Kringlaskolan

Kringlaskolan
När Kringlaskolan i Södertälje bestämde sig för att utöka sin verksamhet och gå från en enparallellig grundskola till tvåparallelligt krävdes nya, större lokaler och med detta även en hel del nya skolmöbler. AJ Produkter var med och inredde klassrum, lärarrum, pausrum och korridorer. Design, kvalité och ljud var nyckelorden.

När verksamheten på Kringlaskolan i Södertjäle startade, år 1998, var det en ren lågstadieskola. Det utvecklades sen med ett mellanstadium och, på föräldrarnas initiativ, även ett högstadium. Nyligen bestämde man sig för att utöka sin verksamhet så det blev två klasser av varje, med elever från förskoleklass till nian. Tillbyggnaden innebar en resa från 320 till 520 elever. Den nya högstadie-byggnaden stod klar höstterminen 2015 och AJ Produkter har levererat inredning till allt från klassrum och korridor till lärarrum.
– Valet av leverantör föll på AJ, som var på hugget och snabba på att ta fram förslag och ritningar till oss, säger Marie Alfaro, skolchef.

Ljudämpning, design och kvalité

Marie och hennes kollegor hade tre önskemål när det kom till inredningen; Först och främst skulle den dämpa ljud och buller i skolmiljön – Detta gjordes dels med hjälp av ljuddämpande golv och dels genom att välja elevbord med ljuddämpande skiva. Det var också viktigt att möblerna skulle tåla det slitage de utsätts när de nyttjas av flera hundra elever, utan att behövas bytas ut igen efter ett läsår. Man ville dessutom lägga lite extra vikt vid design, färg- och formval. Skolans väggar målades i lugna färger medan inredningen i klassrum och korridorer följer olika färgteman; Matterummet är rött, samhällsrummet turkost, spanskasalen lila och de två korridorerna gröna och röda.

Elevernas önskemål i åtanke

Eleverna har också de fått vara med och tala om vad de tyckte var viktigt med den nya inredningen. Även sättet eleverna rör sig på har legat till grund i valet av möbler. Ergonomiska elevstolar återfinns i majoriteten av klassrummen, vilket visat sig vara en fullträff. – Många elever gungar och hänger på stolarna. Dessa stolar kan vändas bak och fram för de elever som gärna sitter på det sättet. De ergonomiska elevstolarna är anpassade till dagens verktyg som surfplattor och datorer och främjar en god sittställning anpassat till hur man arbetar idag. – Stolen är superpoppis! Vi fick prova den innan vi bestämde oss – och WOW vilken stol! Den hade vi nog inte valt om vi inte fått testa och känna på den först.

Hjälp med hela biten

Både elever och lärare är nöjda med sina nya lokaler, som de blev överraskade med terminens första dag.
– Vi ville ha ett paket där AJ hjälpte oss med hela biten och det har funkat sjukt bra, vi är otroligt nöjda! Säger Marie Alfaro.

Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.