Generation Z behöver din hjälp på arbetsplatsen

Generation Z behöver din hjälp på arbetsplatsen

Många trodde kanske att den yngre generationen skulle vara de som haft allra lättast att anpassa sig till distansarbete under pandemin. Då de i regel är mer vana och inte sällan också bättre på digitala lösningar än äldre generationer. Att behärska tekniken är självklart en fördel när kontoret stänger och organisationen plötsligt blir helt onlinebaserad. Men det kunskapsförsprånget tycks inte ge någon fördel när det kommer till det personliga välbefinnandet.

En studie gjord av Microsoft visar nämligen att ”Generation Z" – personer födda mellan 1997 – 2012, är den generation som upplevt distansarbete under pandemin som mest plågsamt. I studien framkom att deltagare från åldersgruppen hade svårare att känna sig engagerade och exalterade över sina arbeten, få sin röst hörd under möten eller presentera nya idéer jämfört med äldre generationer.
Feedback från medarbetare och chefer är särskilt betydelsefullt för unga personer.
En möjlig förklaring till att Generation Z upplevt distansarbetet som tuffare än andra är det faktum att många är i början av sin karriär. De är nya i arbetslivet och på arbetsplatsen och har därför större behov och stöd och tydlig vägledning än en mer yrkesvan kollega. Något som kan vara svårt för både arbetsgivare och anställda vid distansarbete. En annan aspekt är bostadssituationen. Yngre personer är sannolikt mer trångbodda och har därför inte förutsättningarna för optimalt hemarbete. Det blir till exempel svårare att skilja på jobb och privatliv om man bor i en liten etta jämfört med i en större bostad med möjlighet till arbetsrum. Många är dessutom singlar vilket gör den sociala aspekten av en arbetsplats extra viktig.
Feedback från medarbetare och chefer är särskilt betydelsefullt för unga personer. Det är viktigt att man har en frekvent kommunikation med den anställde och förmedlar att man som chef finns tillgänglig även om man inte finns på plats. Det är mer uppskattat att få ett kort mejl varje dag istället för en veckosammanfattning på måndagar.

Ta tillvara på deras kompetens och få dem att känna sig behövda. Till exempel skulle en ung anställd med kunskap om teknik kunna handleda sina äldre kollegor i det nya digitala landskapet. På det viset odlas dessutom relationerna på arbetsplatsen.

Generation Z upplever höga nivåer av stress och många lider av ångest och depression. Arbetsgivare behöver därför vara uppmärksamma på och lära sig känna igen signaler för psykisk ohälsa och framför allt kunna bistå med stöd och verktyg för att få dem att må bättre.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.