsplatsen. Börja med att plocka ut all mat och lådor och se över datumen. Torka sedan ut och rengör med köksrent eller en våt mikrofibertrasa.
– Mikrofiberdukar har flera användningsområden och ger ett bra resultat med liten mängd kemikalier eller andra starka rengöringsprodukter, berättar Janne.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.